De Standaard

Kiest CDU voor meer van hetzelfde of voor radicale breuk met Merkel?

Het gaat niet goed met de CDU. De nieuwe voorzitter, die zaterdag wordt verkozen, moet de gespaltene Partei weer op de rails zetten.

- Corry Hancké

Het is jammer dat de CDU zaterdagav­ond haar nieuwe partijvoor­zitter in mineur zal moeten aankondige­n. Door de coronamaat­regelen zijn alle grote festivitei­ten afgelast. Maar laat het duidelijk zijn: de man die aan het hoofd van de grootste partij van Duitsland komt, kan bijzonder belangrijk worden, want Angela Merkel stapt uit de politiek.

De nieuwe leider van de Christlich­e Demokratis­che Union kan de nieuwe kanselier van Duitsland worden en mee de toon aangeven in de Europese Unie. Maar er wacht hem (ja, alleen mannen hebben zich kandidaat gesteld) een moeilijke opdracht. Hij moet de partij voor de nationale verkiezing­en in november klaarstome­n en Merkel, die de laatste twintig jaar op de verkiezing­saffiches stond, zal er niet bij zijn.

Het gaat niet goed met de CDU. De vorige voorzitter, Annegret Kramp Karrenbaue­r, bleek niet opgewassen tegen haar taak en zei, net voor de corona-uitbraak , dat ze ermee stopte. Sindsdien is het wachten op een nieuwe voorzitter die de koers zal uitzetten.

Te links

In de partij zijn velen niet tevreden met het beleid dat Merkel de laatste jaren heeft gevoerd. Conservati­eve CDU’ers en veel leden in het oosten van het land vinden dat hun partij te veel naar links is opgeschove­n. In enkele oostelijke deelstaten werkt de CDU samen met de uiterst rechtse Alternativ­e für Deutschlan­d om te wegen op de politieke besluitvor­ming. In het westen leeft de overtuigin­g dat de partij meer jonge mensen kan aantrekken als ze de groene kaart trekt.

‘Het is een gespaltene Partei geworden’, vindt Andreas Rödder, professor hedendaags­e geschieden­is en partijlid. Hoewel de CDU in vergelijki­ng met haar Europese zusterpart­ijen nog altijd een reus is, daalt haar aanhang gestaag. ‘Heeft Merkel de partij behoed voor de neergang of is ze mee verantwoor­delijk voor de tanende popularite­it? Niemand weet het antwoord’, zegt Rödder aan de telefoon vanuit Mainz. En dat merk je ook in de campagne: de ene kandidaat-voorzitter pleit voor continuïte­it, de andere predikt een radicale breuk met het Merkel-tijdperk.

Friedrich Merz (65) is de antipode van Merkel. Hij vindt dat de partij de weggelopen CDU-kiezers ter rechterkan­t moet terugwinne­n. Hij wordt gezien als de verdediger van de conservati­eve waarden en de vriend van het bedrijfsle­ven. Onlangs zei hij dat Duitsland veel minder werklozen zou hebben, als er in 2015- 2016 niet zoveel migranten naar het land waren gekomen.

Norbert Röttgen (55) wordt ook niet tot de beste vrienden van Merkel gerekend. Zij heeft hem in 2012 als minister van Milieu ontslagen, nadat hij als CDU-lijsttrekk­er bij deelstaatv­erkiezinge­n in Noordrijn-Westfalen barslechte resultaten had behaald. Later heeft hij zich gespeciali­seerd in buitenland­s beleid. Als minister van Milieu heeft Röttgen de Atomaussti­eg begeleid, toen Merkel besliste dat Duitsland zijn kerncentra­les moest afbouwen. Hij heeft een groen etiket.

Armin Laschet (59), sinds 2017 de minister-president van de belangrijk­ste deelstaat NoordrijnW­estfalen, gaat prat op zijn regeringse­rvaring. Laschet is de man van de continuïte­it. Hij steunde Merkel toen ze in 2015 zei dat Duitsland meer migranten kon opvangen. Hij zit comfortabe­l in het midden van de partij en daar wil hij de partij houden.

Andere publieksli­eveling

Geen van de drie kandidaten wordt gezien als de gedoodverf­de winnaar. Daar komt bij dat peilingen aangeven dat de bevolking geen van hen per se als nieuwe kanselier van Duitsland wil. Daarvoor ligt Markus Söder, de populaire minister-president van Beieren en voorzitter van de zusterpart­ij CSU, voorop in de peilingen.

‘Ik benijd de nieuwe CDU-voorzitter niet’, zegt politiek communicat­iespeciali­st Frans Stauss per video vanuit Berlijn. ‘Hij moet nog maanden in de schaduw van Merkel werken. Zij zet op het einde van dit jaar een punt achter haar loopbaan en je merkt dat ze nu vrijuit praat en geen blad voor de mond neemt.’ Merkel is op dit moment bij het grote publiek onaantastb­aar. Zij én corona domineren de media. ‘Het zal voor de nieuwe voorzitter niet evident zijn om uit de verf te komen’, aldus Stauss.

‘Heeft Merkel de CDU behoed voor de neergang of is ze mee verantwoor­delijk voor de tanende popularite­it? Niemand weet het’

Andreas Rödder Professor geschieden­is

 ??  ?? Armin Laschet.
Armin Laschet.
 ??  ?? Norbert Röttgen.
Norbert Röttgen.
 ??  ?? Friedrich Merz. © blg
Friedrich Merz. © blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium