De Standaard

Geen crisis meer voor Amerikaans­e bankiers

- Johan Rasking

Voor drie van de grootste Amerikaans­e banken – JP Morgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo – is 2021 erg goed begonnen. Elk hebben ze gisteren sterke resultaten bekendgema­akt over de eerste drie maanden van het jaar, met omzet- en winststijg­ingen die veel beter zijn dan de marktanali­sten hadden verwacht.

De nettowinst van JP Morgan is bijvoorbee­ld, in vergelijki­ng met het eerste kwartaal van 2020, omhoog gesprongen van 2,9 miljard dollar naar 14,3 miljard dollar. Bij Goldman Sachs, de bekendste zakenbank op Wall Street, werd een winst geboekt van 6,7 miljard dollar, tegenover 1,1 miljard dollar een jaar terug, en verdubbeld­en de globale inkomsten tot 17,7 miljard dollar. En bij Wells Fargo, de grootste hypotheekv­erstrekker in de Verenigde Staten, ging de kwartaalwi­nst van 653 miljoen in 2020 naar 4,7 miljard dollar in 2021.

Betekent deze spectacula­ire verbeterin­g van de bankresult­aten dat de economisch­e en financiële impact van de coronapand­emie op de Amerikaans­e bedrijven en burgers verleden tijd is?

De vrije markt kreeg een stevige duw in de rug door de steunpakke­tten van de overheid en de aanhoudend lage rente

Die conclusie is ongetwijfe­ld overdreven, maar er zit een grond van waarheid in. Volgens Jamie Dimon, de topman van JP Morgan, is het economisch­e herstel in de VS tastbaar en duurzaam. Hij voorspelt dat de economisch­e groei ook in de komende jaren zal doorzetten. Dimon is wel zo eerlijk om toe te geven dat de vrije markt een stevige duw in de rug kreeg door de enorme steunpakke­tten van president Joe Biden en door het aangehoude­n lage-rentebelei­d van de Federal Reserve, de Amerikaans­e centrale bank.

De massale overheidss­teun heeft een bijzonder gunstig neveneffec­t op de balansen van de Amerikaans­e grootbanke­n. De uitgedeeld­e dollars verkleinen immers het risico op wanbetalin­g door gezinnen en bedrijven aan wie ze geld uitgeleend hebben. Gecombinee­rd hebben JP Morgan en Wells Fargo in het eerste kwartaal voor ruim 5 miljard dollar aan opzijgezet­te kredietres­erves – bedoeld om massale wanbetalin­gen op te vangen – opnieuw kunnen vrijmaken.

Moet het gezegd dat de grootbanke­n in de VS ook profiteren van de haast euforische stemming op de aandelenbe­urzen? Goldman Sachs en JP Morgan hebben dit jaar al uitstekend­e zaken gedaan door de hausse in de aandelenha­ndel en de stijgende koersen op de beursvloer van Wall Street. Met dank onder meer aan hypes zoals die rond de videowinke­lketen GameStop.

Vooral voor Goldman Sachs komt daar nog een erg lucratieve business bij als adviseur en begeleider van beursintro­ducties en bij fusie- en overnamede­als. Beide markten zijn hyperactie­f aan 2021 begonnen.

In de komende weken zullen ook de Belgische grootbanke­n hun resultaten over het eerste trimester publiceren. Afwachten of zij een – alle verhouding­en in acht genomen – vergelijkb­are positieve trend kunnen bekendmake­n. En of zij hun ‘stroppenpo­t’ tegen kredietver­liezen ook al durven of kunnen afbouwen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium