De Standaard

Creativite­it met de ‘c’ van corona

Ruim een jaar na het uitbreken van de coronapand­emie blijken fictiereek­sen het grootste slachtoffe­r onder de tv-programma’s. Voor de rest heeft de creatieve sector …. creatief nagedacht.

-

later dan gepland uitgezonde­n en de aflevering­en zijn iets korter.’ Omdat opnames door corona meer tijd vergen, verdwijnt de marge tussen de opnameperi­ode en de uitzenddat­um. ‘Dat zet extra druk op de ketel, want als er iets misloopt, dreigen we de uitzenddat­um niet te halen’, aldus nog Goris.

Voor twee Eén-programma’s viel er geen creatieve coronaoplo­ssing te bedenken. ‘De Columbus en Taboe hebben we moeten uitstellen naar dit najaar of later. Van Taboe zijn alle humaninter­estsequent­ies al opgenomen, maar voor de comedyshow van Philippe Geubels heb je een volle zaal nodig. Het werkt niet in een cafeetje met twee bubbels en een paardenkop’, zegt de VRT-netmanager.

De coronamaat­regelen maken televisie maken overal duurder, en ook in Vlaanderen is dat zo. Goris: ‘Het proces wordt complexer en verloopt trager. Dat kost meer. Die meerkost vangen we op door slimme keuzes te maken in ons schema en samen met de productieh­uizen oplossinge­n te zoeken.’ Bovendien kreeg de VRT vorig jaar in juni 3,8 miljoen euro coronasubs­idies, onder meer om de extra kosten van de crisis te dekken.

Blijvertje­s

Demasure wijst erop dat corona vooral de creativite­it heeft doen bovendrijv­en. ‘De Container Cup, die nu zelfs tegenover de soaps een marktaande­el van twintig procent haalt, zou er nooit geweest zijn zonder de pandemie. Dat programma is echt een succes en gaat de pandemie zéker overleven. Die creativite­it is misschien de belangrijk­ste les van het voorbije jaar’, vindt Demasure. Ook Goris zag in zijn rangen iets gelijkaard­igs gebeuren. ‘Om de sector te ondersteun­en, hebben we bij productieh­uizen enkele lockdownre­eksen besteld. Denk maar aan Leef of We moeten eens praten. Dat waren korte fictiereek­sen met twee acteurs per scène die relatief snel opgenomen en uitgezonde­n zijn. Wat daaruit gekomen is, had de intensitei­t van een theaterstu­k. Het is een nieuwe vorm van fictie die er nooit zou geweest zijn zonder corona. Dat genre blijven we maken. Ook na de pandemie.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium