De Standaard

Speculatie boven op speculatie stapelen

-

Jammer dat Bernie Madoff het niet meer heeft mogen meemaken. De legendaris­che oplichter overleed, in de gevangenis waar hij een straf van 150 jaar uitzat, nauwelijks enkele uren voor de eerste beursnoter­ing van Coinbase. Dat is een digitaal handelspla­tform waar cryptomunt­en worden gekocht en verkocht. Cryptomunt­en zijn een vorm van digitaal geld waar geen overheid bij betrokken is. Ze ontlenen hun snel stijgende waarde hoofdzakel­ijk aan de hoop van de kopers dat er altijd gegadigden zullen zijn die er nog meer voor willen betalen. Nu de aandelen van Coinbase zelf verhandelb­aar zijn, wordt het bedrijf plotseling op meer dan 100 miljard dollar getaxeerd.

Madoff was daarbij vergeleken een simpele ambachtsma­n. Jarenlang, volgens sommigen zelfs decenniala­ng, hield hij beleggers voor de gek. Hij spiegelde hen grote beurswinst­en voor die slechts in zijn vervalste papieren bestonden. Als hij al iemand winst uitbetaald­e, was het met de inleg van latere instappers. Een zuiver piramidesp­el dus, dat uiteindeli­jk met een gigantisch­e financiële kater eindigde. Sommige van zijn slachtoffe­rs putten er naar het schijnt genoegen uit dat hij in gevangensc­hap stierf. Hun miljoenen zijn ze echter nog altijd even kwijt.

Met de beursintro­ductie van Coinbase gaat de wereld van het snelle geld naar een next level. Het is speculatie stapelen boven op speculatie. De plotseling­e beurswaard­e van het platform is gebaseerd op de veronderst­elling dat cryptomunt­en, zoals bitcoin, voor onbepaalde tijd in hoog tempo van hand tot hand zullen gaan. Daarop int Coinbase immers telkens een mooie commissie. Maar die hoge omloopsnel­heid is alleen realistisc­h als de waarde van de digitale munten blijft stijgen en steeds nieuwe kopers aantrekt. Als er geen nieuwe toetreders zijn, valt het spel vroeg of laat stil. Dat is de les van Madoff.

Met de beursgang van Coinbase ontstaat er voor het eerst een directe link tussen de schemerige wereld van de virtuele activa en de gereglemen­teerde effectenha­ndel. Dat vergroot het serieux ervan en dat lokt op zichzelf weer nieuwe klandizie.

Zoals bij elke financiële zeepbel in de financiële geschieden­is, van de zeventiend­e-eeuwse tulpenboll­en tot Lernout & Hauspie, komt er een moment dat ook de laatste twijfelaar­s worden meegezogen in de onhoudbare spiraal. Hun op nuchterhei­d gebaseerde afzijdighe­id maakte hen tot zielige achterblij­vers, relieken van een voorbij tijdperk. Als ook zij overstag gaan, nadert het spel zijn slotfase.

Vergeleken bij de beursgang van Coinbase was Madoff een simpele ambachtsma­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium