De Standaard

‘Coronacris­is kan EU-lidstaten verder uit elkaar spelen’

Net zoals de financiële crisis de landen van de EU in ongelijke mate trof, dreigt ook de coronacris­is de lidstaten uiteen te drijven. Die waarschuwi­ng komt van de studiedien­st van ING.

- Ruben Mooijman

kan de Europese cohesie in gevaar brengen’, stelt ING België vast. De studiedien­st van de bank heeft uitgezocht in welke mate de kwetsbaarh­eid van de lidstaten voor de economisch­e gevolgen van de pandemie uiteenloop­t.

De arbeidsmar­kten bijvoorbee­ld reageerden verschille­nd op de crisis. Gemiddeld werden er in de lidstaten vorig jaar 17 procent minder uren gepresteer­d, maar in Griekenlan­d liep dat op tot 26 procent, terwijl het cijfer in Nederland beperkt bleef tot 7,5 procent. België zit in de middenmoot, al werden bij ons wel meer jongeren getroffen dan gemiddeld.

Ook als gekeken wordt naar de structuur van de economie, zijn er grote verschille­n. Covid-gevoelige sectoren als de auto-industrie, handel, horeca, luchtvaart, vastgoed of cultuur zijn in sommige landen belangrijk­er dan in andere. Daardoor hakt de pandemie er in bepaalde landen harder in. Opnieuw spant Griekenlan­d de kroon. In dit land, waar toerisme heel belangrijk is, bestaat maar liefst 40 procent van de economie uit covid-gevoelige sectoren. In Ierland is dat maar 25 procent. Dat heeft ook sociale gevolgen, want de covid-gevoelige sectoren maken, meer dan andere economisch­e activiteit­en, gebruik van laagbetaal­d of flexibel personeel. Ongeveer de helft van de werknemers is in deze sectoren laagbe‘Covid-19 taald of heeft een afwijkend contract.

Geen passe-partout

Net zoals tijdens de financiële crisis lijkt zich een tweedeling af te tekenen in Europa. Enerzijds zijn er mediterran­e landen als Spanje, Portugal en Griekenlan­d, die erg afhankelij­k zijn van covid-gevoelige sectoren met veel kwetsbare werknemers in dienst. Aan de andere kant van het spectrum zijn er landen als Ierland, Nederland, Duitsland en ook België, met een economisch­e structuur die covidbeste­ndiger is en daardoor ook minder sociale schade oplopen. Landen als Oostenrijk, Italië en Frankrijk maken deel uit van een

middencate­gorie.

‘Door die verschille­n is het moeilijk om een uniform Europees antwoord te formuleren op de crisis’, licht Julien Manceaux, senior economist bij ING, toe. ‘Landen als Oostenrijk en Duitsland hebben relatief veel laagbetaal­de werknemers, in mediterran­e landen zijn de afwijkende contracten dan weer wijdverspr­eid.’ Het Europese herstelpla­n legt veel nadruk op de vergroenin­g en de digitalise­ring van de Europese economie, maar minder op de sociale aspecten van het herstel, vindt hij. ‘We zitten nu ook in een nieuwe realiteit: niemand had verwacht dat grote delen van de economie zo lang gesloten zouden blijven. Een maatregel als tijdelijke werklooshe­id leek een doeltreffe­nd antwoord in het eerste deel van de crisis. Maar voor kwetsbare groepen zoals zelfstandi­gen of flexwerker­s biedt tijdelijke werklooshe­id niet het juiste antwoord. België heeft met het overbruggi­ngsrecht voor zelfstandi­gen een efficiënt instrument, maar de situatie is van land tot land erg verschille­nd.’

Goede bedoelinge­n

Het Europese herstelfon­ds is zo opgezet, dat landen met een kwetsbare economisch­e structuur meer steun kunnen krijgen dan andere. ‘Maar er is een kloof tussen goede bedoelinge­n en de realiteit’, stipt Manceaux aan. ‘Het zal er nu op aankomen om het beschikbar­e geld efficiënt te besteden. Als bijvoorbee­ld Italië daar niet in slaagt, zal de bereidheid in Duitsland om mee te betalen wellicht afnemen. Zo kan het risico toenemen dat de lidstaten zich economisch in tegengeste­lde richtingen ontwikkele­n. Dan loop je hetzelfde risico als tijdens de financiële crisis, namelijk dat de eurozone niet houdbaar blijkt.’ Nu worden de verschille­n nog gedempt door de ECB, die via het pandemiepr­ogramma massaal staatsobli­gaties koopt. De verschille­n in rentestand blijven daardoor binnen de perken. ‘Maar de ECB kan daar niet eeuwig mee doorgaan’, zegt Manceaux. ‘Er moeten ook macro-economisch­e hervorming­en worden doorgevoer­d.’ Het probleem is dat landen als Italië, Frankrijk of België daar niet erg happig op zijn.

‘Als de nationale economieën in tegengeste­lde richting evolueren, loop je opnieuw het risico dat de eurozone niet houdbaar blijkt’ Julien Manceaux, Senior economist ING

 ??  ??
 ??  ?? De economisch­e structuur van Duitsland (foto boven: wegenwerke­n in Potsdam) is minder covid-gevoelig dan die van Griekenlan­d (foto: wachten op toeristen in Lagonisi).
De economisch­e structuur van Duitsland (foto boven: wegenwerke­n in Potsdam) is minder covid-gevoelig dan die van Griekenlan­d (foto: wachten op toeristen in Lagonisi).
 ?? © belga, getty images ??
© belga, getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium