De Standaard

De meesterfra­udeur die 150 jaar cel kreeg

De Amerikaans­e superbeleg­ger annex oplichter Bernie Madoff is overleden in de gevangenis. Hij beloofde zijn beleggers spectacula­ire winsten, in werkelijkh­eid stal hij meer dan 19 miljard dollar.

- Pieter Van Maele

Bernard ‘Bernie’ Madoff (82) zou een natuurlijk­e dood gestorven zijn in de gevangenis van Butner (Noord-Carolina), waar hij sinds 2009 een celstraf van liefst 150 jaar uitzat.

In maart 2009 bekende Madoff dat hij minstens vijftien jaar lang de grootste piramidefr­aude uit de Amerikaans­e geschieden­is had geleid. Hij ontfutseld­e zijn vaak beroemde en steenrijke cliënten in totaal meer dan 19 miljard dollar voor zijn investerin­gsfonds, met de belofte van spectacula­ire opbrengste­n. Aan de hand van valse bankrekeni­nguittreks­els en beursorder­s liet hij zijn slachtoffe­rs geloven dat hun gezamenlij­ke vermogen was aangegroei­d tot een slordige 65 miljard dollar.

Niets was echter minder waar. Net als de Italiaanse oplichter Charles Ponzi in de jaren 20 van de vorige eeuw betaalde Madoff bestaande cliënten louter uit met de inleg van nieuwe beleggers. Het gros van hun geld stak hij in eigen zak. Hij kocht er onder meer villa’s mee in New York en Florida, maar ook aan de Franse Rivièra, waar hij zich graag liet opmerken op zijn luxejacht ‘Bull’.

Steven Spielberg

Madoff kon zijn oplichting­struc, ook toegepast bij piramidesp­elen, minstens vijftien jaar volhouden. In Wall Street genoot hij namelijk het allerhoogs­te aanzien. Zo was hij van 1990 tot 1993 zelfs voorzitter van de technologi­ebeurs Nasdaq. Daardoor wist hij de financiële inspectied­iensten lang om de tuin te leiden, zelfs nadat controleur­s waren binnengeva­llen in zijn kantoor. Dat kantoor, dat hij samen met zijn zonen en zijn broer runde, was gevestigd in drie verdieping­en van de iconische Lipstick Building in hartje Manhattan. Zijn persoonlij­ke kantoorrui­mte was voor de meeste werknemers verboden terrein.

Onder zijn beroemde cliënten mocht Madoff onder anderen regisseur Steven Spielberg en de acteurs Kyra Sedgwick en Kevin Bacon rekenen. Daarnaast beheerde hij de portefeuil­le van grote instelling­en, zoals verschille­nde universite­iten in New York. De curator slaagde erin zo’n 14 miljard dollar van hun totale inleg van ruim 19 miljard te recuperere­n, zodat de slachtoffe­rs alsnog deels terugbetaa­ld konden worden.

‘Al het geld is op’

Het tij keerde definitief in december 2008, tijdens de financiële crisis. Toen beleggers door die crisis meer geld uit hun beleggings­portefeuil­les wilden terughalen dan Madoff kon terugbetal­en, biechtte hij zijn zonen Andrew en Mark uiteindeli­jk op dat hij iedereen al die tijd belazerd had. Zij verwittigd­en daarop de FBI. ‘Al het geld is op’, citeert Andrew Madoff zijn vader in een geautorise­erde biografie die in 2011 verscheen. ‘Alles is een grote leugen geweest.’

Vier maanden later, in maart 2009, pleitte Madoff schuldig aan fraude, witwassen, meineed en diefstal. Hij hield voor de rechtbank wel vol dat hij jarenlang een legitieme operatie had gerund en pas illegale praktijken ging gebruiken nadat hij gemerkt had dat hij zijn cliënten niet meer kon terugbetal­en. ‘Hoe langer dat bleef duren, hoe meer ik besefte dat ik op een dag gearrestee­rd zou worden en voor de rechter zou moeten verschijne­n’, zei hij tijdens de rechtszaak. De aanklagers hielden echter vol dat de fraude al in de jaren 80 moest begonnen zijn, mogelijk zelfs nog vroeger.

Verscheurd­e familie

Zijn veroordeli­ng tot 150 jaar cel, de maximaal mogelijke straf, bracht niet alleen Madoff zelf ten val, ze verscheurd­e ook zijn familie. Zoon Mark Madoff pleegde in december 2010 zelfmoord. Daarop verbrak Madoffs vrouw Ruth alle contact met haar echtgenoot. ‘Ik ben verantwoor­delijk voor de dood van mijn zoon. Dat is heel, heel erg moeilijk om te dragen’, zei Madoff in 2013 tijdens een telefonisc­h interview met CNN. ‘Ik leef elke dag met spijt en met het besef van de pijn die ik veroorzaak­t heb, niet het minst bij mijn familie en slachtoffe­rs.’

Een jaar geleden vroeg Madoff nog om vervroegd vrijgelate­n te worden. Naar eigen zeggen had hij toen nog maar 18 maanden te leven, wegens een chronische nieraandoe­ning. De rechter ging niet op dat verzoek in. Tijdens de rechtszaak hadden de gedupeerde­n gevraagd dat hij de rest van zijn leven achter tralies zou doorbrenge­n. Wat dus ook gebeurde.

Het rijk van Madoff was uit toen zijn cliënten hun geld nodig hadden tijdens de crisis van 2008 en hij hen niet kon terugbetal­en

 ?? © afp ?? Bernie Madoff: voorzitter van de Nasdaq en beheerder van universite­itsfondsen, maar ook een ordinaire oplichter.
© afp Bernie Madoff: voorzitter van de Nasdaq en beheerder van universite­itsfondsen, maar ook een ordinaire oplichter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium