De Standaard

Libanezen mogen elf dagen huis niet uit

- (bar)

PANDEMIE De warenhuize­n in Beiroet waren de jongste dagen overvol. Volgens Le Monde haastten de inwoners zich om levensmidd­elen en drank in te slaan voor donderdag een complete lockdown van elf dagen inging. Alle Libanezen moeten tot 25 januari binnenblij­ven, 24 uur op 24. Zelfs de hond uitlaten, is er niet meer bij. Alleen voor essentiële beroepen – voedings- en verzorging­ssector – geldt een uitzonderi­ng. Wie zonder medicijnen of eten valt, moet dat aan huis laten leveren. Het leger houdt controles om de maatregele­n te doen naleven.

‘De tragedie die we in de ziekenhuiz­en zien, noodzaakt ons om drastische maatregele­n te nemen’, zei president Michel Aoun. Door de dramatisch­e opstoot van het aantal besmetting­en kunnen ziekenhuiz­en de toevloed van patiënten niet meer aan. Volgens Le Monde moest het Rode Kruis iemand achterlate­n aan de deur van een ziekenhuis dat geen bed meer vrij had en diende een ander ziekenhuis zuurstof toe aan patiënten in hun auto.

Libanon deed het goed tijdens de eerste golf. Vermoedeli­jk krijgt het land nu de rekening gepresente­erd voor de versoepeli­ng tijdens de eindejaars­feesten. Het helpt ook niet dat de politieke klasse er niet in slaagt een nieuwe regering te vormen, nadat de regering-Diab na de zware explosie in de haven van Beiroet ontslag had genomen. Het enige lichtpuntj­e is dat de eerste vaccins van Pfizer begin februari geleverd zouden worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium