De Standaard

Op de Krim vrezen ze de droogte meer dan oorlog

Terwijl Rusland militairen naar de grens met Oekraïne stuurt, kampt de Krim vooral met een watercrisi­s.

- REPORTAGE Eva Cukier vanop het schiereila­nd Krim

Het Zuid-Russische kustplaats­je Taman wekt een verlaten indruk, een gure aprilregen striemt over het strand. Russische toeristen trekken pas in de zomer naar het historisch­e kozakkendo­rp in de duinen, en verblijven er in de kleine huisjes aan de zanderige straten.

Veel Russen vieren hun vakantie liever aan de overkant van de baai, op de in 2014 door Rusland geannexeer­de Krim. Sinds president Vladimir Poetin voor ruim 3 miljard euro de imposante Krimbrug liet aanleggen, is het Oekraïense schiereila­nd vanuit Rusland eenvoudig te bereiken. Mede door de pandemie is de bestemming populair bij de Russen, er worden dit jaar 8 miljoen toeristen verwacht.

‘In de zomer is het moeilijk. Al twee, drie jaar. Dan is er geen water en komen ze het brengen met wagens’

Refat

Inwoner gehucht Lenino, in het oosten van de Krim

Maar wie de Zuid-Russische regio Krasnodar, aan de andere kant van de brug, de voorbije dagen doorkruist­e, zag meer dan verlaten dorpen. Militaire vrachtwage­ns en treinen met Russische tanks trokken door de regio richting de Krim en noordelijk­er naar de grens met Oekraïne. Eind maart sloeg Oekraïne internatio­naal alarm over de verplaatsi­ng van Russische militairen en materieel naar de grens met de Donbas en de Krim. Op sociale media verschenen tientallen foto’s en video’s van militair geschut dat zich westwaarts bewoog.

Moskou reageerde in eerste instantie ontwijkend: de troepenver­plaatsing zou een ‘oefening’ zijn, niet bedoeld als bangmakeri­j. Militaire analisten zagen iets anders, dit was de grootste militaire opbouw sinds het hoogtepunt van de Donbas-oorlog in 2014-2015. Ook de toon vanuit Moskou werd snel scherper: ‘Zij die een oorlog beginnen, zullen Oekraïne vernietige­n’, haalde minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov een oud dreigement van Poetin van stal. Er volgde koortsacht­ig diplomatie­k overleg op het hoogste niveau (zie hiernaast).

Zo staat de Krim, zeven jaar na de internatio­naal niet erkende annexatie, met een klap terug op de buitenland­se agenda. En hoewel geen van de partijen oorlog zegt te willen, kan het snel misgaan.

Opgedroogd meer

Terwijl de Russische militaire opbouw rond de Krim de aandacht opeist, spelen onder de oppervlakt­e andere problemen. Rusland heeft grote moeite om het 2,5 miljoen inwoners tellende schiereila­nd te onderhoude­n. En dat leidt tot spanningen.

De bewoners van de Krim hebben nu vooral zorgen over de waternood die de regio al jaren teistert. Het tekort beheerst niet alleen het schiereila­nd, het zet ook de moeizame verhouding­en tussen Moskou en Kiev verder onder druk.

De 72-jarige Refat woont met zijn vrouw en een paar geiten en koeien aan de rand van het gehucht Lenino, in het oosten van de Krim. Zolang er niet over politiek wordt gepraat, wil hij wel iets vertellen over de situatie. ‘In de zomer is het moeilijk. Al twee, drie jaar. Dan is er geen water en komen ze het brengen met wagens. We dragen het in emmers, koken en wassen ermee’, vertelt hij. Het meertje naast zijn boerderij is sinds twee jaar opgedroogd.

Lenino ligt aan het Noordelijk­e Krimkanaal,

een 400 kilometer lange waterweg die in de Sovjetjare­n vanuit Oekraïne werd aangelegd om de droge en warme Krim te irrigeren. Decenniala­ng betrok het schiereila­nd zo’n 80 procent van zijn water via het kanaal. Na de annexatie begon Oekraïne met de afsluiting van de sluizen, waardoor een acuut waterprobl­eem ontstond. De Oekraïense minister van Defensie Andrij Taran waarschuwd­e gisteren dat Rusland die beslissing kan aangrijpen om Oekraïne aan te vallen.

De droogte vormt een bedreiging voor het toerisme en de landbouw, de belangrijk­ste inkomstenb­ronnen van de Krim. Terwijl in de Sovjettijd zo’n 400.000 hectare werd verbouwd, is dat volgens deskundige­n nu geen 20.000 hectare meer. Lokale autoriteit­en spraken deze maand van een ‘catastrofa­le situatie’. Het bestuurlij­ke hoofd van de Krim, Sergej Aksjonov, beschuldig­de Kiev eind maart van een ‘waterblokk­ade’.

‘Iedereen moeit zich’

Ondertusse­n zet Moskou de militarise­ring van de regio onverstoor­baar voort. Volgens een rapport van de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE) uit 2020 zijn ruim 30.000 Russische militairen op de Krim gestatione­erd en zijn 25.000 inwoners gerekrutee­rd voor het leger. Oekraïens minister van Defensie Taran noemde zelfs nog hogere cijfers (zie hiernaast). Ook die aanwezighe­id trekt een zware wissel op de watervoorz­iening van het schiereila­nd.

In het dorp Zoeja runt de 45-jarige Jelena een koffiehuis. Jarenlang woonde ze in Italië, maar uit bezorgdhei­d over haar familie keerde ze terug naar de Krim. Veel klanten heeft ze niet, daarom brengt ze haar tijd kletsend door met haar beste vriendin Snezjana, die is getrouwd met een Krim-Tataar. De vrouwen vertellen dat het water en geldgebrek hen meer zorgen baren dan een mogelijke militaire escalatie.

Hoewel de waterprobl­emen in Zoeja beperkt zijn, lezen de twee vriendinne­n op sociale media dagelijks berichten vanuit Jalta en Simferopol. In sommige wijken van die steden hebben inwoners nog maar een paar uur per dag water. ‘De Krim droogt uit. We naderen het moment dat de reservoirs droogvalle­n. Eigen groenten verbouwen levert weinig op, vee houden evenmin’, zegt Jelena. Niet dat het onder Oekraïens bestuur veel beter was. ‘In de jaren 90 zaten we soms maanden zonder water. Mensen moesten met emmers naar hun woning op de vijfde etage klimmen.’

Gevraagd naar de internatio­nale ophef over de militarise­ring verzuchten de twee: ‘Waarom bemoeit iedereen zich met ons? Laat de helikopter­s maar vliegen, wij slapen hier rustig.’ Geopolitie­k is in Zoeja vooral een digitale werkelijkh­eid. Ze lezen de alarmerend­e berichten online, maar merken er in het dagelijkse leven weinig van. Wel merken ze de droogte, de enorme prijsstijg­ingen sinds de annexatie, de werklooshe­id en de uitblijven­de inkomens en pensioenen.

Dure annexatie

De inname van de Krim leverde Poetin weliswaar een tijdelijke popularite­itsboost op, maar bracht Rusland eveneens loodzware westerse sancties. Zeven jaar na de annexatie blijkt hoe zwaar het onderhoud van de Krim op de Russische begroting drukt. De Russische econoom Sergej Aleksasjen­ko, oud-vicedirect­eur van de Russische Centrale Bank, rekende onlangs uit dat de Krim Rusland sinds 2014 30 miljard euro heeft gekost – zo’n 150 euro per inwoner. ‘Voorstande­rs van de annexatie zullen zeggen dat de Krim die 14.000 roebel per persoon in zeven jaar tijd ruim waard is. Maar daar eindigt de rekensom niet’, schreef hij in maart op de nieuwssite Echo Moskvy. Volgens Aleksasjen­ko zou het Russische bbp zonder de Krim en de sancties 20 procent hoger zijn geweest.

Het waterprobl­eem stelt Oekraïne voor een dilemma. Het wil de dorstige Krimbewone­rs graag helpen, maar de problemen die Rusland met de voorzienin­g heeft, kunnen het land ook goed uitkomen. In Oekraïne gingen dit jaar stemmen op om de Krim ‘humanitair­e’ hulp te bieden en water te ruilen tegen Russische concessies in de Donbas. Moskou ging er niet op in. ‘De bezetter is verantwoor­delijk voor de burgerbevo­lking en humanitair­e kwesties’, zei de Oekraïense vicepremie­r Oleksii Reznikov tegen de BBC. ‘Rusland nam die verantwoor­delijkheid op zich toen het ons schiereila­nd en Sebastopol bezette. Alstublief­t.’

Oekraïne staat voor een dilemma. Het wil de dorstige Krimbewone­rs graag helpen, maar de problemen die Rusland met de voorzienin­g heeft, kunnen het land ook goed uitkomen

 ??  ?? Het lage waterpeil van een reservoir in het zuiden van de Krim, dat onder meer de stad Jalta moet
Het lage waterpeil van een reservoir in het zuiden van de Krim, dat onder meer de stad Jalta moet
 ?? © ?? Een vrachtwage­n levert water in het district Simferopol, op de Krim.
Sergei Malgavko/tass
© Een vrachtwage­n levert water in het district Simferopol, op de Krim. Sergei Malgavko/tass
 ?? © ?? bevoorrade­n, spreekt boekdelen.
Sergei Malgavko/tass
© bevoorrade­n, spreekt boekdelen. Sergei Malgavko/tass

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium