De Standaard

Wie onpopulair is, kan een vijand goed gebruiken

- Dominique Minten

De zorgen over het Russische spierballe­ngerol ANALYSE SPANNING OP KRIM aan de Oekraïense grenzen worden groter. Kiev port de Navo aan. Maar wie heeft belang bij een open oorlog?

‘Op de Krim wordt de infrastruc­tuur klaargemaa­kt voor de installati­e van nucleaire wapens.’ De Oekraïense minister van Defensie Andrij Taran maakte gisteren in Brussel duidelijk welke proporties de militaire escalatie aan de grenzen van zijn land aanneemt. Of Rusland echt kernwapens laat aanrukken, blijft onzeker – met harde bewijzen kwam de minister niet. Maar Kiev doet er alles aan om het Westen duidelijk te maken dat het de Russische dreiging richting Oekraïne maar beter ernstig neemt. Volgens Taran hebben de Russen nu al 110.000 militairen verzameld aan de grens.

Zullen de troepen van Poetin Oekraïne binnenvall­en, zoals proRussisc­he militairen in 2014 deden? Sinds Moskou begin deze maand begonnen is met manschappe­n te sturen naar het grensgebie­d, staat de kwestie hoog op de internatio­nale agenda, en van een de-escalatie is nog geen sprake. Ook bij de Navo wordt de Russische dreiging weer druk besproken. Secretaris-generaal Jens Stoltenber­g schuwde dinsdag de grote woorden niet. In het bijzijn van de Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken, Dmytro Kuleba, zei hij dat Moskou zijn troepen onmiddelli­jk moet terugtrekk­en.

De democratis­che wereld

Oekraïne hoopt dat het een volwaardig lid kan worden van het westerse militaire bondgenoot­schap, maar die boot houdt de Navo af. Landen als Frankrijk en Duitsland vrezen dat een volwaardig lidmaatsch­ap de Russische dreiging alleen maar zou doen toenemen. Sinds de annexatie van de Krim heeft de Navo de banden met Oekraïne wel aangehaald. Het westers bondgenoot­schap helpt het land met de moderniser­ing van zijn leger. Er worden gezamenlij­ke militaire oefeningen gehouden en Kiev heeft ook Amerikaans­e antitankra­ketten kunnen kopen.

Daardoor lijkt het Oekraïense leger beter voorbereid op een nieuwe agressie, al blijven de Russen natuurlijk veel sterker. Daarom had Kuleba liever extra militaire toezegging­en gekregen. Volgens hem heeft het Westen er alle belang bij snel en krachtig in te grijpen. ‘De beste manier om te voorkomen dat Rusland de zaak verder doet escaleren, is om nu in te grijpen.’ Kuleba maakte nogmaals duidelijk hoe hoog de inzet van het conflict is. ‘De Russische troepenopb­ouw gebeurt aan de grens van Oekraïne, maar dat is ook de grens van de democratis­che wereld.’

Daarvan moet hij de Amerikanen niet overtuigen. Sinds Joe Biden in het Witte Huis zit, zitten de Europese en Amerikaans­e Navo-partners weer op dezelfde lijn. Dat maakte de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Antony Blinken gisteren nog eens duidelijk. Hij was samen met zijn minister van Defensie Lloyd Austin naar Europa gereisd om aan te geven dat de Navo weer als een blok optreedt.

Austin kondigde in Berlijn aan dat de Amerikaans­e troepen in

Duitsland niet verminderd worden. Voormalig president Trump had eerder gezegd dat hij een derde van de 36.000 Amerikaans­e militairen zou terugtrekk­en. Dat plan wordt stopgezet, en er komen zelfs 500 militairen bij.

Als reactie op de Russische troepenopb­ouw heeft Washington ook twee Amerikaans­e oorlogssch­epen richting Zwarte Zee gestuurd. Maar voorlopig doet dat de spanningen alleen maar toenemen. Moskou begon gisteren met militaire oefeningen in diezelfde zee. Het sloeg ook een Amerikaans­e uitnodigin­g af om samen aan tafel te gaan zitten over Oekraïne. In een telefoonge­sprek met Poetin had Biden zo’n ontmoeting voorgestel­d, maar die laat ze afhangen van de houding van de Amerikanen.

Hoofdpijn door Navalny

De Russische president is ervan overtuigd dat hij voorlopig meer te winnen heeft bij wat spierballe­ngerol. Volgens de meeste Kremlinwat­chers wil Poetin de aandacht afleiden van binnenland­se problemen. In september zijn er parlements­verkiezing­en en Poetins popularite­it staat op een dieptepunt. Ook de gevangen Aleksej Navalny blijft hem hoofdpijn bezorgen. Maar ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski kampt met een tanende popularite­it. Ook hij kan een externe vijand goed gebruiken. De voorbije maanden roerde hij de nationalis­tische trom, sloot een Russische tv-zender en provoceerd­e de Russische separatist­en in de Donbas-regio. Dat kon Moskou niet zomaar laten passeren.

De vraag is of ze beiden ook iets te winnen hebben bij een echt militair conflict. Voorlopig lijkt het antwoord negatief.

‘De beste manier om te voorkomen dat Rusland de zaak verder doet escaleren, is om nu in te grijpen’

Dmytro Kuleba Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken

 ?? © ?? Oekraïense sluipschut­ters houden schietoefe­ningen in de buurt van Donetsk.
Anastasia Vlasova/reuters
© Oekraïense sluipschut­ters houden schietoefe­ningen in de buurt van Donetsk. Anastasia Vlasova/reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium