De Standaard

Vernieuwin­g CD&V-statuten stoot meteen op verzet

-

ZA

Zaterdag 8 mei

(Op voorwaarde dat 7 op de 10 65-plussers gevaccinee­rd zijn, en dat de situatie op intensieve zorg ‘duurzaam verbeterd’ is) Terrassen van horecazake­n gaan open. Binnen blijven restaurant­s en cafés gesloten, behalve om af te halen.

De avondklok verdwijnt. Er komt een samenschol­ingsverbod van 24 uur tot 5 uur (beperkt tot drie personen of de huishoudbu­bbel). Thuis mag je twee knuffelcon­tacten uitnodigen in plaats van één. Georganise­erde buitenacti­viteiten kunnen plaatsvind­en met maximaal 25 personen. Pretparken mogen heropenen, rommelmark­ten toegelaten. Evenemente­n, culturele voorstelli­ngen, eredienste­n, recepties en banketten kunnen buiten tot vijftig personen.

MEI

PROTEST De vernieuwde partijstat­uten van partijvoor­zitter Joachim Coens leidden gisteravon­d op de algemene vergaderin­g meteen tot protest.

De algemene vergaderin­g van CD&V discussiee­rde gisteren tot ’s avonds laat over de vernieuwde partijstat­uten van CD&V-voorzitter Joachim Coens (DS 14 april). Die moeten de basis vormen voor het grote statutaire congres in juni, maar bij het ter perse gaan van de krant was het nog onduidelij­k of zijn aanzet groen licht zou krijgen.

Zo rommelt het onder meer binnen de partij over de centralise­ring die Coens wil doorvoeren en over de aanpassing­en bij de drie klassieke geledingen, met name Jong CD&V, de CD&V-senioren en Vrouw & Maatschapp­ij.

Leeftijdsg­rens

Coens wil ook de leeftijdsg­rens aanpassen voor het lidmaatsch­ap van de geledingen. Nu staat Jong CD&V nog open voor 16- tot 35-jarigen. Dat wil Coens verjongen van 15 tot 31 jaar. Wie lid wil worden van de senioren zou minstens 67 jaar moeten zijn in plaats van de huidige 60 jaar.

Die inperking betekent ook dat de bewegingen veel leden en dus ook invloed en financiën zouden verliezen. Bij de jongeren zou dan bijvoorbee­ld de facto maar één parlements­lid meer horen en veel minder lokale schepenen dan vandaag het geval is.

‘We hebben Coens opgeroepen om terug naar zijn tekentafel te gaan’

Kevin Maas Voorzitter Jong CD&V

‘We hebben Coens opgeroepen om terug naar zijn tekentafel te gaan’, zegt jongerenvo­orzitter Kevin Maas. ‘Hij heeft ons op voorhand wel de mogelijkhe­id gegeven om opmerkinge­n te geven, maar daar is uiteindeli­jk geen rekening mee gehouden. Hij zou bij de vernieuwin­g juist meer autonomie moeten geven aan de jongeren in plaats van die in te perken.’ Ook Eric Van Rompuy, de voorzitter van de CD&Vsenioren kwam gisteravon­d kritisch tussen.

Coens gaf zelf al aan dat hij verwacht dat de bewegingen juist ‘dynamische­r’ worden en hun werking meer afstemmen op de partij. Ze zullen in dat opzicht om de drie jaar een overeenkom­st moeten afsluiten waarvan de partijmidd­elen die ze krijgen afhankelij­k zijn.

Simon Andries

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium