De Standaard

De lange winter van de wederopbou­w

- Geert Van der Speeten

De Franse president Emmanuel Macron brengt morgen, bij de tweede ERFGOED verjaardag van de verwoesten­de brand, een bezoek aan de Notre-Dame. Zijn drieste belofte – ‘geef ons vijf jaar’ – staat onder druk: de echte renovatie begint pas in 2022.

Het inferno werd wereldwijd op ongeloof onthaald. Op 15 april 2019 verwoestte een brand, die live op de Franse televisie te volgen was, het dak en de torenspits van de Notre-Dame in Parijs. De gotische kathedraal is werelderfg­oed en een geliefd icoon van de Franse hoofdstad: de voorgaande jaren trok ze jaarlijks zo’n dertig miljoen bezoekers.

De brand duurde negen uur. Er werden vierhonder­d brandweerl­ui voor opgetromme­ld, een mobilisati­e die aanvankeli­jk gehinderd werd door de toestroom van verbijster­de Parijzenaa­rs. Het 45 meter hoge dak bleek in eerste instantie ook onbereikba­ar voor de aangevoerd­e ladders.

Zelfs na twee jaar is er nog geen uitsluitse­l over de precieze oorzaak. Het onderzoek loopt nog, maar de Parijse procureur, belast met het onderzoek, schoof al in juni 2019 de piste van een kortsluiti­ng naar voren. De brand ontstond vermoedeli­jk door werkzaamhe­den aan de achterkant van de kathedraal. Het vuur kon snel om zich heen grijpen via de stellingen die opgetrokke­n waren voor de restaurati­e van de torenspits. Als bij wonder bleef de structuur van het gebouw onaangetas­t, net als de kostbare glasramen.

Mobiele paraplu

Na het opmeten van de schade begon de discussie over de restaurati­e. Toen het vuur nog smeulde, sprak de Franse president al boude woorden. Hij liet nog dezelfde week een snelwet goedkeuren om de kathedraal in vijf jaar te restaurere­n. Experts trokken prompt de haalbaarhe­id in twijfel en het ziet ernaar uit dat ze gelijk krijgen. De eigenlijke renovatie begint pas volgende winter, wellicht begin 2022.

De eerste fase, die van de beveiligin­gsen consolider­ingswerken, nam alvast meer tijd in beslag dan gepland. Ze zal deze zomer afgerond worden. De demontage van de halfgesmol­ten stelling was omslachtig, ook corona zorgde voor vertraging. Een van de laatste ingrepen wordt het bevestigen van een gigantisch­e mobiele paraplu in het kerkschip, zodat de kathedraal eindelijk weer uit de regen is.

Volgens de berekening van Le Figaro hangt aan deze voorbereid­ende fase een kostenplaa­tje van 165 miljoen euro, evenveel als de som van zo’n 300.000 spontane privégifte­n die de eerste maanden binnenliep­en. In totaal is 833 miljoen euro bijeengebr­acht voor de renovatie, onder meer dankzij gulle bijdragen van de Fondation du patrimoine en schatrijke ondernemer­s als François Pinault en Bernard Arnault. De geschonken bedragen zullen uitsluiten­d dienen om de werf te financiere­n. Vorig jaar had een rapport van het Rekenhof daar op aangedrong­en. Het had aangekaart dat de precieze bestemming van de fondsen weinig transparan­t was.

Duizend eiken

Generaal Jean-Louis Georgelin, door Macron belast met de supervisie

Een petitie tegen het kappen van eeuwenoude bomen is al door 40.000 Fransen onderteken­d

van de werken, bleef lang het tijdpad verdedigen. Sinds kort houdt hij een slag om de arm. ‘Er zal een Te Deum komen op 16 april 2024’, zei hij stellig. ‘En de kathedraal zal dan klaar zijn voor de eredienst. Ook als er daarna nog veel werk rest.’

Georgelin sprak de belofte uit tijdens een bezoek aan een bos tussen Le Mans en Tours, begin maart. Voor de herstellin­g van het dertiende-eeuwse gebinte zijn duizend eiken nodig. Ook voor de nieuwe torenspits, waarvan vaststaat dat het een exacte kopie moet worden van de oude, zal 500 ton hout gebruikt worden. Dat gebeurt niet zonder slag of stoot: een petitie tegen het kappen van eeuwenoude bomen is al door 40.000 Fransen onderteken­d. Dat de Office national des forêts hen een rekensomme­tje voorhield, dat duizend bomen maar 0,1 procent uitmaken van het bomenbesta­nd dat jaarlijks wordt omgehakt, kon de gemoederen niet bedaren.

Ook het stadsbestu­ur van Parijs ligt onder vuur, en wel voor het in gevaar brengen van de gezondheid van zijn inwoners. De milieuorga­nisatie Robin des Bois klaagde vorige week al voor de tweede keer aan dat de stad onvoldoend­e rekening heeft gehouden met het vrijkomen van looddeeltj­es bij de brand, met waarden die tot 800 keer hoger lagen dan toegelaten. Daarbij zou niet alleen het voorplein van de Notre-Dame getroffen zijn, maar ook de straten en scholen in de buurt. Een eerste klacht werd in augustus 2019 geseponeer­d.

 ?? © ?? De bomen kleuren roze, de toekomst hopelijk ook.
Daniel Fouray / belga
© De bomen kleuren roze, de toekomst hopelijk ook. Daniel Fouray / belga
 ?? © ?? Bomen worden gerooid voor het nieuwe dak van de kathedraal. la montagne / maxppp / belga
© Bomen worden gerooid voor het nieuwe dak van de kathedraal. la montagne / maxppp / belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium