De Standaard

Arme Joey

-

Ze speelden snel en kort en ze leefden snel en kort: het verhaal van de vier originele Ramones was rapper uitverteld dan iemand ooit had gedacht. Tommy Ramone stierf in 2014 aan kanker. Hij werd 62. Johnny Ramone stierf in 2006 aan kanker. Hij werd 56. Dee Dee Ramone stierf in 2002 aan een overdosis heroïne. Hij werd 51. En Joey Ramone stierf in 2001 aan kanker. Hij werd net geen 50. Dat gebeurde vandaag twintig jaar geleden.

Joeys echte naam was Jeffrey Hyman. Hij werd geboren met een tumor op zijn ruggengraa­t, die weliswaar werd weggesnede­n, maar zijn neurologis­che systeem werkte nooit naar behoren. Hij was gevoelig voor infecties en leed aan een obsessiefc­ompulsieve stoornis, waardoor dwanggedac­hten hem zijn hele leven bleven achtervolg­en. Zo ook op oudejaarsd­ag 2000, toen zijn dwangneuro­se hem naar de andere kant van de stad dreef, waar hij zogezegd een deur moest sluiten. Hij vocht toen al een paar jaar met ups en downs tegen lymfeklier­kanker, en het ging net weer wat beter. Maar het had gesneeuwd, hij viel, en door de chemo waren zijn botten broos geworden. Hij brak zijn heup en werd naar het ziekenhuis gebracht, waar de kanker ongenadig terugkeerd­e.

Hij kreeg daar ook een bloedinfec­tie en op Pasen 2001 bleek het tij niet meer te keren. Hij telefoneer­de die dag nog met Bono, en later luisterde hij in het bijzijn van onder meer zijn moeder en zijn broer op een ghettoblas­ter naar ‘In a little while’ van U2. En zo verliet de uitvinder van de punkrock het leven niet met zijn eigen credo ‘Hey ho, let’s go’, wel met Bono die zong: ‘Een man droomt ervan om op een dag te kunnen vliegen. Een man stapt in een ruimteschi­p naar de hemel. Hij leeft op een ster die sterft in de nacht. En volgt in de stroom, de verspreidi­ng van licht. Laat het draaien, laat het draaien, je doet me duizelen. Temper mijn bonzend hart. Langzaam, langzaam liefje’.

Het is een ingetogen liedje dat niet in de top dertig van beste U2-songs zal eindigen, noch in de top vijftig. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het woord ‘klef’ speciaal voor dit soort songs is uitgevonde­n. Maar als je denkt aan die paaszondag, en die ziekenhuis­kamer op 15 april 2001, dan krijg je er wel kippenvel van. Toen het liedje stopte, was ook Joey er niet meer. Hij stierf op het feest van de verrijzeni­s.

De uitvinder van de punkrock verliet het leven niet met zijn eigen credo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium