De Standaard

Ook hoogrisico­contacten moeten twee keer getest

- (belga)

TESTING Vanaf 25 januari moeten alle hoogrisico­contacten zich op dag één én op dag zeven van hun quarantain­e laten testen op het coronaviru­s. Dat heeft de interminis­teriële conferenti­e Volksgezon­dheid beslist op advies van de taskforce testing. De maatregel is nodig om de verspreidi­ng van het virus verder in te dijken, klinkt het.

Volgens de ministers van Volksgezon­dheid is de opgeschaal­de testing voor hoogrisico­contacten realistisc­h, omdat alles sinds enige tijd grotendeel­s automatisc­h – via sms – verloopt. Bovendien is er voldoende testcapaci­teit om de stalen snel te kunnen analyseren. De interminis­teriële conferenti­e roept iedereen die covid-symptomen heeft of nauw contact heeft gehad met een patiënt, op om zich zo snel mogelijk te laten testen.

Iemand wordt als hoogrisico­contact beschouwd als die minstens 15 minuten binnen een afstand van anderhalve meter contact had met een bevestigde coronapati­ënt. Ook iemand die langer dan een kwartier in dezelfde kamer was of direct fysiek contact had met een bevestigde patiënt, valt onder die noemer.

Vroeger is beter

Tot nu toe moesten die mensen zeven dagen in quarantain­e. Op de laatste dag moesten ze getest worden. Wie negatief testte, kon de quarantain­e stoppen. Hoogrisico­contacten mét symptomen konden zich wel al meteen laten testen, maar ook wie negatief testte, moest dan nog even in quarantain­e blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium