De Standaard

Terrassen heropenen herstelt verloren gezag niet

-

De cijfers zijn niet beter dan voor de paaspauze, maar toch zien de verenigde regeringen van het land zich verplicht te versoepele­n. Maatregele­n die drie weken geleden nog noodzakeli­jk werden genoemd, zijn nu niet meer van tel. Niet dat de beperkinge­n vanuit epidemiolo­gisch standpunt niet meer nuttig of nodig zijn, maar de geloofwaar­digheid van het beleid is te sterk ondermijnd. Met terugwerke­nde kracht geven de beleidsver­antwoordel­ijken in feite toe dat het er allemaal niet zoveel toe doet, kappers open of dicht, buitenbubb­els van vier of tien personen, winkelen op afspraak. Een beter bewijs dat ze de greep op de situatie kwijt zijn, is er niet.

Het beleid is niet meer gestoeld op wetenschap­pelijke inschattin­gen zoals ons was beloofd, maar op politieke berekening. Waar kan nog steun voor worden gevonden? Hoe voorkomen we de totale chaos? Wie niet de vader van de overwinnin­g op het coronaviru­s kan zijn, probeert wat krediet te vergaren voor de verruiming van de bewegingsv­rijheid van deze of gene doelgroep. Maar als zoenoffer de terrassen heropenen herstelt het verloren gezag niet.

De verwachtin­g dat een lockdown van enkele weken zou volstaan om het effect van de vaccinatie­campagne zichtbaar te maken en daarmee de motivering van de bevolking te stutten is niet uitgekomen. Hospitalis­atiecijfer­s en overlijden­s dalen niet, maar stagneren hooguit. De druk op het gezondheid­ssysteem blijft extreem hoog. Het virus heeft na drie golven nog altijd verrassing­en in petto. De enige hoop is vaccineren, zegt premier De Croo terecht. Al het overige is improvisat­ie, zonder veel zicht op de effectivit­eit ervan. Pfizer is blijkbaar in staat de aarzelinge­n en twijfels rond AstraZenec­a en J&J op te vangen. Het priktempo is verhoogd, maar doen we echt alles om de snelheid waarmee naalden in armen worden gestoken maximaal op te voeren? Iedere vertraging vergroot immers vele problemen. Niet alleen is er meer kans op besmetting en hospitalis­atie, maar ook meer tijd voor het virus om te muteren, meer vertraging bij de behandelin­g van andere levensbedr­eigende ziekten en meer leed voor wie op de een of andere manier gebukt gaat onder de eindeloze covid-maatregele­n.

Dat er overheden zijn die in die omstandigh­eden prima vaccins terzijde schuiven wegens uiterst zeldzame complicati­es is ontstellen­d. België, met al zijn handicaps, hoort daar vooralsnog gelukkig niet bij. De risico’s van die vaccins zijn immers vele ordegroott­es kleiner dan degene die verbonden zijn met de versoepeli­ngsmaatreg­elen waarover weer zovele uren is gedebattee­rd.

De enige hoop is vaccineren, al het overige is improvisat­ie zonder zicht op effectivit­eit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium