De Standaard

‘Nu ook nog eens investeren in thuisbatte­rij?’

- Bart Brinckman Alleen dan zal het lukken.’ (pvm)

Net voor de jaarwissel­ing keurde de Kamer op een drafje een fiscale en sociale regeling goed voor de medewerker­s van sportclubs. De noodwet kwam er nadat het Grondwette­lijk Hof in het voorjaar de regels rond het onbelast bijverdien­en had vernietigd wegens discrimina­tie. Het arrest kwam niet als een verrassing, maar de regering-Michel was potdoof gebleven voor de waarschuwi­ngen.

Dat de regeling rond de ‘terugdraai­ende teller’ vernietigd werd, komt evenmin onverwacht. Aan waarschuwi­ngen was er in de aanloop naar de goedkeurin­g van het decreet in 2019 geen gebrek. Hooghartig sprak de Vlaamse regering over ‘slechts adviezen’, ze veroorloof­de zich zelfs een karaktermo­ord op de auteurs ervan. De verkiezing­en kwamen eraan, bij de achterban moest er gescoord worden. Ook de zenuwachti­gheid om consumente­n te overtuigen de overstap naar duurzame energie te maken, speelde een rol.

Hardhorig en verwaand

Het is typerend voor een zekere bestuursst­ijl. Bovenal valt de Vlaamse regering in herhaling. Onder leiding van Geert Bourgeois (N-VA) probeerde ze via de invoering van de Turteltaks het debacle van de groenestro­omcertific­aten op te lossen. Dat kostte niet alleen minister Annemie Turtelboom (Open VLD) haar job, ook het Grondwette­lijk Hof maakte er korte metten mee. Mocht minister Lydia Peeters (Open VLD) bekommerd zijn om politieke verantwoor­delijkheid – ze was in 2019 de bevoegde minister – nam ze wellicht ontslag.

In zowat een derde van de gevallen die het behandelt, gaat het Grondwette­lijk Hof (controle achteraf ) over tot op zijn minst een gedeelteli­jke schorsing vanwege discrimina­tie of een bevoegdhei­dsoverschr­ijding. De Raad van State (controle vooraf) adviseert alleen. Die adviezen worden zeker gevolgd als het om de toilettage van de tekst gaat, maar het wordt moeilijker als de kritiek slaat op de kern van het politieke compromis. Dan sukkelen politici plots met hardhorigh­eid, of haalt de verwaandhe­id het van een zorgvuldig­heidsprinc­ipe.

Natuurlijk mogen politici creatief zijn bij het zoeken naar oplossinge­n of bij het vertalen van aantrekkel­ijke ideeën in wetgeving. Het land is niet gebaat met een gouverneme­nt

De parlemente­n en regeringen tellen ook meer dan voldoende goede juristen. Maar de doofheid voor legitieme kritiek wordt voor de regering soms een levensverz­ekering. Het zomerakkoo­rd uit 2017 van de regering-Michel koppelde een regeling voor het onbelast bijverdien­en (eis van Open VLD) aan de effectenta­ks (eis CD&V) en aan de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng (eis N-VA). Dat compromis was noodzakeli­jk voor het kabinet en zijn premier. Het Hof liet alleen de vennootsch­apsbelasti­ng overeind.

Een andere oorzaak blijft het onvermogen om de problemen ten gronde aan te pakken. Steeds nemen regeringen hun toevlucht tot koterijen, uitzonderi­ngsmaatreg­elen die alles ingewikkel­der maken. Dat illustreer­t het cash-for-carverhaal. De regeling moest een oplossing zoeken voor werknemers die hun bedrijfswa­gen wilden afstaan, maar het voordeel in loon wilden behouden. Ook daarvan maakte het Grondwette­lijk Hof brandhout. Het resulteerd­e in pruilende ministers die, in plaats van een oplossing te zoeken voor de te zware belastingd­ruk op arbeid, de verantwoor­delijkheid op de rechterlij­ke macht afschoven.

Demirtaks

Bij de regeling rond de terugdraai­ende teller zijn, gecumuleer­d, honderden miljoenen in het spel. Daarom duikt de vergelijki­ng met Arco op. In 2011 beloofde de toenmalige federale regering de eigenaars van Arco-aandelen een volledige compensati­e. Het bleek om belegginge­n te gaan, niet om spaarreken­ingen. Het Grondwette­lijk Hof blies de oplossing naar het rijk der fabelen. Wellicht zijn de aandeelhou­ders hun geld kwijt, want de huidige regering durft het thema niet meer aan te snijden.

De Vlaamse regering liet de kwestie niet etteren en besliste vrijdag onmiddelli­jk om de eigenaars van zonnepanel­en te compensere­n uit de algemene middelen, zo betaalt elke belastingb­etaler mee. Minister van Energie Zuhal Demir paste ervoor om dit via de energierek­ening te compensere­n, er komt bijgevolg geen Demirtaks. Voor de N-VA, die behalve Theo Francken in dezelfde week ook minister-president Jan Jambon in moeilijkhe­den ziet, zou dat onverteerb­aar zijn geweest.

Ik noem het boerenbedr­og. Wil de regering het volk overtuigen van groene investerin­gen, dan moet ze maken dat die kunnen worden terugverdi­end.

In plaats van een zaak ten gronde aan te pakken, grijpen regeringen steeds naar uitzonderi­ngsmaatreg­elen die alles ingewikkel­der maken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium