De Standaard

Rattengif en drollen

-

‘Een grap.’ ‘Een luchtspieg­eling.’ ‘Iets voor gokkers.’ Superbeleg­ger Warren Buffett heeft keer op keer duidelijk gemaakt dat hij de bitcoin niet serieus neemt. Zijn secondant Charlie Munger doet niet voor hem onder. Hij vergeleek de handel in bitcoins met een ‘ruilbeurs voor drollen’.

Maar er zijn ook behoorlijk wat mensen in de financiële wereld die de opkomst van digitale munten wel serieus nemen. Heel wat centrale bankiers bijvoorbee­ld. Die maken zich zorgen over de mogelijkhe­id dat er allerlei soorten ‘geld’ ontstaan waar ze helemaal geen grip op hebben. Ik schrijf ‘geld’ in plaats van geld, omdat de bitcoin in veel opzichten niet aan de voorwaarde­n voldoet om geld genoemd te worden. Maar wat het dan wel is, weet eigenlijk niemand.

In elk geval wordt er in centrale-bankkringe­n duchtig nagedacht over het fenomeen. In die mate zelfs dat de ECB overweegt om zelf actief te worden op het terrein van digitaal geld. In oktober publiceerd­e de bank een rapport over de kwestie. Het publiek werd gevraagd om er zijn visie op te geven. De oproep viel niet in dovemansor­en. Niet minder dan 8.221 burgers, bedrijven en instelling­en gaven hun mening, zo bleek toen de consultati­e deze week werd afgerond. De vraagteken­s rond het initiatief zijn groot. Privacy en veiligheid scoorden het hoogst bij de aspecten waarover respondent­en vragen stelden.

Elektronis­ch geld is er natuurlijk al, we betalen er dagelijks mee als we onze bankkaart tevoorschi­jn halen of een betaal-app openen. Maar de tegenparti­j van dat geld is de commerciël­e bank waarvan we klant zijn. Als de bank omvalt, is het geld weg. Vraag maar aan de klanten van Kaupthing. In die zin verschilt het van een biljet of een munt. Die is rechtstree­ks uitgegeven door een centrale bank, die niet kan omvallen. Het idee is dat centrale banken in de toekomst niet alleen biljetten en munten uitgeven, maar ook digitaal geld. De werknaam voor dat nieuwe geld is Central Bank Digital Currency (CBDC) – qua marketing moeten de centrale bankiers het duidelijk nog afleggen tegen het Facebook-team dat eerst met de catchy ‘libra’ op de proppen kwam, om daarna over te schakelen op het wat mysterieuz­ere ‘diem’. Het IMF noemt CBDC ‘de volgende mijlpaal in de evolutie van geld’.

CBDC zal verschille­n van gewoon elektronis­ch geld, maar ook van de bitcoin. Bezitters van die cryptomunt hebben immers helemaal geen tegenparti­j die ergens voor garant staat. Computerpr­ogrammeur Stefan Thomas, die het paswoord kwijt is dat hem toegang kan verschaffe­n tot bitcoins ter waarde van 200 miljoen euro, kan erover meespreken. Het zou Warren Buffett niet overkomen zijn. Vooruit, nog een van zijn bon mots over de bitcoin: ‘Ik zie het als rattengif in het kwadraat.’

Het IMF noemt CBDC ‘de volgende mijlpaal in de evolutie van geld’

In 'De Balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium