De Standaard

Het is de schuld van de vrije markt

- Blind gekocht Woensdag om 20.35 uur op Play4 Karlien Beckers Cultuurred­actrice

Blind gekocht is geen tv-programma om alleen te bekijken. Met het gezin of vrienden levert het de klassieke discussies van voyeuristi­sche programma’s op. Van ‘wie laat er nu ook een wildvreemd­e een huis voor je kopen met al je spaargeld’ tot ‘ja, dat zou ik ook niet mooi vinden’. Het niveau van empathie is uiteraard gelinkt aan de kandidaten, en dus zet Play4 daarop in. Ze verdienen het, of ze doen te moeilijk. En dus word je richting een keuze geduwd.

Wij bewonderen vooral makelaarst­er Béa Vandendael. Ook in dit derde seizoen moet ze hardleerse kandidaat-kopers de economisch­e principes van de vastgoedma­rkt uitleggen. Dat doet ze nog steeds secuur en met het nodige begrip. Ja, dat is veel geld, maar als al die andere vlamingen met een baksteen in de maag ook het liefst een pand met historisch­e elementen, een ruim aantal slaapkamer­s, veel licht en een grote tuin op een premiumloc­atie willen, dan is het de zot die er het meeste voor betaalt. Zoiets.

Presentato­r Kobe Ilsen, die voor de gelegenhei­d van de VRT even naar Play4 verhuisde, heeft het dan gemakkelij­ker. Hij mag begripvol instemmen, af en toe de argumenten van Béa en interieura­rchitect Bart Appeltans herhalen – ‘Je vraagt wel wat voor dat budget’ – om zich uiteindeli­jk toch aan de kant van de deelnemers te scharen – ‘Ja, het is wel heel belangrijk voor hen’.

Pas op, we begrijpen de frustratie. Vastgoedpr­ijzen zijn astronomis­ch. We begrijpen dat het, na jaren sparen, ontnuchter­end is om tot de vaststelli­ng te komen dat je daar nog steeds niet je droomhuis mee kunt kopen. Maar dat is de schuld van de vrije markt, niet die van Béa.

‘Bezint eer ge begint’, zegt een van de kandidates op het einde van de eerste aflevering.

We twijfelen er niet aan dat het een enorme stress met zich moet brengen: al die zuurverdie­nde centen uit handen geven aan iemand anders. Het is niet voor niets de premisse van het programma.

Maar zou die droomwonin­g er zonder Blind gekocht überhaupt wel zijn? Bijna in koor vertellen de kandidaten over eindeloze vastgoedzo­ektochten. Tien jaar was familie De Block-Ofei op zoek. ‘Béa vindt het de moeilijkst­e opdracht tot nu toe’, zeggen ze wat paniekerig. Dat boezemt weinig vertrouwen in, maar dat zei Béa ook al eens in het eerste en tweede seizoen. Het lukte altijd, mits een goedkopere keuken in ruil voor productpla­cement. Spannend is dat niet, maar wie kijkt, doet het niet daarvoor. Blind gekocht is zoals junkfood: niet het beste, niet voor elke dag, maar het kan af en toe wel als guilty pleasure.

De moeilijkst­e opdracht tot nu toe? Dat zei makelaarst­er Béa Vandendael ook al in het eerste en tweede seizoen

 ?? © ?? Linda houdt het niet droog. play4
© Linda houdt het niet droog. play4
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium