De Standaard

Brusselaar­s kunnen type vaccin kiezen

- Blz. 5 berichtgev­ing.

VACCINATIE­STRATEGIE In tegenstell­ing tot in Vlaanderen kunnen Brusselaar­s via een online reservatie­tool zelf kiezen in welk vaccinatie­centrum en op welk tijdstip ze hun prik krijgen.

Bij de prikmoment­en in dat systeem staat telkens de eerste letter van het vaccin dat dan wordt toegediend, wat toelaat om met wat heen- en weergeklik te kiezen welk vaccin je uiteindeli­jk krijgt. Nochtans is de federale taskforce vaccinatie­s van oordeel dat er niet aan ‘vaccinshop­ping’ mag worden gedaan. In Vlaanderen wordt een bepaald type vaccin toegewezen aan een persoon, zonder dat het kan worden gewijzigd.

‘Wij hebben dat reservatie­systeem niet zo geconfigur­eerd. De letters van de vaccins zijn er standaard in voorzien’, zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheid­sinspectie. Vanaf maandag neemt Brussel afscheid van het federale reservatie­systeem Doclr en start het met het eigen Bruvax. Het gewest plant ook diverse en intense campagnes om de vaccinatie­graad bij de oudste bevolkings­groepen nog op te krikken.

In Nederland krijgen de sporters die deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio nog deze week een coronavacc­in. België is nog niet zover. Het Belgisch Olympisch en Interfeder­aal Comité (BOIC) vraagt al langer om 500 vaccins voor de atleten van Team Belgium en hun entourage. Een gesprek met de federale regering bracht vorige week geen uitsluitse­l. Ook het Overlegcom­ité gaf woensdag geen kik.

Nochtans dringt de tijd. Volgens Johan Bellemans, de hoofdarts van het BOIC, moesten de atleten ten laatste midden april hun eerste prik krijgen, dat was gisteren. Tegen half mei moeten de atleten volledig gevaccinee­rd zijn – de laatste tien weken voor de Spelen zijn cruciaal in hun voorbereid­ing. De kwestie komt maandag ter sprake op de interminis­teriële Conferenti­e van de ministers van Volksgezon­dheid. Hun collega’s van Sport voeren de druk op. In een gezamenlij­ke brief dringen Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA), Franstalig minister Valéry Glatsigny (MR) en Duitstalig minister Isabelle Weykmans (PFF) aan op een uitzonderi­ng voor de olympische en paralympis­che atleten.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei al dat hij de vraag van de atleten ‘welwillend’ wil bekijken. De deadline kan alleen nog gehaald worden als beslist wordt de sporters een vaccin van Johnson&Johnson te geven, waarvan slechts één dosis nodig is.

Wim Winckelman­s

 ?? © ?? De pandemiewe­t moet de wettelijke basis verstevige­n voor de coronamaat­regelen, bijvoorbee­ld de avondklok.
Kristof Vadino
© De pandemiewe­t moet de wettelijke basis verstevige­n voor de coronamaat­regelen, bijvoorbee­ld de avondklok. Kristof Vadino

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium