De Standaard

Meerderhei­dsstelsel en sociale media, een destructie­ve cocktail

Een meerderhei­dsstelsel zoals in Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is volgens Herman Van Goethem verouderd. Vandaag is het bovendien ook een opstap naar destabilis­ering.

-

betogers naar huis.

Dat het in 1857 zover kon komen, lag aan het meerderhei­dsstelsel. Een systeem waarin maar twee partijen kans maken om de macht te verwerven, leidt tot polariseri­ng. De partij die de meeste stemmen behaalt, krijgt alle zetels in het kiesdistri­ct en zal een homogene regering vormen. Als ze in haar regeerprog­ramma geen rekening houdt met de verzuchtin­gen van de kiezers van de andere partij, kunnen onlusten ontstaan.

Het contrast met de evenredige vertegenwo­ordiging is groot, het stelsel dat in België in 1899 is ingevoerd. De zetels in het kiesdistri­ct worden evenredig verdeeld tussen de partijen, in verhouding tot het aantal behaalde stemmen. Dat biedt ruimte voor meer dan twee partijen, waardoor coalitiere­geringen ontstaan die de publieke opinie beter weerspiege­len. Het regeerprog­ramma krijgt vorm door permanente onderhande­lingen tussen de regeringsp­artners, die daarom van bij de start het best een goed regeerakko­ord sluiten.

Het meerderhei­dsstelsel is zo oud als het moderne parlementa­ire systeem. Dat ontstond in Groot-Brittannië, in de loop van de 18de eeuw. Het Britse kiessystee­m werd na 1776 geëxportee­rd naar de Verenigde Staten. En in 1830 nam ook België het meerderhei­dsstelsel over. In die beginnende democratie­ën was de publieke opinie nog weinig ontwikkeld, onder meer omdat de communicat­ie vooral via kranten verliep, die tot in de jaren 1880 erg duur waren. Bovendien had de politiek een geringe reikwijdte. De ambitie van de staat reikte nauwelijks verder dan law-and-order, zo veel mogelijk individuel­e vrijheid, goede wegen en bevaarbare waterlopen. ‘Socialist’ was in de 19de eeuw ook in Europa een scheldwoor­d.

Maar de wereld veranderde. In de 20ste eeuw nam het aantal landen met een vorm van evenredige vertegenwo­ordiging sterk toe. De publieke opinie kon zich zo beter en meer diversifië­ren, recht evenredig met de toenemende complexite­it van de samenlevin­g, waarbij in Europa ook een overheidsm­odel van herverdeli­ng werd uitgerold.

Het meerderhei­dsstelsel in GrootBritt­annië en de Verenigde Staten is verouderd. Het leidt er vaak toe dat voor elk probleem maar twee opties zijn. In het traditiege­trouwe GrootBritt­annië gaat het overheidsb­eleid samen met een opvallende kloof tussen elite en plebs. De Verenigde Staten zitten naar Europese normen zelfs nog in de negentiend­e eeuw, althans in institutio­neel opzicht: het beleid claimt er vooral ‘law-and-order’ en ‘freedom’. De overheid is erg afwezig en ‘socialisme’ staat er synoniem voor communisme. Het is geen toeval dat ‘fenomenen’ als Donald Trump en de Brexit net in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië konden ontstaan.

Boycot op sociale media

Het meerderhei­dsstelsel is op zich al polarisere­nd, maar nu kunnen beide partijen en hun kiezers elkaar ook nog eens bekampen op sociale media. Die combinatie kan een land moeiteloos destabilis­eren. Zal dat op termijn de genadeslag betekenen voor het verouderde meerderhei­dsstelsel?

Twitter en Facebook trokken alvast hun conclusies na de bestorming van het Capitool, en besloten om Trump te boycotten. De omvang en betekenis van die beslissing kunnen we nog niet inschatten. Bewust valse informatie verspreide­n zal in de toekomst wellicht moeilijker worden.

Het is niet voor het eerst dat nieuwe

Twitter en Facebook kunnen hun beleid bijsturen, maar hoe vervang je het kiessystee­m?

massamedia de wereld destabilis­eren. We kunnen ons nauwelijks voorstelle­n hoeveel indruk een radiotoesp­raak kon maken anno 1930. Maar daardoor drongen ook opruiende politici de huiskamer binnen.

Enkele jaren later mobiliseer­den nieuwsover­zichten in cinemazale­n overal in Europa jonge mannen voor de Spaanse burgeroorl­og. Intussen bouwde nazi-Duitsland zijn succes op nieuwe communicat­ie, zoals meeslepend­e massaspekt­akels die ook meesterlij­k werden verfilmd. Een rode draad in dit alles was de mobilisati­e van een politiek bewogen mensenmass­a die als één blok achter de leider stond.

Die populistis­che politieke mobilisati­e herhaalt zich nu. Maar mensen hebben ook het recht om in iemand te geloven. Zeker is wel dat de polarisere­nde, leugenacht­ige en dwaze wijze van communicer­en die zich in een mediastorm verspreide­n kan, des te destructie­ver kan zijn wanneer dat zich ent op een verouderd kiesstelse­l. Twitter en Facebook kunnen hun beleid bijsturen, maar hoe ver vang je het kiessystee­m in een land?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium