De Standaard

Het buitenland lonkt, maar waar zijn we welkom?

-

Het verbod op niet-essentiële reizen gaat vanaf maandag 19 april op de schop, maar dat wil niet zeggen dat we zomaar onze koffers kunnen pakken. Een overzicht van de regels in de buurlanden en populaire vakantiebe­stemmingen. Nederland

Voor EU-burgers geldt geen reisverbod naar Nederland, al wordt het sterk afgeraden. Bij aankomst moet u tien dagen in quarantain­e, tenzij de testuitsla­g op de vijfde dag negatief is.

Wie per trein of bus reist, moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Wie reist per auto, is daarvan vrijgestel­d. Een negatieve PCR-test hoeft ook niet wanneer u reist binnen een gebied van 30 kilometer vanaf de Belgische grens.

In Nederland geldt een avondklok vanaf 22 uur tot 4.30 uur. Horeca

Cafés en restaurant­s zijn gesloten. Een hotelkamer boeken kan wel, maar ook roomservic­e kan voorlopig niet. Een afhaalmaal­tijd bestellen kan wel.

Wat te doen?

De meeste plekken voor cultuur en ontspannin­g zijn dicht. U kunt niet naar het theater, de bioscoop en dierenpark­en. Ook sportzalen, zwembaden en wellnessce­ntra blijven dicht.

Alleen essentiële winkels zijn open, in andere winkels heeft u een afspraak nodig.

Duitsland

Duitsland is zeker tot 18 april in lockdown: toerisme wordt sterk afgeraden. België geldt bovendien als een risicogebi­ed, waardoor u bij aankomst tien dagen in quarantain­e moet. Ook moet u ten vroegste 48 uur voor vertrek of ten laatste 48 uur na aankomst een coronatest laten afnemen.

Horeca

Toeristisc­he overnachti­ngen zijn niet toegestaan. De restaurant­s en cafés zijn gesloten.

Wat te doen?

In Duitsland verschille­n de regels per regio. Op plaatsen met weinig besmetting­en, zijn de winkels open. In winkels, publieke ruimtes en in het openbaar vervoer zijn medische mondmasker­s verplicht. Toeristisc­he attracties blijven voorlopig dicht, lokaal kan een museum wel open zijn.

Frankrijk

Naar Frankrijk reizen kan, maar wordt ontmoedigd. Om het buurland binnen te mogen, moet u een gezondheid­sverklarin­g invullen en een negatieve PCR-test kunnen tonen.

In heel Frankrijk mag je maximaal 10 kilometer van huis zijn tussen 6 uur en 19 uur. ’s Avonds geldt een avondklok. Ook is het verplicht een mondmasker te dragen in openbare gebouwen, winkels en hotels. In Parijs is een mondmasker overal verplicht. Horeca

Restaurant­s en cafés zijn nog steeds dicht.

Wat te doen?

Essentiële winkels zijn open, daaronder vallen ook boekhandel­s, platenzake­n en kappers. Bioscopen, theaters en musea blijven tot nader order dicht.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk geldt een strikte quarantain­eregeling. Reizigers uit België moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen en moeten tien dagen in zelfisolat­ie bij aankomst.

Horeca

Restaurant­s en pubs mogen klanten bedienen op het terras. Vanaf 17 mei zouden restaurant­s en pubs normaal gezien ook binnen klanten kunnen ontvangen. Wat te doen?

Alle winkels mogen weer open, net als de kappers en schoonheid­ssalons. Ook zwembaden, fitnesscen­tra, dierentuin­en en themaparke­n kunnen de deuren openen. Musea kunnen buiten activiteit­en organisere­n.

Luxemburg

Belgen kunnen vlot naar het Grootherto­gdom Luxemburg reizen. Alle verplaatsi­ngen op het grondgebie­d zijn toegelaten, maar er is een avondklok van kracht van 23 uur tot 6 uur.

Horeca

Restaurant­s, cafés en bars zijn gesloten. Hotels blijven open, maar maaltijden kunnen alleen op de kamer worden genuttigd. Wat te doen?

Alle winkels zijn open, maar het dragen van een mondmasker is er verplicht. Ook musea en bibliothek­en zijn open, net als de zwembaden en fitnesscen­tra.

Spanje

De grenzen van Spanje zijn open onder voorwaarde­n. Zo moet je een negatieve PCR-test kunnen voorleggen van maximaal drie dagen oud, tenzij je met de auto komt. Wel is het verboden om te reizen tussen de meeste regio’s en geldt in de meeste gebieden een avondklok vanaf 22 uur.

Horeca

De horeca is bijna overal open, al zijn er verschille­n per regio.

De ruim dertigduiz­end Belgische vaccins van VACCINATIE­CAMPAGNE Johnson & Johnson blijven voorlopig in de koelkast, op vraag van het bedrijf zelf. Dat maakt vooral thuisvacci­natie omslachtig­er.

Ze waren nog maar pas geleverd, maar in een arm zullen ze voorlopig niet belanden. Twee dagen nadat de eerste doses van het Janssen-vaccin in Europa waren gearriveer­d, heeft fabrikant Johnson & Johnson zelf gevraagd om ze niet te gebruiken. Dinsdag had het bedrijf al besloten om de toekomstig­e leveringen van zijn vaccin uit te stellen. Gisternami­ddag kwam daar nog bij dat het ook oproept om de al geleverde vaccins niet te gebruiken.

De ommekeer is een gevolg van enkele Amerikaans­e meldingen van zeer zeldzame aandoening­en na toediening van het Janssenvac­cin. In de VS kregen al 6,8 miljoen mensen een dosis. Zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar kregen nadien bloedklont­ers in de hersenen, in combinatie met een lager aantal bloedplaat­jes (DS 14 april). Er wordt onderzocht of het vaccin dit type trombose heeft uitgelokt.

Europese landen hadden gehoopt dat het Europees geneesmidd­elenagents­chap EMA gisteren al meer klaarheid zou scheppen over het gebruik van het

Janssen-vaccin, maar een officiële aanbevelin­g komt er pas volgende week. Wel is het EMA van oordeel dat de gezondheid­swinst die het vaccin biedt zwaarder weegt dan de mogelijke bijwerking­en.

Denemarken stopt

Gezien de omstandigh­eden hebben de Belgische gezondheid­sministers op advies van de taskforce vaccinatie­s besloten om het Janssen-vaccin even te laten voor wat het is. De tests die morgen waren gepland, zijn uitgesteld. Een echte impact op de vaccinatie­campagne is er niet, doordat AstraZenec­a en vooral Pfizer/BioNTech op gezette tijden (veel) leveren.

De vaccinatie­campagne had wel op het Janssen-vaccin gerekend om voort te kunnen met de thuisvacci­natie van mensen die niet in een vaccinatie­centrum raken. Het gaat dan bijvoorbee­ld om personen met een fysieke of psychische beperking, voor wie een verplaatsi­ng naar zo’n centrum onmogelijk is. Voor hen zal er voorlopig worden gewerkt met andere vaccins, maar zal de mobiele equipe dan twee in plaats van één keer langs gaan. De ‘quarantain­e’ voor het Janssenvac­cin is een bijkomende opdoffer voor dit type vaccin. Net zoals AstraZenec­a werkt dat van Johnson & Johnson met een aangepast verkoudhei­dsvirus om een eiwit van het coronaviru­s in de cellen te krijgen, waardoor de afweer tegen het echte virus wordt opgewekt.

In het geval van AstraZenec­a spreekt het EMA van een ‘mogelijke link’ tussen zeldzame bloedklont­ers en het vaccin, maar haalt de gezondheid­swinst de bovenhand op het risico. Niettemin werken sommige landen met een tijdelijke leeftijdsb­eperking. Ons land gebruikt AstraZenec­a vanaf 56 jaar, Denemarken is er sinds gisteren zelfs helemaal mee gestopt.

‘We rekenen op het EMA om uit te klaren hoe we bepaalde vaccins voor bepaalde groepen prioritair in moeten zetten’, zegt minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit). ‘EMA en de Europese Commissie hebben beloofd vrij snel met zo’n fijnmazige analyse te komen.’

Nikolas Vanhecke

‘We rekenen op het EMA om uit te klaren hoe we bepaalde vaccins voor bepaalde groepen prioritair in moeten zetten’

Frank Vandenbrou­cke (Vooruit)

Minister van Volksgezon­dheid

 ?? © ?? Het Janssen-vaccin gaat even ‘in quarantain­e’. nyt
© Het Janssen-vaccin gaat even ‘in quarantain­e’. nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium