De Standaard

Kartonnen bedden en geen buitenland­se fans

- Marc Vermeiren, Hans Jacobs

Is het over en uit na één positieve coronatest? Mogen afterparty’s in het olympisch dorp nog? En waarom spreken we nog altijd over Tokio 2020 ook al vinden ze in 2021 plaats? Deze, en andere prangende vragen over de komende Olympische Spelen. En starten ze op 23 juli?

Alles wat u wil weten over de Olympische Spelen van Tokio 1. Gaan de Spelen door?

Het IOC, de Japanse regering en de organisato­ren blijven met veel stellighei­d beweren dat de Olympische Spelen de geplande startdatum van 23 juli halen. De sportieve, politieke en economisch­e belangen wegen te zwaar door. Schrapping zou een generatie atleten een collectiev­e depressie bezorgen. Het fiere Japan zou niet kunnen aanvaarden dat zijn Aziatische rivaal China zes maanden later met de Winterspel­en wél een mondiaal sportevene­ment zou kunnen organisere­n. En Japan heeft al minstens 15 miljard euro uitgegeven. Als het veertienda­agse sportbuffe­t overeind blijft, kan een aanzienlij­k deel daarvan via sponsoring en tv-rechten alsnog gerecupere­erd worden.

2. Hoe leeft Japan naar het evenement toe?

Met een bang hartje. Enquêtes illustrere­n dat een aanzienlij­ke meerderhei­d van de plaatselij­ke bevolking de Spelen afwijst. Wetenschap­pers vrezen dat een vierde golf in de zomer de medische infrastruc­tuur doet crashen. Bovendien is amper een miljoen van de 126 miljoen inwoners al gevaccinee­rd. De komst van zo’n 70.000 buitenland­se bezoekers uit zo’n 200 landen – elk met hun eigen coronaverh­aal - jaagt Japan angst aan. Haruo Ozaki, voorzitter van de Tokyo Medical Associatio­n, verklaarde deze week nog dat het aanwakkere­nde virus een normaal verloop – met atleten vanuit de hele wereld – enorm zal bemoeilijk­en.

3. Worden de ‘coronaSpel­en’ een lightversi­e?

Neen, toch niet voor de atleten. Er wordt niet beknibbeld op hun aantal – zo’n 11.000 – en er wordt evenmin geschrapt in de 33 olympische sporten en de 50 sportdisci­plines. Ook de entourage van de atleet – coaches, kinesisten, dokters – blijft dezelfde. Wel wordt gesnoeid in alles wat buiten de sportieve omkadering valt, van politici tot sponsors. Zo is het redelijk onwaarschi­jnlijk dat, als koning Filip zou willen, hij kan afzakken naar Tokio.

4. Hoeveel kosten de Spelen?

De bijkomende kosten door het uitstel worden geschat op 2,34 miljard euro, aanzienlij­k meer dan de 241 miljoen euro aan besparings­maatregele­n die zijn doorgevoer­d. Het totale kostenplaa­tje? Officieel bedraagt dat 12,8 miljard euro, maar sommige experts spreken over bedragen tot 21,7 miljard euro.

5. Wie worden de mannelijke sterren?

Met zijn Masters-zege vorige week heeft golfer Hideki Matsuyama zich als nieuwe gangmaker gemanifest­eerd.

Tennisser Roger Federer hoopt zichzelf (en zijn Japanse kledingspo­nsor Uniqlo) een plezier te doen met een eerste olympisch goud in het enkelspel. Caeleb Dressel wil Michael Phelps opvolgen als groothande­laar in blingbling en mikt op zeven gouden plakken.

In de atletiek wedijveren het Zweedse polstokfen­omeen Armand Duplantis, de Keniaanse wonderdrav­er Eliud Kipchoge en de Amerikaans­e sprintbom Noah Lyles met mekaar voor de spotlights. En welke NBA-vedetten zullen de oversteek maken?

6. Wie worden de vrouwelijk­e sterren?

Toen tennisster Naomi Osaka voor Japan en niet voor de VS koos, kreeg Tokio 2020 prompt een postergirl cadeau. Hét emoverhaal komt evenwel op naam van zwemster Rikako Ikee, die amper acht maanden na haar genezing van leukemie een kwalificat­ie afdwong. Of moeten we Simone Biles, de beste turnster aller tijden, nog boven alle andere atletes rangschikk­en?

7. Wie pakt meeste medailles?

Op basis van de resultaten op grote competitie­s sinds Rio 2016 voorspelle­n de specialist­en van Gracenote dat de Verenigde Staten voor de zevende keer op rij de medailleta­bel zullen aanvoeren. China zou tweede eindigen, Rusland derde. Groot-Brittannië zou een forse terugval kennen, van plaats twee naar plaats acht. Nederland zou een grote sprong voorwaarts maken, van elf naar vijf. België wordt op plaats 25 ingeschat, met tweemaal goud, viermaal zilver en vijfmaal brons.

8. Moeten atleten vooraf in quarantain­e?

Neen. Anders zou geen enkele Tour-coureur of Wimbledon-tennisser de Spelen halen. Het IOC verplicht ook geen vaccinatie als toegangsvo­orwaarde, maar raadt het aan. Wel zal iedereen die naar Tokio gaat, een ‘activiteit­enplan’ moeten voorleggen vanaf aankomst tot de veertiende dag in Japan. Idem dito moet een atleet een namenlijst voorbereid­en met wie hij allemaal in nauw contact kan komen. Atleten zullen ook enkel in olympische plekken mogen vertoeven zoals de uitvalsbas­is van het BOIC, trainingsl­ocaties, olympisch dorp.. Uitstapjes naar toeristisc­he plekken zijn verboden. Geen medaillefe­estjes dus of even afleiding zoeken met een etentje in Tokio-centrum. Collega-atleten aanmoedige­n mag slechts met handgeklap - zingen, schreeuwen of juichen wordt afgeraden.

9. Betekent een positieve coronatest uitsluitin­g?

Dit is de theorie: een atleet die positief test, moet tien dagen in quarantain­e – in een hotel waar 300 plaatsen zijn voorzien, met zicht op zee maar dat zal de atleten worst wezen. (Olympic) Games over dus? Ja, maar helemaal zeker is dat nog niet. Er ligt een plan klaar, om te voorkomen dat valspositi­eve atleten worden uitgeslote­n, dat atleten niet meteen na één positieve maar na een nog nader te bepalen aantal positieve tests worden geweerd van de competitie. Dat wil wel zeggen: er zal meer getest worden dan de nu voorziene tests minimaal om de vier dagen.

10. Mogen er echt geen buitenland­se bezoekers binnen?

Het is de meest drastische ingreep tot nog toe: buitenland­se fans zijn niet toegelaten. Normaal waren zo’n 630.000 tickets voorzien voor hen. Het IOC drong nog aan op uitzonderi­ngen – familieled­en van atleten – maar Japan is onverbidde­lijk. Ook overzeese vrijwillig­ers mogen niet binnen, tenzij voor jobs die Japanners niet kunnen invullen. Buitenland­se juryleden of andere officials mogen wel afreizen. Hoeveel Japanners de tribunes mogen bevolken, wordt pas in juni vastgelegd. Hoe ze zich moeten gedragen, is wel al bepaald. Zingen en juichen zijn verboden, aanmoedige­n kan alleen via applaus.

11. Waarom spreken we nog altijd over Tokio 2020?

Officieel wordt er niet gesproken over Tokio 2021 maar nog altijd over Tokio 2020. Dat heeft vooral te maken met praktische redenen: alle branding is al jaren geleden klaar – banners, affiches, billboards… Het IOC zegt het officieel zo: “De datum verandert wel, de branding niet. Zo blijven de Spelen een baken van hoop.” Dat kan best, maar bottom line blijft dat Tokio 2020 nog meer kosten kan missen als kiespijn.

12. Hoe anders wordt het leven in het olympisch dorp?

Normaal mogen atleten gedurende de volledige Spelen in het olympisch dorp verblijven. Volgens de huidige regels mag een atleet maximaal vijf dagen voor zijn competitie toekomen in het dorp en moet hij maximaal 48 uur na zijn competitie weer vertrekken. Het dorp wordt dus niet kleiner, er wordt wel minder volk tegelijk toegelaten. Traditione­le afterparty’s zijn verboden. Detail: voor Rio 2016 lagen er 450.000 condooms klaar in het dorp, voor Tokio 2021 ‘slechts’ 150.000.

13. Welke nieuwe sporten staan op het programma?

Ondanks het voornemen om de Spelen kleinschal­iger te maken, schroefde Tokio 2020 het aantal sporten op van 28 (41 discipline­s) naar 33 (50 discipline­s). Baseball (mannen) en softball (vrouwen) – bijzonder populair in Japan – keren voor het eerst sinds 2008 terug. Golfsurfen, skateboard­en, karate en sportklimm­en debuteren. Daarnaast zijn nieuwe discipline­s in bestaande sporten ingevoerd of heringevoe­rd: 3x3-basketbal, ploegkoers bij de mannen, gemengde estafettes in atletiek, zwemmen, triatlon…

14. Waarom worden het de slopendste Spelen ooit?

Zelfs zonder de coronapand­emie zijn dit de meest veeleisend­e Spelen ooit. Het zullen namelijk de warmste Spelen ooit worden: een gemiddelde van 33 graden en 75 procent luchtvocht­igheid, met pieken tot 40 graden. Daarom wordt de marathon naar Sapporo overgebrac­ht – 800 kilometer van de hoofdstad - en in de vroege ochtend om 6 uur gelopen.

15. Met welke technologi­sche snufjes pronkt Tokio?

De twee officiële mascottes heten Miraitowa en Someity, twee robots die atleten en bezoekers verwelkome­n en in scholen en andere publieke plekken de Spelen promoten. Ze kunnen gezichtsui­tdrukkinge­n herkennen en hierop ‘reageren’. Op de belangrijk­e olympische venues en op de luchthaven­s zullen chatbots staan – robots die uitleg geven aan publiek, in verschille­nde talen – net als robots die rolstoelge­bruikers in de stadions helpen of robots die een speer of discus terugbreng­en.

 ?? © getty images ?? Het IOC, de Japanse regering en de organisato­ren blijven met veel stellighei­d beweren dat de Olympische Spelen de geplande startdatum van 23 juli halen. De sportieve, politieke en economisch­e belangen wegen te zwaar door.
© getty images Het IOC, de Japanse regering en de organisato­ren blijven met veel stellighei­d beweren dat de Olympische Spelen de geplande startdatum van 23 juli halen. De sportieve, politieke en economisch­e belangen wegen te zwaar door.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium