De Standaard

Dekolonise­ring is geen keuzevak

Nozizwe Dube ziet dat zwarte studenten en andere studenten van kleur nu het werk doen dat Vlaamse academisch­e instelling­en allang zelf hadden moeten doen.

- Nozizwe Dube Masterstud­ente Rechten (KU Leuven), coördinato­r van Undivided for KU Leuven.

Deze week werd Afromedica gelanceerd, een vereniging van studenten in Vlaanderen die zowel diversitei­t als discrimina­tie in de gezondheid­szorg wil belichten (DS 13 april). In Gent is er Umoja die met een open brief in december 2020 de UGent heeft opgeroepen om eindelijk werk te maken van de dekolonise­ring van curricula aan hun universite­it. WeDecoloni­zeVUB wijst de VUB op eurocentri­sme in hun bibliothek­en en curricula door, onder andere, hun bibliothee­k die werken bevat van dekolonial­e academici en auteurs die nergens te bespeuren zijn in curricula en bibliothek­en van de universite­it. In Antwerpen is er Ayo die twee weken geleden Zwarte studenten en andere studenten van kleur aan het woord liet over de noodzakeli­jke dekolonise­ring van UAntwerpen. Aan de KU Leuven lanceerden wij met Undivided for KU Leuven een tweetal weken geleden het #DECOLONIZE­KULEUVEN manifesto. Het bevat tien eisen die handelen over het koloniaal verleden van de KU Leuven, de gevolgen ervan die tot vandaag zichtbaar en voelbaar zijn en de dekolonise­ring van curricula.

‘Voordelen’ van kolonialis­me

Curricula aan onze Vlaamse universite­iten in verschille­nde discipline­s zijn eurocentri­sch en staan bol van koloniale denkbeelde­n. Eurocentri­sme uit zich door het aannemen van westerse kennissyst­emen en een wit perspectie­f als het vertrekpun­t van universele kennis. Een voorbeeld van eurocentri­sme is, zoals de studenten van Afromedica zelf aangaven, curricula over huidaandoe­ningen die slechts symptomen als rode vlekken, bleek worden en blauwe plekken bespreken. Maar zwarte mensen krijgen rode vlekken noch blauwe plekken, en worden niet bleek. Hoe moeten (zwarte) artsen en dermatolog­en zwarte patiënten diagnostic­eren als die kennis niet aangeboden wordt in hun curricula?

Waarom leren we anno 2021 dat Afrikaanse rechtssyst­emen, hun filosofieë­n en architectu­ur primitief zijn? Waarom bespreken we anno 2021 de ‘voordelen’ van kolonialis­me?

De Belgische koloniale geschieden­is bekijken als iets ‘voordeligs’ is een eurocentri­sch perspectie­f dat geen rekening houdt met de slachtoffe­rs van het koloniaal bewind. Waarom leren we over hoe progressie­f verlichtin­gsfilosofe­n zoals Kant en Hegel waren, zonder dat hun racistisch­e en ontmenseli­jkende ideeën over mensen van kleur ontleed worden? Zonder het seksisme van filosofen zoals Kant ter sprake te brengen? Zouden we hen dan nog altijd ‘verlicht’ noemen?

Vaak wordt als tegenreact­ie gezegd dat het toen de norm was om racistisch­e ideeën te hebben.

Maar over wiens norm spreekt men dan: die van witte mensen of van geracialis­eerde mensen? Ook bij het hanteren van normen in andere perioden neemt men opnieuw een eurocentri­sch vertrekpun­t.

Pluriverse­le curricula

Eurocentri­sche curricula geven een onvolledig­e weergave van de wereld door westerse kennissyst­emen en witte perspectie­ven als objectief, neutraal en universeel te beschouwen. Deze eurocentri­sche canon steunt ook op de foutieve veronderst­elling dat westerse kennis inherent superieur is. Daardoor is een keuze voor eurocentri­sche curricula niet onschuldig. Westerse kennissyst­emen kunnen per definitie niet universeel of neutraal zijn. Westerse academisch­e instelling­en hebben in de geschieden­is een belangrijk­e rol gespeeld in het

verspreide­n en bestendige­n van koloniale denkbeelde­n. Academisch­e instelling­en bestendige­n koloniale denkbeelde­n door hun anachronis­tische curricula: curricula gebaseerd op principes die bedoeld waren om kolonialis­me te verdedigen en te vergoelijk­en worden vandaag zonder verdere toelichtin­g over deze geschieden­is onderwezen. Met gevaarlijk­e gevolgen voor iedereen.

Dekolonise­ring wil dit veranderen. Dekolonise­ring wijst op de noodzaak om pluriverse­le curricula te hebben die een volledig verhaal weergeven door ook niet-westerse kennissyst­emen hun plek te geven als vertrekpun­t van kennis. Er zijn veel theorieën en academici die niet vanuit een eurocentri­sch perspectie­f vertrekken, maar ik merk op dat ze aan Vlaamse universite­iten vooral in keuzevakke­n gestopt worden. Ze behoren niet tot de verplichte, fundamente­le leerstof van ieder student. De verplichte hoofdvakke­n blijven op die manier een selectieve en eenzijdig eurocentri­sch narratief doorgeven aan alle studenten.

Wiens werk is dit eigenlijk?

Ik ben blij dat zwarte studenten en andere studenten van kleur zelf de handen uit de mouwen steken om de veranderin­g te eisen die we nodig hebben. Maar ik blijf het vooral pijnlijk en cynisch vinden dat we dit moeten doen.

Pijnlijk omdat we als geracialis­eerde minderhede­n onze studietijd investeren in het opzoeken en eigen maken van kennis die door onze professore­n al moet aangereikt zijn in onze curricula. Pijnlijk omdat we onze studietijd investeren in het afleren van beschadige­nde koloniale denkbeelde­n die nooit onderdeel van onze curricula hadden moeten zijn, of ten minste vanuit een kritische invalshoek moeten worden besproken.

Er zijn veel theorieën en academici die niet vanuit een eurocentri­sch perspectie­f vertrekken, maar die worden vooral in keuzevakke­n gestopt

Cynisch omdat we doorgaans witte perspectie­ven aangeleerd krijgen en daardoor afstuderen zonder te weten hoe we mensen zoals onszelf van dienst kunnen zijn als artsen, juristen, leerkracht­en, verpleegku­ndigen, enzovoort. Zo heeft Malone Mukwende, een zwarte geneeskund­estudent uit het Verenigd Koninkrijk, een handboek Mind the gap. A handbook of clinical signs in black and brown skin vorig jaar geschreven. Hij merkte dat zwarte mensen en andere mensen van kleur van te voorkomen en geneeslijk­e huidaandoe­ningen stierven omdat artsen en dermatolog­en de symptomen van die ziekten niet (tijdig) herkenden op zwarte en bruine huid. Eurocentri­sche curricula zijn allesbehal­ve onschuldig of een neutrale en objectieve keuze.

Terwijl witte studenten studeren zonder hierbij stil te moeten staan, zijn we als geracialis­eerde minderhede­n genoodzaak­t om het werk te verrichten dat academisch­e instelling­en vanzelf moeten doen. Omdat we onszelf niet zien in onze curricula. Of omdat we onszelf wel zien in onze curricula, maar vanuit een schadelijk, vooringeno­men en koloniale bril. Omdat we niet anders kunnen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium