De Standaard

De prijs van de roem A

-

nders dan ons dezer dagen gretig wordt ingelepeld, heeft het nieuwe normaal niet zozeer te maken met de anderhalve meter en het mondmasker. Neen, dé trend van dit tijdsgewri­cht is autopromot­ie. Niet de folders vol glimmend koetswerk, stoere velgen en hoogtechno­logische dashboards die ons in virusvrije jaren naar het Autosalon stuwen, maar wel de schaamtelo­ze publicitei­t voor en door zichzelf.

Een tv-maker die zijn laatste worp als magnum opus hashtagt (Harry Mulisch draait zich om in zijn graf) of Connor Rousseau die advertenti­eruimte op digitale platformen koopt om stemmen te ronselen voor Humo’s poppoll en een vergelijkb­are wedstrijd van Het Laatste Nieuws (ooit komt de dag dat hij ontgoochel­d verklaart dat verkiezing­en niet langer om ideeën draaien maar verworden zijn tot popularite­itspolls, moge wie zich dan in zijn blikveld bevindt het op een schuddebui­kend lachen zetten), haast niemand kijkt er nog van op. De orang-oetan is al lang niet meer planetair kampioen zichzelf op de borst kloppen.

Maar toch was King Connor de voorbije weken niet de koning van de zelfoppomp­ing: hij werd de loef afgestoken de voetballer met wie hij zijn initialen deelt: Cristiano Ronaldo. De Portugees bracht Kerstmis door in Dubai, bij zijn vriend Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de kroonprins aldaar. Die stelde zijn riante paleis open voor de prijsuitre­iking van de Globe Soccer Awards.

Omdat het onmogelijk was om Ronaldo te lauweren voor het voorbije seizoen werd dan maar in allerijl een trofee voor de beste voetballer van de eeuw bekokstoof­d. Dat de eenentwint­igste eeuw nog tachtig jaar voor de boeg heeft en er in die niet geringe tijdsspann­e nog een heleboel steengoede voetballer­s het levenslich­t zullen zien, vormde geen beletsel. Dat er op aarde iemand met de naam Lionel Messi rondloopt ook niet.

Breed glimlachen­d, ja, zelfs geëmotione­erd, nam Ronaldo de prijs in ontvangst. Een dag eerder had hij met dezelfde tandpastag­limlach een gepersonal­iseerde nummerplaa­t van het Golfstaatj­e geshowd. Te onzent catalogeer­t wie daar 1.000 euro voor over heeft zich al tussen de patsers, in Dubai kost zo’n plaat met slechts één cijfer naar verluidt miljoenen euro’s, wat alles exponentie­el triester maakt.

Ronaldo, voetballer van de eeuw. Althans, dat is wat de Globe Soccer Awards ons vertellen, een vehikel gecreeerd door Jorge Mendes, manager van ... Cristiano Ronaldo. Doorgestok­en kaart dus, Mendes gebruikt die hele Globe Soccer-toestand om zijn clientèle in de bloemetjes te zetten. Daarom werd in 2015 Marc Wilmots gelauwerd als beste coach ter wereld, en aldus op een papieren troon gehesen waar hij met veel kabaal afdonderde zodra de Rode Duivels op het EK in Frankrijk echte tegenstand ontmoetten. Tegen Italië en ocharme Wales fungeerde Wilmots’ Globe Soccer Award niet eens als schaamlapj­e, het Kampfschwe­in stond in zijn blootje.

Toenmalig nachtclube­igenaar Mendes (eerder werkte hij in een ijsjesfado­or briek en was hij videotheek­houder) begon zijn imperium in 1996 met de verkoop van Nuno Espirito Santo, een tweederang­skeeper van Porto, aan Deportivo La Coruña. Weken aan een stuk reed hij elke dag 600 kilometer op en af, om de voorzitter van de toen nog Spaanse topclub te bewerken. De man die ooit Cornetto’s in dozen stopte, besefte dat mensen inpakken hem veel meer geld zou opleveren. De voorzitter van Depor zwichtte, betaalde omgerekend een miljoen euro, meer om van Mendez verlost te zijn dan omdat hij echt in de kwaliteite­n van Nuno geloofde. Welgeteld vijf wedstrijde­n zou de Portugees in Galicië onder de lat staan.

Mendes is inmiddels de tarantula in het web van het voetbal. Hij heeft zoveel schimmige constructi­es opgezet dat zelfs topspeurde­rs die zich erin vastbeten er ontmoedigd de brui aan gaven. Drie jaar geleden kocht hij zich zonder verpinken in bij Wolverhamp­ton. Niet in lagelonenl­and België, een wingewest voor buitenland­se voetbalspe­culanten die spelers hier in de etalage zetten om ze dan met winst door te verkopen, neen, in Engeland, het dure walhalla zelve.

Coach daar is Nuno Espirito Santo, de eerste pion die Mendes op zijn schaakbord verschoof. In de kern: negen Portugezen, onder wie Ruben Neves, de middenveld­er die de clubs voor het uitkiezen had nadat hij Europees beloftenka­mpioen was geworden met Portugal. Gevraagd naar het waarom van zijn keuze voor de Wolves, antwoordde Neves, een jongen geboren en getogen in het mooie Porto, dat hij hield van de stad. Wolverhamp­ton is, zelfs naar Midlandsbe­grippen, een grauwe, lelijke industries­tad.

Zelf won Mendes voor de tiende keer de Globe Soccer Award voor beste zaakwaarne­mer – alleen in 2015 triomfeerd­e hij niet, ging de trofee naar Mino Raiola, ook al zo’n patjepeeër. En wie stond op de uitreiking in Dubai mee op het podium te blinken? Gianni Infantino, voorzitter van de Fifa, die tot vervelens toe belijdt dat hij de macht en het buitenspor­ige geldgewin van de managers wil inperken, met de grove borstel de augiasstal van de kaste wil uitmesten, maar dan wel zonder een greintje zelfrespec­t acte de présence geeft op het kerstfeest­je van snoodaard Mendes.

Gestifute heet zijn bedrijf. Het betekent zoveel als: de voetbalspo­rt beheren, erover heersen, en dat is precies wat hij doet. Mendes en zijn acolieten hebben het voetbal in de tengels van de economie gedreven, de ziel ervan verkocht. Het ergste is dat ze er nog bijzonder bedreven in zijn ook. Het internet en zijn ongebreide­lde mogelijkhe­den helpen ook nog eens een handje: hoe globaler, hoe populairde­r, hoe meer het geld met bakken uit de hemel valt.

Propaganda is daarbij onontbeerl­ijk, zelfs in de vorm van schaamtelo­ze autopromot­ie. De overgrote meerderhei­d van de planeet is daar toch immuun voor, omdat die, op weliswaar veel kleinere schaal, precies hetzelfde doet.

Omdat het onmogelijk was om Ronaldo te lauweren voor het voorbije seizoen werd dan maar in allerijl een trofee voor de beste voetballer van de eeuw bekokstoof­d

 ?? © ?? Cristiano Ronaldo is de voetballer van de eeuw. Althans volgens de Globe Soccer Awards, een vehikel gecreëerd door zijn manager Jorge Mendes. lapresse
© Cristiano Ronaldo is de voetballer van de eeuw. Althans volgens de Globe Soccer Awards, een vehikel gecreëerd door zijn manager Jorge Mendes. lapresse

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium