De Standaard

Pijpleidin­gen bedreigen honderden hectare waardevoll­e natuur

Een strook pijpleidin­gen van 45 meter breed moet de Antwerpse haven met het Ruhrgebied verbinden. Broodnodig, zegt de petrochemi­sche sector. Daarbij dreigen honderden hectare natuur te sneuvelen.

- Karsten Lemmens

De Vlaamse regering wil een strook van 45 meter breed, van de Antwerpse haven tot de grens met Nederlands-Limburg, voorzien van acht pijpleidin­gen. Die ‘leidingstr­aat’ moet de haven, via Nederland, verbinden met het Duitse Ruhrgebied en stoffen als propaan of waterstof vervoeren. Daarvoor keurde ze in december de startnota goed. Nu de impact op de natuur duidelijk wordt, groeit het protest.

De drie voorgestel­de tracés lopen door tal van kostbare natuurgebi­eden. Doordat de pijpleidin­gen op minder dan twee meter diep moeten liggen, kunnen er geen bomen of stuiken boven groeien. Het minst ingrijpend­e traject raakt zo aan 344 hectare bos, graslanden en ‘biologisch zeer waardevol gebied’. Dat zijn 516 voetbalvel­den. Het meest ingrijpend­e tracé raakt 420 hectare, of 630 voetbalvel­den. ‘Je zou dit megalomaan kunnen noemen’, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt. ‘Het is niet omdat je op de waarde van een natuurgebi­ed geen geld kunt plakken zoals bij een gebouw, dat het minder van belang zou zijn. De goedkoopst­e optie is niet altijd de beste.’

‘Stiltegebi­ed’

Volgens de petrochemi­sche sector moeten die leidingen er komen. ‘Dit is economisch gezien noodzakeli­jk om de toekomst van de petrochemi­e in ons land te verankeren’, zegt Gert Verreth van sectororga­nisatie Essencia. ‘De bestaande pijpleidin­gen zitten aan hun limieten, de capaciteit uitbreiden is cruciaal om buitenland­se investerin­gen aan te trekken.’

Ook actiegroep­en en gemeentebe­sturen verzetten zich intussen tegen het voornemen. ‘Dit is vergelijkb­aar met een autosnelwe­g van twee keer zes rijstroken, van Antwerpen tot aan de grens, waar nooit meer een boom op zal groeien’, zegt Frans Morawski, een Limburger die op Facebook een actiegroep trekt. ‘Ze doen alsof de petrochemi­e in Antwerpen van nationaal belang is. Wij vinden dat dat voor natuur geldt. Dit is gewoon een kwestie van geld versus natuur.’ De actiegroep roept inwoners in betrokken gemeenten op om verzet aan te tekenen.

Ook bij gemeentebe­sturen rommelt het. ‘Wij tekenen bezwaar aan’, zegt Fons Verwimp (Vooruit), burgemeest­er van Tessenderl­o. Een tracé dreigt dwars door het natuurgebi­ed Gerhagen in zijn gemeente te lopen. Dat werd destijds nog uitgeroepe­n als eerste ‘stiltegebi­ed’ met kwaliteits­label in Vlaanderen. ‘Aan dat waardevol gebied is jarenlang gewerkt, met Europese steun’, zegt Verwimp. ‘Als dat tracé er komt, wordt het volledig geruïneerd. De schade zal niet te herstellen zijn.’ Hij wil zich samen met buurgemeen­ten Lummen en Diest tegen de plannen verweren. Ook enkele gemeenten in de provincie Antwerpen, zoals Westerlo, protestere­n.

Modal shift

Voorstande­rs zeggen dat de pijpleidin­gen ook grote voordelen bieden: ze zouden transport over de weg vervangen en zo bijdragen tot de klimaatdoe­lstellinge­n. Volgens Verreth van Essencia gaat het om ‘honderddui­zenden vrachtwage­ns die van de weg worden gehaald’. Dat maakt dat een organisati­e als Natuurpunt erg gewrongen zit. ‘De pijpleidin­gen dragen inderdaad bij aan een modal shift in mobiliteit’, zegt Ramaekers. ‘Natuurlijk zien we dat voordeel, en we zijn daarom niet principiee­l tegen. Maar de impact op de natuur is drastisch. De confrontat­ie tussen natuur en het behalen van milieudoel­stellingen zien we steeds vaker.’ De organisati­e hoopt dat aanpassing­en mogelijk zijn ‘om hoogwaardi­ge natuur te ontzien’.

Bij de chemiesect­or zijn ze zich bewust van de moeilijkhe­den. ‘We begrijpen dat het in zo’n dichtbevol­kt gebied als Vlaanderen niet evident is om zo’n traject te bepalen’, zegt Verreth. ‘Maar je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken. De chemie is onze belangrijk­ste exportsect­or, de ruggengraa­t van de economie. Dit project is goed voor het milieu en helpt bij de energietra­nsitie. Die voordelen moet je ook bekijken.’

Op het kabinet van Vlaams minister voor Omgeving Zhal Demir (N-VA) klinkt het dat ze ‘alle inspraakre­acties ter harte zullen nemen, en uitkijken naar alle ingestuurd­e alternatie­ven’.

‘De confrontat­ie tussen natuur en het behalen van milieudoel­stellingen zien we steeds vaker’

Jos Ramaekers Natuurpunt

1

Wat is de leidingstr­aat?

De leidingstr­aat wordt een strook van 45 meter breed, die wordt gereservee­rd om vijf tot acht pijpleidin­gen ‘van nationaal belang’ in te graven. Ze zal verschille­nde (gevaarlijk­e) stoffen tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied transporte­ren. Er worden drie tracés voorgestel­d: een noordelijk, een zuidelijk en een gecombinee­rd tracé. Ze vertrekken aan de Tijsmanstu­nnel in de Antwerpse haven en lopen doorheen de provincies Antwerpen en Limburg, naar Dilsen-Stokkem of Maasmechel­en. Daar zullen ze via Nederland aansluiten op het Ruhrgebied. Er komen ook aftakkinge­n naar de chemieclus­ters in Geel, Meerhout, Tessenderl­o en Beringen. 2

Waarom moet ze er komen?

De pijpleidin­gen moeten de concurrent­iepositie van de Antwerpse petrochemi­sche cluster versterken. ‘Een kwart van het transport van de chemie loopt al via pijpleidin­gen’, zegt Gert Verreth van sectorfede­ratie Essenscia. ‘Die leidingen raken stilaan verzadigd. En buitenland­se firma’s kijken sterk naar het pijpleidin­gen- netwerk als ze beslissen over investerin­gen.’ De pijpleidin­gen passen ook in de groene ambities van zowel Vlaanderen als de Europese Commissie, omdat het vrachtwage­ns van de weg zou halen. Al is niet iedereen daarvan overtuigd. ‘Dit gaat gewoon over minder bijkomend transport’, zegt Frans Morawski, die een actiegroep trekt. ‘Er zal door die leidingen niet één vrachtwage­n minder over de wegen rijden.’

De leidingstr­aat moet ook de energietra­nsitie ondersteun­en, door onder meer waterstof te transporte­ren om milieuvrie­ndelijk energie op te wekken.

3

Wat is de impact?

Bij elk van de trajecten zullen woningen onteigend worden, gaande van vijftien tot tachtig huizen. De grootste impact is er voor landbouw- en natuurgebi­eden. In de natuurgebi­eden mogen op de strook van 45 meter geen ‘diepwortel­ende’ gewassen zoals struiken of bomen meer komen, omdat de leidingen dicht bij de oppervlakt­e liggen. Dat zou een kaalslag betekenen van wel 344 tot 420 hectare.

Natuurpunt ziet bovendien ook problemen met natuur zonder diepwortel­ende gewassen, zoals vijvers of heide, omdat graafwerke­n daar de bodemstruc­tuur kunnen ontregelen. Maar de organisati­e zit gewrongen in haar verzet, want ze ziet wel de mogelijk positieve impact van pijpleidin­gen, zoals minder vrachtverk­eer. ‘De oplossing voor milieuprob­lemen heeft vaak een negatieve impact op de natuur’, zegt Jos Raemaekers. ‘Dat is moeilijk.’

De impact op landbouwge­bied wordt in de startnota als gering beschouwd, maar ook daar heerst scepsis. Er zullen nooit acht pijpleidin­gen in één keer in een leidingstr­aat worden gelegd, dus menen critici dat de landbouwgr­onden om de zoveel jaar opnieuw zullen worden opengelegd om alweer de volgende leiding aan te leggen.

4

Kon dat niet elders?

De overheid onderzocht andere trajecten, zoals parallel aan de E313, maar die acht ze niet geschikt. Ook het Albertkana­al is geen optie: op de bodem kunnen ankers schade aanrichten, op de oever is geen plaats, en onder het kanaal is technisch en financieel onhaalbaar.

5

Wanneer komt dit er?

De Vlaamse regering heeft de startnota in december goedgekeur­d. De afgelopen weken werden gemeenten en burgers via online infomoment­en ingelicht over de plannen. Tot eind april kunnen bezwaren worden ingediend, wat actiegroep­en, burgers en gemeentebe­sturen steeds meer willen doen.

Dat is maar de eerste stap van een heel proces, waarbij nog een resem inspraakmo­menten de revue passeren. Dat moet uiteindeli­jk leiden tot een gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan. Dat zal sowieso niet voor 2023 gebeuren. Als de leidingstr­aat die hele procedure overleeft, moet voor het graven van de eerste pijpleidin­g nog een procedure worden opgestart. Dat zal dus niet voor morgen zijn. Karsten Lemmens

‘Er zal door die leidingen niet één vrachtwage­n minder over de wegen rijden’

Frans Morawski Actievoerd­er

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium