De Standaard

Regering mikt op meer treinen ’s ochtends, ’s avonds en in het weekend

- Wim Winckelman­s

NMBS De federale regering geeft een eerste voorzet voor een nieuw ‘openbaredi­enstcontra­ct’ met de NMBS en Infrabel. Het betekent het startschot van de onderhande­lingen.

Meer vroege treinen, meer verbinding­en ’s avonds en in het weekend, uiteraard stipte en toegankeli­jke treinen, met een dienstverl­ening die is afgestemd op ander openbaar vervoer en met duidelijke eisen voor het onthaal in de stations. Met die voorwaarde­n start de regering de onderhande­lingen op over nieuwe contracten met de NMBS en Infrabel.

De bestaande beheerscon­tracten dateren van 2008. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil er nu werk van maken en spreekt over een openbaredi­enstcontra­ct, om te benadrukke­n dat de reiziger centraal moet staan.

‘Jarenlang werd het spoorwegbe­leid uitgewerkt zonder duidelijke politieke visie. Als minister van

Mobiliteit wil ik een ambitieus kader creëren via een openbaredi­enstcontra­ct voor de NMBS en een performant­iecontract voor Infrabel’, zegt Gilkinet. ‘Ons doel is om meer reizigers naar de trein te lokken en meer goederen te vervoeren per spoor.’

Minimumdre­mpel

De nadruk zal liggen op de resultaten die worden verwacht van de NMBS en Infrabel, in ruil voor de middelen die de staat hen toekent.

Daar zijn ook onder- en bovengrenz­en aan gekoppeld. Als het spoor de ondergrens niet haalt, een minimumdre­mpel voor een goede dienstverl­ening, kan een boete worden opgelegd. Toplui kunnen bijvoorbee­ld een deel van hun variabele verloning verliezen. Als de bovengrens wordt overschred­en, kunnen ze een bonus krijgen.

De nieuwe contracten zullen worden afgesloten tegen eind 2022 en gelden voor een periode van tien jaar. Op dat ogenblik moeten de spoorbedri­jven 84,5 miljoen kilometer openbaar vervoer kunnen garanderen. Maar er zullen allicht nog stevige onderhande­lingen aan voorafgaan. In het openingsbo­d van de federale regering, dat weinig meer is dan een inhoudstaf­el voor de onderhande­lingen, staat nog niets concreets over de financieri­ng van het spoor. Het laat zich raden dat de NMBS en Infrabel in ruil voor de hoge eisen een beter financieel kader zullen vragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium