De Standaard

Tabaks- en alcoholgeb­ruik scholieren stijgt weer

Na een daling van bijna tien jaar gaat het aantal jongeren tussen 12 en 18 jaar dat rookt of alcohol gebruikt, weer omhoog. De stijging is klein, maar ‘we moeten waakzaam zijn’.

- Sofie Geusens

Voor het eerst in bijna tien jaar is er een duidelijke knik te zien in het alcoholgeb­ruik bij jongeren. Zowel het aantal scholieren dat ooit al eens alcohol dronk, het aantal dat het afgelopen jaar alcohol dronk als het aantal dat dat geregeld doet, ging met zo’n 2 procent omhoog. Vooral binnen de leeftijdsg­roep van 17- en 18-jarigen steeg het aantal regelmatig­e drinkers fors. In het schooljaar 2017-2018 bedroeg dat 24,2 procent, in 2018-2019 was dat al 31,2 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

‘We zien stijgingen over de hele lijn. Daar kunnen we niet omheen’, zegt Katleen Peleman, directeur van het VAD. ‘Maar de cijfers zijn niet dramatisch. Ze zijn er wel om ons wakker te schudden. We moeten meer doen dan we nu al doen.’

Indrinken

Een echte verklaring voor de stijging heeft het VAD niet. ‘De reden is waarschijn­lijk ook niet eenduidig. Maar ik kan me inbeelden dat fenomenen zoals “indrinken” en “bingedrink­en” regelmatig alcoholgeb­ruik wel in de hand kunnen werken. Dat is natuurlijk niet nieuw, maar we moeten het wel in de gaten houden.’

Ook het tabaksgebr­uik van de schoolgaan­de jeugd gaat omhoog. Al is de stijging kleiner dan bij alcohol. Het gaat om minder dan 1 procent. Opvallend is wel het verschil tussen de onderwijsv­ormen. Bij leerlingen in het beroepsond­erwijs (bso) steeg het aantal rokers met zo’n 3,5 procent, in het algemeen secundair (aso) met 2,3 procent en in het technisch onderwijs (tso) is er zelfs een daling van 1,2 procent. ‘We moeten waakzaam zijn en blijven inzetten op leerlingen uit bepaalde onderwijsv­ormen. Maar vaak is het niet voldoende om alleen te focussen op de jongeren, we moeten naar hun volledige leefomgevi­ng kijken’, zegt Dries Vandenbemp­t van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

E-sigaret

Voor het tweede jaar op rij werd ook gevraagd naar het gebruik van de e-sigaret. ‘We zien daar vooral experiment­eergedrag. Het gaat vaak om “eens proberen”, maar daarna stoppen de meesten’, zegt Vandenbemp­t.

Ook in het cannabisge­bruik van jongeren is weinig evolutie te zien. ‘Maar eigenlijk toont dat ook aan dat er nog werk aan de winkel is. Het gebruik stijgt niet, maar het daalt ook niet’, zegt Peleman.

‘Het is niet voldoende om alleen te focussen op de jongeren. We moeten naar hun hele leefomgevi­ng kijken’

Dries Vandenbemp­t Vlaams Instituut Gezond Leven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium