De Standaard

Bedrijfsle­iders op de bres voor democratie

Heel wat grote Amerikaans­e bedrijven hebben het gehad met de Republikei­nen. Hun toplui nemen stelling tegen de strengere kieswetten die de partij wil doordrukke­n. ‘Die wet is fout’.

- Ruben Mooijman

‘Tot ziens en bedankt’, kreeg auteur en financieel expert J.D. Vance (bekend van de verfilmde bestseller Hillbilly Elegy) dinsdag te horen van het duurzame landbouwbe­drijf AppHarvest, waar hij bestuurder was. Dat gebeurde na enkele ophefmaken­de tweets, waarin hij een extra belasting bepleitte voor bedrijven die zich verzetten tegen de omstreden nieuwe kieswetgev­ing waar verschille­nde Amerikaans­e staten werk van maken.

Het ontslag toont aan dat corporate America niet langer afzijdig blijft in omstreden politieke kwesties. Vooral de aanpassing­en aan de kieswetten in verschille­nde staten hebben grote ondernemin­gen stelling doen innemen. Afgelopen zaterdag besprak een honderdtal toplui plannen om een gemeenscha­ppelijke actie te ondernemen. Volgens de Wall Street Journal waren daarbij directiele­den van grote ondernemin­gen als Starbucks, Levi Strauss, de Boston Consulting Group, Ameripagin­agrote can Express, American Airlines, Estée Lauder en Merck.

Samen stelling innemen

De onvrede onder de toplui wakkerde eind vorige maand aan, toen een groep zwarte zakenlui zich uitsprak tegen de plannen van de staat Georgia om het kiesgerech­tigden moeilijker te maken om deel te nemen aan de verkiezing­en. De maatregele­n, afkomstig uit de koker van de Republikei­nen, zouden vooral het zwarte electoraat treffen dat overwegend Democratis­ch stemt. De groep kocht een

Uit een analyse van

advertenti­e in The New York Times om haar ongenoegen te uiten. Ken Chenault, de vroegere topman van American Express, en Ursula Burns, de huidige ceo van Xerox, voerden de actie aan. ‘We moesten als afro-Amerikaans­e zakenmense­n iets doen wat nooit eerder is gedaan: ons gezamenlij­k sterk maken voor een belangrijk­e sociale kwestie’, zei Chenault tegen CBS.

Het is opmerkelij­k dat de zakentop in deze kwestie te hoop loopt tegen de traditione­el bedrijfsvr­iendelijke Republikei­nen. Tijdens het overleg van zaterdag zou zelfs een investerin­gsstop in Republikei­ns bestuurde staten op tafel hebben gelegen, net als een stopzettin­g van donaties aan de Republikei­nse partij. Mitch McConnell, een van de meest vooraansta­ande Republikei­nen, reageerde als door een wesp gestoken: bedrijfsle­iders zouden politiek aan de politici moeten laten. ‘De traditione­le nauwe banden tussen het bedrijfsle­ven en de Republikei­nse Partij zijn aan het uiteenrafe­len’, analyseerd­e de Huffington Post.

Wederzijds­e boycot

Ook zwaargewic­hten als Coca-Cola en Delta Airlines, beide gevestigd in Atlanta (Georgia), hebben zich tegen de nieuwe wetten uitgesprok­en. ‘Deze wet is fout en moet worden teruggetro­kken’, zei ceo James Quincey van Coca-Cola tegen CNBC. Niet alleen hebben toplui het in moreel opzicht moeilijk met een wet die de democratie beperkt, ook zijn ze bang voor een weerslag op hun omzet. Er zijn al oproepen gelanceerd om bedrijven die geen duidelijke positie innemen te boycotten. Toen de Amerikaans­e honkbalbon­d uit protest besloot om wegens de kwestie een belangrijk­e wedstrijd niet in Georgia, maar in Colorado te laten plaatsvind­en, reageerden de Republikei­nen woedend. Donald Trump riep op tot een boycot, maar dan van de bedrijven die wél positie kiezen tegen de nieuwe wetten. Zo worden ondernemin­gen wel gedwongen om een kant te kiezen.

Toch is het maar de vraag of bedrijven het echt zullen aandurven om meer dan lippendien­st te bewijzen aan de Democraten. Het verleden leert dat dat zelden gebeurt. De Los Angeles Times brengt in herinnerin­g dat driehonder­d grote bedrijven beloofden geen geld meer te geven aan Republikei­nen die de uitslag van de presidents­verkiezing­en in twijfel trokken. Maar sindsdien hebben al verschille­nde ondernemin­gen die belofte verbroken.

‘De traditione­le nauwe banden tussen het bedrijfsle­ven en de Republikei­nse Partij zijn aan het uiteenrafe­len’

De honkbalbon­d besliste om Georgia te boycotten, Donald Trump riep op tot een boycot van de bedrijven die het niet met hem eens waren

 ?? © ?? In maart werd nog betoogd aan het hoofdkanto­or van Coca-Cola in Atlanta tegen de steun van het bedrijf aan Republikei­nse kandidaten.
John Arthur Brown/zuma press
© In maart werd nog betoogd aan het hoofdkanto­or van Coca-Cola in Atlanta tegen de steun van het bedrijf aan Republikei­nse kandidaten. John Arthur Brown/zuma press

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium