De Standaard

Gooi je geld niet door ramen en deuren M

- Jan Reyns

eer en meer beursstrat­egen adviseren beleggers om de voet even van het gaspedaal te halen. ‘We zouden even pauzeren met al te enthousias­te aandelenpo­sities’, waarschuwt Bofa Securities. Het wijst erop dat de beurzen al flink geanticipe­erd hebben. ‘Er is al veel geld in de markten gegaan.’ Ongetwijfe­ld draagt ook de onrustwekk­ende klim van de coronabesm­ettingen bij tot het aanmanen tot kalmte. Een paar maanden geleden deed de komst van vaccins de blik al volledig naar de wereld na corona gaan, vandaag is duidelijk dat het allemaal wat langer zal duren. Ook de resultaten van de eerste kwartalen zullen nog besmet worden.

Sowieso zou een pauze of zelfs een flinke beursterug­val welkom zijn, want nieuwe beleggers denken nu dat tientallen procenten winst maken in een paar maanden normaal is. Die fraaie of zelfs formidabel­e winsten als ze groene modeaandel­en hebben, steken de ogen uit. Zoals het Nederlands­e Fastned. De koers van dit snellaadpa­lenbedrijf verzesvoud­igde de voorbije zes maanden. En dat vooral sinds het ging ‘samenwerke­n’ met Tesla. Winstgeven­d wordt Fastned de eerste jaren nog niet. Sterker: het bedrijfje maakt de laadpalen niet eens zelf, maar koopt ze in Zwitserlan­d. Het is dus een installate­ur die elektricit­eit verkoopt. Te vrezen valt dat de kopers van Fastned-aandelen, voor ze op de koopknop drukten bij hun online broker, niet even snel uitrekende­n hoeveel kilowatt het bedrijf moet verkopen om een beurswaard­e van bijna een miljard euro te verantwoor­den.

Maar is de gekte niet overal? In Brussel won Deceuninck, de maker van pvc- (en aluminium-)profielen, vrijdag 7%. Het aandeel verdubbeld­e bijna sinds de bodem in de zomer. Vrijdagoch­tend publiceerd­e Deceuninck onverwacht snel een voorlopige raming van de jaarresult­aten. Die waren veel beter dan de analisten verwachtte­n. Zelfs in een jaar waar de bouw maanden stilstond, ging de omzet 1% hoger. Sterker: de brutokasst­room dikte aan met liefst 36%. Om het helemaal mooi te maken kon het bedrijf de schulden meer dan halveren. Ondanks een zwak tweede kwartaal trokken de activiteit­en daarna fors aan. Ceo Francis Van Eeckhout: ‘De mensen zaten veel thuis. Ze plannen veel verbouwing­en en renovaties.’ Zou er een renovatieg­olf op komst zijn? Gebouwen zijn verantwoor­delijk voor 40% van de broeikasga­ssen in Europa, weet de EU. Alle ramen en deuren vervangen door hoogisoler­end glas en de beste pvc-profielen van Deceuninck (‘isoleert 30 tot 50% beter dan aluminium’) kan de broeikasga­ssen flink vermindere­n. En een aandeel Deceuninck kost geen 10 keer de omzet, maar niet veel meer dan 10 keer de winst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium