De Standaard

Komt Lumumba’s droom ooit uit?

De moord op Patrice Lumumba zindert zestig jaar later nog altijd na in ons land. Lieven Miguel Kandolo en Don Moussa Pandzou schrijven elkaar een brief over zijn erfenis. Welke boodschap zou hij vandaag hebben voor de diaspora?

- Lieven Miguel Kandolo Voorzitter van Kolamela en journalist bij StampMedia. Don Moussa Pandzou Adviseur op het kabinet van Brussels staatssecr­etaris Pascal Smet (SP.A).

Beste Don,

Grote broer,

Morgen, zondag, is het exact zestig jaar geleden dat Patrice Lumumba, samen met zijn kompanen Maurice Mpolo en Joseph Okito in Lubumbashi werd vermoord. Zijn dood blijft tot vandaag ophef veroorzake­n, zeker omdat we weten dat de Belgische staat ook daarin een deel van de verantwoor­delijkheid draagt. Dat blijft een harde pil om te slikken voor de Congolezen. De Congolese president Félix Tshisekedi kondigde vorige maand aan dat de relieken van Lumumba vanuit België naar Congo zullen worden overgebrac­ht, voor de 61ste viering van de Congolese onafhankel­ijkheid. Ze zullen eindelijk een waardige begraafpla­ats krijgen, ter ere van zijn opoffering voor de Congolese natie.

Broer, Lumumba had zichzelf inderdaad opgeofferd voor Congo. Hij was een visionair. Zo richtte hij een politieke partij op die voor een unitair Congo ijverde, de Mouvement National Congolais (MNC). Hoe raar het ook klinkt, dat was baanbreken­d. De etnische strijd werd ook zichtbaar op politiek vlak. Dankzij zijn gedrevenhe­id en strijdvaar­digheid is Congo onafhankel­ijk geworden.

Nog steeds inspireert hij miljoenen Congolezen. Kijk naar de beweging Lutte pour les changement­s (Lucha). De leden bleven het onrecht door de toenmalige regering-Kabila onbevreesd aankaarten, hoewel die terugsloeg. Activiste Gloria Sengha werd in 2016 gearrestee­rd. Twee jaar later werd Rossy Mukendi doodgescho­ten en overleed Luc Nkulula onder verdachte omstandigh­eden. Zij zijn voor mij hoopgevend­e inspiratie­bronnen, omdat ze streden voor een beter politiek stelsel en de democratie, en tegen de corruptie en het geweld.

De Congolese diaspora laat geleidelij­k haar stem horen om het onrecht in Congo bespreekba­ar te maken. Ik denk aan politicolo­ge Nadia Nsayi en schrijfste­r Tracy Tansia, maar ook aan jou. Je hebt mij geïnspiree­rd met jouw pleidooi om niet alleen naar België te kijken, om ook de brug te maken met het moederland. Meer nog, je ziet jezelf eindigen in Congo. Dat is een moedige keuze, die ik respecteer.

Overigens, ook president Tshisekedi is een kind van de diaspora, dat besloten heeft om naar zijn vaderland terug te keren om zijn land te dienen. Ik hoop dat hij een beleid zal uittekenen voor de kinderen van de diaspora die willen bijdragen aan de droom van Lumumba: een welvarend en zelfvoorzi­enend Congo.

Broer, waar denk je aan als jij aan Lumumba en zijn erfenis denkt? Geloof je dat de droom van Lumumba ooit verwezenli­jkt wordt? Wat kunnen Belgen met Congolese roots concreet betekenen voor Congo?

Je kleine broer,

Lieven Miguel Kandolo

Beste Lieven,

Kleine broer,

Morgen is het inderdaad een belangrijk­e dag. Patrice Lumumba is vermoord door een coalitie van mensen en landen die grotendeel­s onbestraft gebleven zijn, tot op vandaag. Jammer dat niet iedereen de nuchtere feiten zo bekijkt. Het is pijnlijk ironisch om iemand te herdenken die vermoord is voor onze vrijheid, terwijl hij zelfs nu nog geen vrede kent. En dat we mee de vruchten plukken van de welvaart die voortvloei­t uit de instelling­en die een morele verantwoor­delijkheid dragen voor zijn dood.

Lumumba is voor mij wat Toussaint Louverture is voor de Haïtianen, wat Malcolm X in Harlem is voor duizenden AfroAmerik­anen, wat Steve Biko is voor de zwarte Zuid-Afrikanen of wat Kwame Nkrumah is voor de Ghanezen. Een teken van hoop tijdens moeilijke dagen, een luide zwarte stem met lef, die zich verzette tegen onderdrukk­ing en slavernij. Meer dan een symbool is hij de belichamin­g van het Afrikaanse martelaars­chap en het wereldwijd­e verzet tegen het imperialis­maar me. Hij bracht hoop aan een jonge generatie Afrikanen. Organisati­es en activisten laten zich inspireren door zijn woorden en daden.

De laatste tijd zit ik wel met een vraag. Aan wie richtte Lumumba zijn boodschap? In zijn tijd was er nog geen sprake van een Sub-Saharaanse diaspora, waar dan ook. De brieven die hij tijdens zijn ballingsch­ap schreef en achterliet als erfenis aan zijn vrouw, kinderen en het Congolese volk, gingen niet over kwetsende straatname­n of standbeeld­en in het Westen, die velen nu een doorn in het oog zijn. Hoe visionair hij ook was, ook hij kon niet vermoeden dat 60 jaar later tienduizen­den mensen die op hem lijken, in het land van de colonisate­ur zouden vertoeven.

Welke boodschap zou Lumumba hebben voor de diaspora, wetende dat die ondanks de moeilijkhe­den die ze hier ondervindt, hoog scoort in het onderwijs, maar toch dubbel zoveel discrimina­tie ondervindt op de arbeidsmar­kt als andere groepen in onze samenlevin­g? Nog te veel landgenote­n sukkelen op de woonmarkt en ondervinde­n racisme. Ik ben er niet van overtuigd dat Lumumba de strijdkret­en vanuit de diaspora volledig zou onderschri­jven. Zou hij Belgen met Congolese roots adviseren om hier veranderin­gen na te streven, of zou hij hen eerder vragen om zich te bekommeren over de uitdaginge­n op het Afrikaanse continent?

Broer, het voorbij jaar was bijzonder. Net zoals veel anderen heb ik dierbaren verloren aan dit vreselijke virus. Tijdens een begrafenis van een van die dierbaren, herinnerde een priester de aanwezigen eraan dat we mensen die gestorven zijn, rust moeten gunnen. Te veel negatieve zaken linken aan hun bestaan, kan hun rust verstoren. Die woorden bleven me bij. Ik wens Patrice een vreedzame rust toe en wil zijn strijd op een vreedzame manier eren. Vandaag breng ik een ode aan zijn strijd en aan hemzelf.

Je grote broer

Don Moussa Pandzou

Grote broer, je hebt mij geïnspiree­rd met jouw pleidooi om niet alleen naar België te kijken, maar ook naar Congo

De brieven die Lieven Miguel Kandolo en Don Moussa Pandzou elkaar eerder schreven voor De Standaard, zijn gebundeld in het boek Yaya na Leki (Epo), dat deze maand verschenen is.

 ?? © getty ?? Patrice Lumumba op 17 januari 1961, de dag waarop hij vermoord werd.
© getty Patrice Lumumba op 17 januari 1961, de dag waarop hij vermoord werd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium