De Standaard

Eerste valse noot bij bouw nieuwe gascentral­es

- Guy Thuwis Wim Winckelman­s

Ook CD&V wil de leden inspraak geven in de keuze van ministers, in navolging van N-VA en Groen. Zowel bij Vooruit als Open VLD is dat nog het privilege van de voorzitter.

STIKSTOFAR­REST De geplande elektricit­eitscentra­le in DilsenStok­kem krijgt geen vergunning van de provincie Limburg. De deputatie waarschuwt voor de stikstofui­tstoot.

Tegen de grens met Nederland moest de grootste gascentral­e van het land komen (920 megawatt) die de kernuitsta­p mee zou opvangen. Maar nadat de gemeente Dilsen-Stokkem al negatief geadviseer­d had omdat de centrale ‘niet strookt met de klimaatdoe­lstellinge­n en het beleid dat de stad wil voeren’, ligt nu ook de Limburgse deputatie dwars.

De deputatie, samengeste­ld uit politici van de N-VA, CD&V en Open VLD, weigert de aanvraag voor de omgevingsv­ergunning van de gascentral­e, die recent in handen kwam van de Duitse energiereu­s RWE. Ze volgt daarbij het advies van de provincial­e omgevingsv­ergunnings­commissie, die ook een negatief advies gaf. Bij het openbaar onderzoek naar de milieueffe­cten liepen ook 1.225 bezwaren binnen.

‘De huidige verkavelin­gsvoorschr­iften laten de voorziene inplanting niet toe’, zegt gedeputeer­de Inge Moors (CD&V). ‘Er gelden bouwmogeli­jkheden tot maximaal 15 meter in het gebied. De vooropgest­elde bouwhoogte van de gebouwen van de centrale varieert tussen 35 en 55 meter. De noodzakeli­jke schoorstee­n wordt tot 75 meter hoog. Ook de huidige stikstofim­passe maakt een correcte beoordelin­g niet mogelijk.’

Geen toetsingsk­ader

Volgens Moors is vooral de stikstofui­tstoot moeilijk in te schatten. Bij de verbrandin­g van aardgas komen onder meer stikstofox­iden vrij en sinds het arrest over een kippenstal in Kortessem ontbreekt elk toetsingsk­ader. ‘Het is op dit moment niet duidelijk op welke manier kan aangetoond worden dat het project onze natuurgebi­eden niet aantast’, zegt Moors. ‘Rekening houdend met de ligging in de buurt van het Nationaal Park Hoge Kempen, kunnen we de effecten van de centrale niet berekenen.’

Daarmee gebeurt exact waar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) voor had gewaarschu­wd na het stikstofar­rest van begin dit jaar. Door dat arrest moet voor elke gascentral­e specifiek in kaart gebracht worden wat het effect is op de natuur in de omgeving en op de achtergron­dconcentra­ties van stikstof in heel Vlaanderen. Dan pas kan er rechtsgeld­ig vergund worden, in afwachting van een definitiev­e regeling voor de stikstofpr­oblematiek. In de meeste gevallen zullen de gascentral­es vooral de achtergron­dconcentra­tie beïnvloede­n. Ook daar moeten ze in een gedetaille­erde studie aantonen dat ze het stikstofpr­obleem niet vergroten. Maar er zijn ook centrales die dicht bij een natuurgebi­ed liggen, zoals dus de centrale in Dilsen-Stokkem.

‘We kunnen de effecten van de centrale momenteel niet berekenen’ Gedeputeer­de (CD&V)

Inge Moors

Het bedrijf RWE heeft nu een maand de tijd om in beroep te gaan. Op die manier komt ook minister Demir zelf in beeld. Zij fungeert als minister van Omgeving als beroepsins­tantie voor omgevingsv­ergunninge­n. Zij gaf al eerder tegengas tegen de kernuitsta­p en de daaraan gekoppelde bouw van nieuwe gascentral­es. Maar als beroepsins­tantie moet Demir objectief beoordelen, anders kan haar beslissing onderuit gehaald worden bij de Raad van State.

Zand in raderwerk

Voor federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is de weigering een slechte zaak. Zij maakt zich sterk dat er voldoende projecten in de pijplijn zitten om de sluiting van de kerncentra­les op te vangen. Ze werkt aan een steunmecha­nisme dat de elektricit­eitscentra­les beloont als ze hun capaciteit ter beschikkin­g houden. Alvast voor één nieuwe centrale zit er dus zand in het raderwerk.

Dilsen-Stokkem is niet het enige project waartegen protest is. Dat is ook zo in Vilvoorde, waar Engie grote projecten heeft lopen, en in Wondelgem, waar Luminus een gascentral­e wil vergroten.

 ?? © ?? De nieuwe statuten voor CD&V die voorzitter Joachim Coens voorstelt, stoten op kritiek in zijn partij. belga
© De nieuwe statuten voor CD&V die voorzitter Joachim Coens voorstelt, stoten op kritiek in zijn partij. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium