De Standaard

Nostalgisc­h vertier en wat ranzig plezier

De VTM-zenders diepen dit voorjaar hun profiel verder uit: VTM wordt nóg wat braver, of nostalgisc­her, VTM 2 nóg wat stouter. Of ranziger – het hangt er maar van af hoe je in het leven staat.

- Tom Heremans ©

Het was vorig jaar al aangekondi­gd bij de naamswijzi­ging: dat alle tvzenders van DPG Media (voorheen Medialaan) voortaan onder de noemer VTM zouden vallen, aangevuld met de koddige cijfertjes 2, 3 en 4, betekende niet dat ze meer op elkaar zouden lijken. Zeker VTM en VTM 2 (voorheen Q2) kregen een duidelijk eigen profiel. VTM zou onder de nieuwe channel manager Maarten Janssens (ex-Ketnet) resoluut voor familie-entertainm­ent kiezen, VTM 2 zou meer de kant van de ‘verslavend­e guilty pleasures’ op gaan.

Dat laatste leverde een mix op van het vroegere Vitaya en de SBSzender Vijf, zo bleek ook uit de eigen nieuwe programma’s: human interest en reality met een randje, zoals Vanity plates, Lady truckers en Latem leven. Veel volk keek er doorgaans niet, maar de programma’s gingen wel over de tongen en gaven de zender een smoel. Inmiddels had VTM dankzij de lockdowns en The masked singer haar beste seizoen in jaren – inzake kijkcijfer­s dan toch: programma’s opnemen werd steeds moeilijker, adverteerd­ers overtuigen ook.

Kruistocht in onderbroek Dit voorjaar worden de profielen nog wat scherper gesteld. Er komen op VTM 2 enkele nieuwe programma’s die de betekenis van het begrip guilty pleasure verder oprekken. Zo is er vanaf 26 januari het datingprog­ramma Uit de kleren, waarin precies gebeurt wat de titel aangeeft: twee mensen kruipen op hun eerste afspraakje meteen een halfuur samen in hun ondergoed in bed, nadat ze elkaar hebben uitgekleed, om daar ‘een vragenlijs­tje en enkele fysieke opdrachten’ af te werken. Later dit voorjaar komt de dagelijkse realitysoa­p Blijven slapen op VTM 2. Daarin worden twee singles (minstens) een etmaal samen opgesloten in een huis, in de hoop dat zulks leidt tot hetzelfde resultaat als Uit de kleren. Wie achteraf de boel mag schoonmake­n, leren we dan weer in De vuilste jobs ter wereld, over mensen die onder meer ‘de sporen moeten uitwissen na een bewogen nacht in een parenclub’.

VTM 2 haalt ook het missendom van onder het stof voor Missie callcenter, een programma waarin Veronique De Kock, Ann Van Elsen, Dina Tersago, Anne De Baetzelier en nog een tiental ex-missen hun kapsel opofferen door een headset op te zetten en telefonisc­he vragen te beantwoord­en, genre ‘ik denk dat mijn man porno kijkt, hoe kan ik achterhale­n of mijn vermoeden klopt?’ Wij zijn onze browserges­chiedenis al aan het wissen.

BV’s en niet-BV’s alom

Bij VTM slaat de slinger nog meer dan vorige seizoenen door richting (vaak nostalgisc­h) familiever­tier. Zelfs Eric Goens ontsnapt niet aan de golf van nostalgisc­h entertainm­ent. In Later als ik groot ben keert hij met bekende Vlamingen terug naar het schooltje van hun kinderjare­n, op zoek naar hun levensverh­aal. Het ziet ernaar uit dat Later als ik groot ben een kruising wordt tussen Klasgenote­n van wijlen Guido Depraetere en Alloo bij …, waarin die met BV’s een reis doorheen de plekken van hun jeugd maakte.

VTM heeft ook de quiz herontdekt. Mathias Coppens zal er eentje presentere­n die zo vers is dat hij nog geen naam heeft, maar waarover we wel al weten dat hij De pappenheim­ers-gewijs een mix brengt van bekende en onbekende Vlamingen. Julie Van den Steen presenteer­t dan weer de spelshow Game of talents, waarin alweer een BV en een niet-BV moeten raden wie van drie mensen op het podium een bepaald kunstje zal uitvoeren. Een mix van Belgium’s got talent en Wie van de drie.

Go Streamz!

Het enige nieuwe programma op de VTM-zenders dat u al gezien kunt hebben, is de fictiereek­s Fair trade van Marc Punt, over twee corrupte agenten, gespeeld door EllaJune Henrard en Kevin Janssens. Die staat namelijk al sinds september in preview op Streamz. In tegenstell­ing tot Vier, dat programma’s als Over de oceaan, Justice for all en zelfs Junior Bake off wel vooraf op Streamz zet, doet VTM dat voorlopig alleen met fictie. Over Streamz, en zeker over het aantal abonnement­en op die betalende streamingd­ienst van DPG en Telenet, viel op de voorstelli­ng van de nieuwe VTM-programma’s overigens (alweer) geen onvertogen woord. Wel mochten we vernemen dat de gratis streamingd­ienst VTM Go het uitstekend doet: er maken elke maand 650.000 mensen gebruik van, een verdubbeli­ng tegenover vorig jaar. De vergelijki­ng met VRT.Nu is moeilijk te maken, omdat daar andere cijfers worden gehanteerd (geregistre­erde gebruikers).

VTM had haar beste seizoen in jaren – inzake kijkcijfer­s dan toch: programma’s opnemen werd steeds moeilijker, adverteerd­ers overtuigen ook

 ?? Fair trade. © dpg ?? Ella-June Henrard en Kevin Janssens in
Fair trade. © dpg Ella-June Henrard en Kevin Janssens in
 ?? Dpg ?? In Uit de kleren gaan onbekenden, welja, samen uit de kleren.
Dpg In Uit de kleren gaan onbekenden, welja, samen uit de kleren.
 ??  ?? Bekende en minder bekende missen in Missie callcenter. © dpg
Bekende en minder bekende missen in Missie callcenter. © dpg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium