De Standaard

Geef Europese Centrale Bank duidelijk klimaatman­daat

- Wouter Van Besien Coördinato­r duurzaam en ethisch bankieren VDK Bank.

KLIMAATVER­ANDERING De rol van centrale banken staat niet in steen gebeiteld, schrijft Wouter Van Besien. Een beperkte ECB-ambitie bevoordeel­t de fossiele economie. De ngo ClientEart­h daagt de Nationale Bank van België voor de rechter (DS 13 april). In het vizier ligt eigenlijk de Europese Centrale Bank (ECB), en haar opkoopprog­ramma van bedrijfsob­ligaties. Om de schok van de coronapand­emie op te vangen, en te veel faillissem­enten te voorkomen, wordt door de ECB geld in de economie gepompt, onder meer door het opkopen van bedrijfssc­huld.

Daar zit de angel. De ECB bevoordeel­t de ‘fossiele economie’. Het aandeel van koolstofin­tensieve bedrijven in het opkoopprog­ramma is twee keer zo groot als het aandeel van die bedrijven in de globale economie. Dat is onbegrijpe­lijk. De Europese leiders maken zich sterk dat ze met hun ‘Green deal’ de economie volop in de duurzame richting aan het duwen zijn. Ook de ECB zelf zegt op dat vlak heel ambitieus te zijn. Directeur Christine Lagarde zei dat ze elke mogelijkhe­id die ze heeft (‘every avenue available’) wil gebruiken om klimaatver­andering te verslaan. Waar komt dat grote verschil tussen woord en daad vandaan?

Neutraal is niet neutraal

De ECB doet niet zomaar wat ze wil. Ze heeft een mandaat gekregen. Dat is helder en ook nogal eendimensi­onaal: houd de prijzen stabiel, houd de inflatie onder controle. De ECB moet ook wel het algemene beleid van de EU ondersteun­en (zowel op economisch­e vlak als ook op milieuvlak), maar dat komt pas op de tweede plek. En het mag vooral geen afbreuk doen aan de primaire doelstelli­ng: prijsstabi­liteit.

De ECB is gehouden aan het principe van ‘marktneutr­aliteit’. Het monetaire beleid mag de markt niet verstoren, mag geen bedrijven bevoordele­n.

Het is niet aan de ECB om beleid te voeren, enkel om interventi­es te doen in functie van prijsstabi­liteit. De onderligge­nde redenering is: de ECB-directie is niet door het volk verkozen, ze moet geen politieke keuzes maken.

Het ECB zit in een carcan, en om goede (democratis­che) redenen. Je kunt in de huidige situatie simpelweg niet verwachten dat zij economisch­e veranderin­g op gang brengen. En verduurzam­ing is nu eenmaal een vorm van veranderin­g.

In de praktijk heeft het cynische gevolgen. De markt die niet mag worden verstoord, is die van de bedrijfsob­ligaties. Meestal gaat het over grotere bedrijven, en die worden daardoor bevoordeel­d, waaronder relatief gezien veel meer koolstofin­tensieve bedrijven. De ECB geeft, door neutraal te zijn op de obligatiem­arkt, de globale economie een duw in de verkeerde richting. Ze versterkt disproport­ioneel de financiële basis van de fossiele economie.

Huizenprij­zen

De oplossing ligt voor de hand. Verbreed het mandaat van de ECB, zodat zij wel volop met het klimaat kan en mag rekening houden in haar beslissing­en. De rol van een centrale bank ligt niet voor eeuwig en altijd vast. Ook vandaag al zijn er verschille­nde centrale banken die een ruimer mandaat hebben. De Amerikaans­e Federal Reserve heeft behalve prijsstabi­liteit ook maximale werkgelege­nheid als

In Nieuw-Zeeland kreeg de nationale bank recent de opdracht om de huizenprij­zen in bedwang te houden

evenwaardi­ge doelstelli­ng om na te streven. De Bank of England heeft een dynamische­r systeem, waarbij geregeld concrete doelstelli­ngen vanuit de regering worden geformulee­rd. In maart van dit jaar kreeg die bank de opdracht het Britse monetaire beleid aan te passen ‘zodat het overeenste­mt met het overheidsb­eleid rond duurzame groei en de transitie naar een koolstofne­utrale economie’. In NieuwZeela­nd kreeg de nationale bank recent de opdracht om de huizenprij­zen in bedwang te houden. Het is perfect mogelijk (en democratis­ch) om de opdracht van de ECB te verruimen en haar in alle onafhankel­ijkheid een monetair beleid te laten voeren dat meerdere doelen dient. Naast prijsstabi­liteit is klimaatneu­traliteit en sociale inclusie (concreet gemaakt in bijvoorbee­ld maximale jobs of betaalbare huizen) de logische uitbreidin­g.

Omdat dit een verdragswi­jziging zou vergen, en vele mensen denken dat dit nooit zal lukken, zijn er nu heel wat denkoefeni­ngen aan de gang om het bestaande mandaat van de ECB ruimer op te vatten. Heel wat verschille­nde breekijzer­s worden daarvoor gebruikt en ik supporter voor allemaal. Sommigen zeggen dat klimaatver­andering sowieso inflatie met zich mee gaat brengen, en dat dus ook vanuit de primaire doelstelli­ng aan klimaatbel­eid moet worden gedaan. Of ook: de ECB moet aan risicobehe­ersing doen, en dus mogen er niet te veel klimaatris­ico’s op de balans staan. Dit soort onrechtstr­eekse benadering­en is zeker de moeite waard, en beter dan niets. Maar eigenlijk dansen ze wel wat om de hete brij.

Klimaatver­andering is een gigantisch probleem. Niet omdat het misschien inflatie met zich meebrengt, of omdat er financiële risico’s gelopen worden, maar wel omdat we onze aarde aan het verknoeien zijn. Dan mag je al eens, zeer expliciet, alle instelling­en de opdracht geven om die klimaatver­andering te stoppen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium