De Standaard

Strengere regels voor kinderen op komst

- (jvde)

QUARANTAIN­E Nu moeten klasgenote­n van een besmette leerling jonger dan 12 jaar niet in quarantain­e, maar dat zou veranderen. Mogelijk wordt een mondmasker ook verplicht voor 10- en 11-jarigen in het openbare leven. Als een kind van 10 jaar besmet raakt met het coronaviru­s en toch naar school gaat, moeten de klasgenote­n volgens de huidige maatregele­n niet in quarantain­e, ook al speelden ze bij wijze van spreken ‘vleeshoop’ op de speelplaat­s. In de middelbare scholen zijn de regels strenger en plaatsen de centra voor leerlingen­begeleidin­g de nauwe contacten van de besmette leerling ook in quarantain­e.

De Risk Assessment Group (RAG), het adviesorga­an gecoördine­erd door Sciensano, heeft een nieuw advies klaar waarin het ook aanstuurt op strengere quarantain­eregels voor de lagere school. Dat advies moet nog passeren langs de Risk Management Group (RMG), waarin ook vertegenwo­ordigers van de verschille­nde regeringen zetelen. Daarna moet de politiek nog de knoop doorhakken.

Een gelijkscha­keling met het secundair onderwijs zou betekenen dat een pak meer leerlingen in quarantain­e zal moeten dan nu. Ter illustrati­e: tot aan de herfstvaka­ntie moesten in heel België iets meer dan 10.000 lagerescho­olkinderen in quarantain­e – vaak nadat een leerkracht besmet was geraakt – tegenover meer dan 60.000 in het middelbaar. De strengere regels zouden pas ingaan als de epidemie opnieuw aan kracht wint door bijvoorbee­ld de meer besmetteli­jke varianten van het virus. Daarmee maken ze deel uit van het zogenaamde ‘plan B’.

In het plan is ook een uitbreidin­g van de mondmasker­plicht vanaf 10 jaar opgenomen, dus ook in het vijfde en zesde leerjaar. Het advies van de RAG daarover zou donderdag gevalideer­d worden door de RMG, maar er is nog veel discussie over. De vraag is hoe ver de maatregel moet gaan. De piste die nu op tafel ligt, verplicht mondmasker­s vanaf 10 jaar in het openbare leven, zoals in de winkels en op het openbaar vervoer, maar niet in de klas.

Mondmasker­s hebben een effect op de verspreidi­ng van aerosolen, maar over de voordelen bij jonge kinderen bestaat geen wetenschap­pelijke consensus. ‘Pediaters en pedagogen zeggen dat het nadelig kan zijn voor het leren, omdat maskers het spreken bemoeilijk­en en je geen gezichtsui­tdrukkinge­n ziet’, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano die ook lid is van de RMG. ‘Het is een hevige discussie met voor- en tegenstand­ers. Daar moet nog in getranchee­rd worden.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium