De Standaard

Chinese elite-universite­it strijkt neer in Boedapest

Een Amerikaans­e universite­it moest eerder vertrekken, nu rolt Boedapest de rode loper uit voor een Chinese tegenhange­r. Een nieuw teken dat Hongarije een vehikel wordt voor Chinese belangen in de EU?

- Roeland Termote

In 2019 pestte de regering van de Hongaarse premier Viktor Orban een van de meest gereputeer­de universite­iten van Midden-Europa het land uit. De Central European University (CEU), opgericht door de Amerikaans-Joods-Hongaarse filantroop George Soros, had als missie het pluralisme en de democratie te versterken in ex-communisti­sche staten. Een wetswijzig­ing die volgens het Europese Hof van Justitie in strijd was met het EU-recht, dwong de CEU het grootste deel van haar activiteit­en naar Wenen te verhuizen.

Nu lijkt dezelfde regering-Orban de rode loper uit te rollen voor de Chinese Fudan-universite­it. Tegen 2024 willen de Hongaren een satellietc­ampus voor die elite-instelling uit Sjanghai optrekken in Boedapest. Voor de financieri­ng, zo onthulde onderzoeks­website Direkt36.hu op basis van regeringsd­ocumenten, zou de Hongaarse regering 300 miljoen euro overheidsg­eld uittrekken én een lening van 1,3 miljard euro nemen bij de China Developmen­t Bank. ‘De kosten van de bouw van de Fudan-campus zijn hoger dan de 486 miljard forint (1,36 miljard euro) die de regering in 2019 besteedde aan alle staatsinst­ellingen voor hoger onderwijs samen’, zegt Direkt36-journalist Szabolcs Panyi.

Bovendien zouden de documenten aangeven dat bij de bouw zowel materialen als mankracht uit China zullen komen, en dat het project de plaats zal innemen die bedoeld was voor de ‘studentens­tad’: een nieuwe wijk die betaalbare huisvestin­g moest bieden aan 8 à 10.000 studenten.

Opening naar het Oosten

Panyi ziet het als een van de vele tekenen dat Hongarije een vehikel dreigt te worden voor Chinese belangen binnen de EU. De toegenomen invloed van Peking is ook zichtbaar in de activiteit­en van Chinese inlichting­endiensten in Hongarije en de stellingna­mes van de regering-Orban. Zo bekritisee­rde de Hongaarse minister van Buitenland­se Zaken onlangs EU-sancties wegens Chinese mensenrech­tenschendi­ngen tegen de Oeigoeren – die zijn regering eerder mee goedgekeur­d had – als ‘schadelijk’ en ‘nutteloos’. Meteen daarna kwam de Chinese minister van Defensie op bezoek in Boedapest.

Orbans zogenaamde ‘opening naar het Oosten’ leverde tot nu toe gemengde resultaten op, maar is wel een win-win voor Chinese staatsbedr­ijven én figuren uit de entourage van de premier. Vorig jaar werd een contract van 1,9 miljard euro, voor de bouw van een treinverbi­nding tussen Belgrado en Boedapest, toegekend aan een consortium van Chinese bedrijven en een Hongaarse firma, die wordt gecontrole­erd door zakenman Lorinc Meszaros. Meszaros, een voormalige gasfitter en jeugdvrien­d van Orban, is de rijkste man van Hongarije. Zijn zakenimper­ium kende een astronomis­che opmars nadat Orban in 2010 aan de macht was gekomen en de openbare aanbestedi­ngen – vaak betaald met EU-subsidies – binnenstro­omden.

De oppositie gaat te keer tegen de plannen voor de Chinese campus. De linkse burgemeest­er van Boedapest, Gergely Karacsony, schreef op

Facebook dat de universite­it ‘een instrument kan zijn om de politieke invloed en macht van de Chinese staat en zijn geheime diensten uit te breiden in Hongarije en Europa’.

Spionagesc­hool

De Fudan-universite­it, schrijft Direkt 36, is niet alleen een elite-instelling die als ‘prominent instrument voor culturele expansie’ dient, maar leidt ook Chinese spionnen op en dient als kweekvijve­r voor de Communisti­sche Partij.

Een woordvoerd­er van de Hongaarse regering antwoordde niet op vragen van De Standaard over de details van de deal met de Fudanunive­rsiteit, maar stelde wel dat die zou helpen om van Hongarije ‘een regionaal kenniscent­rum te maken’ en Chinese investeerd­ers aan te trekken. De bouw van de ‘studentens­tad’ blijft volgens de woordvoerd­er ‘gepland naast de campus van de Fudan-universite­it’.

Panyi is sceptisch: ‘De regering probeert nu de schade te beperken en tracht de studentens­tad op de een of andere wijze te redden. Maar dat is lastig, want de originele plannen moeten flink aangepast worden om er plaats aan te bieden.’

‘De campus kost meer dan de Hongaarse regering in 2019 besteedde aan alle staatsuniv­ersiteiten’

Szabolcs Panyi Direkt36jo­urnalist

MILITAIR De Navo-landen zullen hun 9.600 militairen uit Afghanista­n terugtrekk­en. Dat lieten ze gisteren weten, een dag nadat de Amerikaans­e president Joe Biden had aangekondi­gd dat hij Amerikaans­e soldaten zou weghalen uit het land vóór de symbolisch­e datum van 11 september. De terugtrekk­ing begint op 1 mei en zal afgerond zijn ‘binnen enkele maanden’. Elke Taliban-aanval zal tijdens deze terugtrekk­ing met een ‘krachtige reactie’ worden beantwoord, aldus de Navo.

Momenteel bevinden zich nog een zeventigta­l Belgische militairen in Afghanista­n. Minister van Buitenland­se Zaken Sophie Wilmès (MR) zegt in een reactie dat deze aankondigi­ng, op enkele dagen van de Vredesconf­erentie over Afghanista­n, tot gevolg zou kunnen hebben dat de druk op de Taliban vermindert. ‘Daardoor zouden zij minder geneigd kunnen zijn om een akkoord na te streven. Het is daarom van essentieel belang het vredesproc­es nog nauwletten­der te volgen.’

De conferenti­e in Istanbul zou de Taliban en de Afghaanse regering tot een akkoord moeten brengen.

 ?? © ?? De Hongaarse premier Orban ging samen met zijn vrouw in mei 2017 in Peking op bezoek bij de Chinese president Xi en zijn echtgenote. belga
© De Hongaarse premier Orban ging samen met zijn vrouw in mei 2017 in Peking op bezoek bij de Chinese president Xi en zijn echtgenote. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium