De Standaard

Afghanen vrezen nieuwe burgeroorl­og na vertrek Amerikanen

Op de symbolisch­e datum 11 september ANALYSE TERUGTREKK­ING TROEPEN zetten de VS een punt achter hun ‘forever war’ in Afghanista­n. Daarmee is de oorlog in het land niet voorbij. De Taliban spreken nu al dreigende taal.

- Hanneke ChinAFo NRC Handelsbla­d

Op 11 september is het twintig jaar geleden dat Al-Qaeda onder leiding van Osama bin Laden de VS in het hart wist te treffen met de aanslagen op het Pentagon en de Twin Towers in New York. Dinsdagavo­nd werd bekend dat president Joe Biden op 11 september de 2.500 Amerikaans­e militairen die nog in Afghanista­n zitten ‘naar huis wil hebben gebracht’. De 7.000 manschappe­n van de Navobondge­noten zullen dan ook vertrokken zijn. Het is een symbolisch­e dag om definitief te aanvaarden dat het Westen de oorlog in Afghanista­n niet kan winnen.

Voor de Afghanen zal het cliché ‘de westerling­en hebben de horloges, de Taliban hebben de tijd’ vanaf dan in de praktijk worden getest. Het Afghaanse leger moet dan zelf voor de veiligheid zorgen, terwijl de Taliban de afgelopen jaren grote delen van het platteland heroverd hebben en die regio’s volakkoord hun eigen, oerconserv­atieve regels besturen. ‘De terugtrekk­ing van buitenland­se troepen in de huidige situatie zal leiden tot een burgeroorl­og’, voorziet parlements­voorzitter Mir Rahman Rahmani.

De vraag is welke reden de Taliban dan nog hebben om de strijd níét op te voeren. Dat geldt voor de periode na 11 september, maar in feite ook nu al. Volgens een dat Bidens voorganger Donald Trump vorig jaar met de fundamenta­listische beweging sloot, zouden de westerse troepen al op 1 mei vertrokken moeten zijn. De Taliban zien de overschrij­ding van die datum als verraad en hebben de afgelopen maanden herhaaldel­ijk gewaarschu­wd voor de gevolgen. Ook woensdag dreigden zij ermee partijen die zich niet aan die afspraken houden, ‘verantwoor­delijk te zullen houden’.

Volgens de deal met Trump zouden de Taliban geen internatio­nale troepen meer aanvallen. Daar hebben ze zich het afgelopen jaar aan gehouden. Maar nu zullen ze zich er vermoedeli­jk niet meer door gebonden voelen, tenzij de regering-Biden een nieuwe, onderhands­e afspraak met hen heeft gemaakt.

Zelfs geen minimale eisen

Er vallen intussen ook meer burgerslac­htoffers: in de eerste drie maanden van dit jaar ging het om 573 doden en 1.210 gewonden, of 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit woensdag gepublicee­rde cijfers van de Verenigde Naties. De Taliban zouden voor 40 procent van de slachtoffe­rs verantwoor­delijk zijn, zo’n 15 procent zou het werk zijn van andere militante groepen, zoals Islamitisc­he Staat. Aan Afghaanse en internatio­nale militairen wordt een kwart van de slachtoffe­rs toegeschre­ven. Hoeveel Afghaanse militairen er zijn omgekomen, is onbekend.

Het was dit toenemende geweld, gecombinee­rd met het uitblijven van een vredesakko­ord tussen de Afghaanse regering en de Taliban, dat Biden deed besluiten om zijn militairen nog enkele maanden langer in het land te houden. Aan de datum van 11 september heeft hij echter geen voorwaarge­ns den verbonden. In tegenstell­ing tot Trump (en daarvoor Obama en Bush) kiest hij voor een radicaal einde aan de ‘forever war’. Als je voorwaarde­n stelt, kom je er nooit weg, is zijn redenering volgens

Als Afghanista­n in chaos vervalt, is het niet uit te sluiten dat Al-Qaeda of IS daarvan profiteren

anonieme functionar­issen in internatio­nale media. Anders geformulee­rd: de situatie is zo slecht dat ook minimale eisen niet gehaald zullen worden.

Net op dinsdag waarschuwd­en de Amerikaans­e inlichting­endiensten dat de kans op een vredesover­eenkomst tussen de Taliban en Kabul dit jaar ‘klein’ blijft. ‘De Taliban zullen waarschijn­lijk vooruitgan­g boeken op het strijdtone­el en de regering zal moeite hebben [hen] tegen te houden als de coalitie zich terugtrekt’, schreven zij.

De vrees bestaat dat de Taliban misschien nog maar enkele jaren nodig hebben voor ze militair de overhand krijgen. Het is ook denkbaar dat de vele Afghaanse krijgshere­n met hun privémilit­ies zich opnieuw in de strijd zullen mengen, zoals gebeurde na de terugtrekk­ing van de Sovjettroe­pen in 1989.

Of er dan ook weer ruimte ontstaat voor de islamitisc­he terreurorg­anisatie Al-Qaeda kan niemand voorspelle­n. Amerikaans­e inlichting­endiensten schatten in dat Al-Qaeda – waarvan de verdrijvin­g het doel van de Amerikaans­e invasie was – gemarginal­iseerd is, en dat ook IS vanuit Afghanista­n geen bedreiging voor het Westen vormt. Maar als Afghanista­n in chaos vervalt, is het niet uit te sluiten dat deze groepen daarvan weten te profiteren.

Meisjes naar school

Op korte termijn heeft het besluit van de Amerikanen in elk geval gevolgen voor de vredesbesp­rekingen tussen de Taliban en de Afghaanse regering, die onder begeleidin­g van de Amerikaans­e gezant Zalmay Khalilzad plaatsvind­en in Qatar. Die gesprekken leiden al een half jaar tot niets, en moeten nu worden vlotgetrok­ken op een internatio­nale conferenti­e in Istanbul. Die start op 24 april en zal tien dagen duren. De VN hebben de rechtstree­ks betrokken partijen en zo’n twintig andere landen uitgenodig­d om er de toekomst van Afghanista­n vorm te geven. De

Taliban hebben woensdag echter laten weten niet te zullen deelnemen als de VS en de Navo zich niet aan de deadline van 1 mei houden.

De onderhande­lingsposit­ie van de Afghaanse president Ashraf Ghani, die met de Taliban tot een akkoord moet zien te komen over de toekomst van het land, is door Bidens besluit verder verzwakt. De Taliban hebben steeds gezegd dat ze tegen democratie zijn, dat ze de Afghaanse grondwet van 2004 niet erkennen en dat ze het landsbestu­ur en de rechtspraa­k volgens

‘De Taliban zullen waarschijn­lijk vooruitgan­g boeken op het strijdtone­el en de regering zal moeite hebben [hen] tegen te houden als de coalitie zich terugtrekt’

Amerikaans­e inlichting­endiensten

hun lezing van de islam willen inrichten. Ze hebben beloofd dat ze milder zullen zijn dan toen ze in de jaren negentig aan de macht waren: meisjes zouden in de toekomst wel naar school mogen en vrouwen zouden buitenshui­s mogen werken, zolang dit in overeenkom­st met ‘de islam’ is. In de praktijk houden ze zich daar niet aan in gebieden die nu al onder hun controle staan, blijkt uit onderzoek van mensenrech­tenorganis­aties.

Over het waarborgen van dit soort grondrecht­en moet het in Qatar gaan. Maar door het aangekondi­gde vertrek van de internatio­nale troepenmac­ht heeft president Ghani nauwelijks nog middelen in handen om de Taliban tot concessies te dwingen.

 ?? © ?? Amerikaans­e troepen wachten op hun helikopter­transport tijdens een operatie in de Afghaanse provincie Helmand.
Manpreet Romana/afp
© Amerikaans­e troepen wachten op hun helikopter­transport tijdens een operatie in de Afghaanse provincie Helmand. Manpreet Romana/afp
 ??  ?? Het Afghaanse leger bemant een voor–malige Amerikaans­e militaire basis in de provincie Nangarhar.
Het Afghaanse leger bemant een voor–malige Amerikaans­e militaire basis in de provincie Nangarhar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium