De Standaard

Als een gewone tattoo te gewoontjes is

-

Witte tatoeages zijn zogezegd TRENDS discreet, maar vallen net meer op. Voor je moeite heb je bovendien veel minder lang plezier. Het is dus een trend voor een niche.

Een tatoeage met witte inkt is moeilijk te zetten, ziet er een beetje uit als een litteken, vervaagt snel en bedek je dus best zo vaak mogelijk. Welke masochist wil daar zijn geld aan uitgeven? Wel, mensen die willen tonen dat ze geld kunnen besteden aan iets dat amper opvalt, natuurlijk. Of een tattoo willen die alleen voor de ogen van hun lief is bestemd. Dan speelt ook mee dat witte tattoos als littekens in de huid liggen, en dus tactiel zijn. Als de rituele associatie­s van tattoos voor u belangrijk zijn, zijn witte tatoeages net nog dat tikje ritueler.

De Canadese artieste Grimes, in bredere kringen bekend als mevrouw Elon Musk, showde deze week op Instagram een volledig in witte inkt getatoeëer­de rug met grillige lijnen, die ze ‘haar buitenaard­se littekens’ noemde. Het is nog te vroeg om te oordelen hoe geslaagd de tattoo is, want hij was nog rood en gezwollen – over een paar weken moet de witte tekening duidelijk zichtbaar zijn.

Zo rond 2015 was er sprake van een trend, toen Ellie Goulding, Kendall Jenner of Lindsay Lohan een white ink tattoo zetten. Even onvermijde­lijk lag dat trendsette­nde pelotonnet­je achter op Rihanna, die drie jaar eerder al ‘thug life’ op de vingers van haar linker- en rechterhan­d had laten aanbrengen in witte inkt. Die tattoo was maar een paar maanden zichtbaar – ze heeft er sindsdien al verscheide­ne henna-achtige tatoeages over laten aanbrengen. Het is een nadeeltje van witte tattoos: de kleur vervaagt snel. Sneller nog als je huid vaak is blootgeste­ld aan (zon)licht.

Maar mensen kiezen vaak voor dit soort tatoeage omdat het zogezegd discreter is. In de nek en bedekt door haar, of op een intieme plek die meestal verstopt zit in kleren, klopt die uitleg. Maar dan gaat hij natuurlijk ook op voor zwarte inkt. Voor een tattoo op handen of armen klinkt die uitleg net iets minder geloofwaar­dig. Doordat witte inkt dikker is dan andere kleuren, en tattooarti­esten hem minder diep gaan injecteren om de kleur zo fel mogelijk te houden, krijg je net dat littekenef­fect. Van dichtbij kun je nauwelijks naast de tattoo kijken die je van enige afstand niet eens opmerkt.

Inbrekertj­e onder je vel

Durvers met een zwart gevoel voor humor kunnen een mannetje laten tatoeëren dat probeert ‘uit te breken’ uit hun huid. Of ze laten ultraviole­tte inkt door de witte inkt mengen. In daglicht zie je de tattoos amper, onder blacklight­s lichten ze op.

Hoe dan ook hebben veel tatoeagear­tiesten een hekel aan witte inkt, als het niet is om in contrast met andere kleuren te gebruiken. Terwijl de waarschuwi­ng die overal terugkeert is: laat zo’n witte tatoeage alleen zetten door een zeer ervaren artiest. Witte inkt is namelijk ook transparan­t. Hij zal altijd de kleur van je huid aannemen, roze of bruin, en dus niet echt zo ‘wit’ zijn als de tekening in je hoofd. Bij mensen met een donkere huid, is ze soms al na een paar weken weg. Bij mensen die een erg lichte huid hebben, kan ze geel verkleuren. Grimes is de enige celeb die meteen zo’n joekel liet aanbrengen op haar rug; de meeste celebs kiezen voor een discreet hartje ergens. Of een piepklein bolletje, zoals Kendall Jenner. Het ziet er helaas uit als een wrat. Maar dan wel een dure.

Inge Schelstrae­te

Doordat witte inkt dikker is dan andere kleuren en tattooarti­esten hem minder diep injecteren, krijg je dat littekenef­fect

 ?? © rr ?? Witte inkt zal altijd de kleur van je huid aannemen en dus niet echt zo ‘wit’ zijn als de tekening in je hoofd.
© rr Witte inkt zal altijd de kleur van je huid aannemen en dus niet echt zo ‘wit’ zijn als de tekening in je hoofd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium