De Standaard

Rechter maakt korte metten met bezwaren Ryanair tegen staatssteu­n

- Ruben Mooijman

LUCHTVAART Ryanair bijt in het zand in twee rechtszake­n die ze aangespann­en had tegen staatssteu­n aan nationale luchtvaart­maatschapp­ijen.

De bezwaren van de Ierse lagekosten­maatschapp­ij Ryanair tegen de staatssteu­n aan concurrent­en Finnair en SAS hebben geen rechtsgron­d. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie beslist. De eis van Ryanair om de steunmaatr­egelen te vernietige­n, hebben de rechters niet ingewillig­d. Ryanair gaat in beroep tegen de uitspraak.

De Ierse maatschapp­ij vindt dat de staatssteu­n concurrent­ievervalsi­ng in de hand werkt. Dat de ene maatschapp­ij meer steun krijgt dan de andere, kan volgens de Ieren niet door de beugel. Maar het Europees Gerecht argumentee­rt dat zoiets perfect verdedigba­ar is in de huidige omstandigh­eden. Als Finnair de staatssteu­n niet had gekregen, zou een faillissem­ent niet ondenkbaar geweest zijn, met desastreuz­e gevolgen voor de Finse economie.

‘Gelet op het belang van Finnair voor de Finse economie was de garantie noodzakeli­jk om de ernstige verstoring van deze economie op te heffen’, aldus het Gerecht in een persmedede­ling.

Ook de steun die de Deense en Zweedse overheid toekenden aan SAS is perfect verdedigba­ar, vinden de rechters. Hier had Ryanair aangevoerd dat de omvang van de steun niet in verhouding stond tot de geleden schade. Hoeft ook niet, vonden de rechters. De pandemie woedt nog altijd, de totale schade is dus nog niet bekend. Als achteraf zou blijken dat er te veel is uitgekeerd, kan er altijd een terugvorde­ring volgen.

‘Liberalise­ring uitgewist’

Van discrimina­tie is in geen van de gevallen sprake, vindt het Gerecht. Steun aan individuel­e bedrijven betekent per definitie dat andere bedrijven die steun niet krijgen. De maatregel wordt regelmatig toegepast en is ook wettelijk. Dat de grootste luchtvaart­maatschapp­ij in een land gered wordt, betekent niet dat meteen ook alle in dat land actieve maatschapp­ijen steun moeten krijgen.

Ryanair kondigde aan tegen de uitspraken in beroep te gaan. De maatschapp­ij is het fundamente­el oneens met de rechters. ‘Deze uitspraak maakt dertig jaar liberalise­ring van het luchttrans­port ongedaan’, stelt Ryanair in een mededeling. ‘Finland, Denemarken en Zweden krijgen de toestemmin­g om hun nationale flag carriers een voordeel te geven dat efficiënte­re concurrent­en niet krijgen. De beslissing is puur op nationalit­eit gebaseerd.’ Staatssubs­idies zijn funest voor de concurrent­ie en efficiënti­e, vindt Ryanair.

 ?? © ?? Finnair kon overleven dankzij staatssteu­n. Olaf Schuelke
© Finnair kon overleven dankzij staatssteu­n. Olaf Schuelke

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium