De Standaard

Belgen 45,5 miljard rijker ‘dankzij’ corona

- In miljard euro Financiële activa 2019 1.409,1 2020 1.465,7 Financiële verplichti­ngen 2019 308,1 2020 319,1 Netto financieel vermogen 2019 1.101,0 2020 1.146,5 Nico Tanghe

Het gros van de 45 miljard euro die de Belgen vorig jaar opzij konden zetten, kwam door corona. We spaarden ‘geforceerd’ dubbel zoveel als normaal. Ook aandelen konden weer bekoren.

Coronajaar of niet, de meeste Belgen zijn ook in 2020 rijker geworden. Volgens nieuwe cijfers van de Nationale Bank steeg het netto financieel vermogen van alle Belgen in 2020 met 45,5 miljard euro.

Alles samen bezitten we nu 1.146,5 miljard euro aan spaargeld en belegginge­n, minus de kredieten. Dat is ruim 4 procent meer dan in 2019. Als de financiële vermogens gelijk verdeeld zouden zijn, was elke Belg nu goed voor netto 104.000 euro. Voor alle duidelijkh­eid: vastgoed niet inbegrepen.

Het gros van dat extra financieel vermogen in 2020 is voor rekening van wat de Nationale Bank gisteren omschreef als ‘geforceerd sparen’ –particulie­ren die wel wílden consumeren, maar dat niet konden. ‘Veel Belgen konden door de lockdownma­atregelen niet op reis gaan en moesten bezoekjes aan het theater, het sportstadi­on en het restaurant schrappen, waardoor vooral de vermogende Belgen gedwongen werden te sparen’, verduideli­jkt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om

Peter Vanden Houte bij ING België. En dus kwam er ook in een coronajaar 13,8 miljard euro bij op de spaarboekj­es, 12,4 miljard op de zichtreken­ingen en 7,9 miljard bij de beleggings­fondsen. Daarnaast investeerd­en de Belgen ook meer in beursgenot­eerde aandelen (+6,2miljard euro). ‘Alles samen is dat 40 miljard. Dat is dubbel zoveel als normaal. In 2019 was dat 21,8 miljard’ zegt Vanden Houte. ‘Hopelijk vloeit dat spaargeld straks terug naar de economie en voedt het het herstel. De Nationale Bank hoopt dat wellicht stiekem ook.’ Ook opvallend: voor het eerst in vijf jaar investeerd­en de Belgen meer in individuel­e beursgenot­eerde aandelen. ‘Dat is een trendbreuk. We zien na vele jaren eindelijk nog eens een positieve instroom van particulie­ren op de beurs die er nog geld uit haalden ook’, benadrukt Vanden Houte. Al hoedt hij zich voor voorbarige conclusies: ‘In het vermogen van de Belg vertegenwo­ordigen beursgenot­eerde aandelen nog altijd maar 5 procent, in 1999 was dat 9 procent. Dat er nu meer jongeren beleggen? Dat kan, maar vaak is dat niet voor grote bedragen.’

Zwakken werden zwakker

De invloed van positieve koerseffec­ten op het financiële vermogen van de Belgen bleef beperkt en was zelfs licht negatief (-1,3 miljard) voor beursgenot­eerde aandelen. De sterke daling op de beurzen bij de start van de coronacris­is werd net niet gecompense­erd door het herstel in de rest van 2020.

Samen met de dalende rente leidde het sterke beursherst­el er wel toe dat vooral de investerin­gen in verzekerin­gsproducte­n (+12,1 miljard) en beleggings­fondsen (+5,6 miljard) vorig jaar wél meer opbrachten.

Niettemin is nuance op haar plaats, benadrukt Vanden Houte. Wat de cijfers van de NBB niet tonen, is dat de financiële situatie van de Belgische gezinnen niet voor iedereen verbeterde. Sommige zwakkere groepen werden financieel nog kwetsbaard­er door de pandemie.

‘Dat geldt vooral voor gezinnen met lage(re) inkomens – netto minder dan 2.000 euro per maand bijvoorbee­ld – met gezinslede­n die werkloos zijn of werken in sectoren als de horeca of de cultuursec­tor.’ Die gezinnen zijn extra getroffen door corona en zagen hun vermogen soms fors dalen. Niet het minst omdat dit soort gezinnen sowieso al een kleinere spaarbuffe­r heeft dan de gemiddelde Belg.

Cash is king

En dan is er nog de vergelijki­ng met vroeger. Tien jaar geleden, in 2010, lag het netto financieel vermogen van de Belgen op 827,8 miljard euro, of gemiddeld zo’n 75.000 euro per Belg. ‘Vandaag zijn we ruim een kwart rijker, maar dat ligt in lijn met de stijging van het Belgische bbp in diezelfde periode’, relativeer­t Vanden Houte.

Eén ding valt de hoofdecono­om wel nog op. ‘Cash is king. Belgen houden een derde van hun financieel vermogen aan in cash, ondanks de nulrente. Twintig jaar geleden was dat nog minder dan een kwart. Dat komt door de onzekerhei­d en de lage rente. Daardoor hebben de mensen bijvoorbee­ld veel minder langlopend­e obligaties dan vroeger.’

‘Belgen houden een derde van hun financiële vermogen aan in cash, ondanks de nulrente’ hoofdecono­om ING België

geflitst Nieuw geloof in Galapagos

De Britse bank Barclays wijzigt haar advies voor het Mechelse biotechbed­rijf Galapagos van ‘houden’ naar ‘kopen’. Barclays noemt de potentiële waarde van de onderzoeks­projecten die bij Galapagos in de pijplijn zitten ‘onderschat’ en zet een koersdoel van 80 euro. Dat positieve advies duwde de koers gisteren meteen met 5,05 procent omhoog, tot 68,41 euro.

Dat is eindelijk weer goed nieuws voor Galapagos, dat de voorbije maanden zware klappen kreeg op de beurs. In mei vorig jaar piekte het aandeel nog op 213 euro. Maar problemen met de vermarktin­g van het reumamidde­l filgotinib kelderden de steun van de beleggers. Barclays verwacht veel heil van GLPG3667, een experiment­eel middel tegen psoriasis dat in de maak is.

 ?? © ?? joris snaet
© joris snaet
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium