De Standaard

Cipier (35) sterft na coronabesm­etting

- (cds, mkm)

PANDEMIE Een corona-uitbraak in de gevangenis van Gent heeft volgens de vakbond ACOD het leven gekost aan cipier Valerie Decoorne (35).

In de Gentse gevangenis De Nieuwe Wandeling bleek onlangs een cipier besmet met covid-19. Meteen werden zijn directe collega’s getest. Niet minder dan elf van hen bleken positief. Valerie Decoorne was een van hen. Vorige week ging ze in quarantain­e, woensdag werd ze dood aangetroff­en in haar appartemen­t door haar moeder. Valerie was een risicopati­ënte. Ze had astma en maakte op jonge leeftijd verschille­nde zware longontste­kingen door.

Gino Hoppe van ACOD zegt dat haar overlijden een grote impact heeft. ‘De mensen zijn bedroefd, boos en bang. Wij eisen dat er onmiddelli­jk werk gemaakt wordt van het prioritair vaccineren van cipiers en gedetineer­den. In Brussel gebeurt dat al.’

Zowel het Gevangenis­wezen als het kabinet van minister van Justitie Van Quickenbor­ne (Open VLD) zegt dat momenteel nog onderzocht wordt of het virus effectief tot de dood van de vrouw geleid heeft. De vraag naar prioritair­e vaccinatie komt maandag op tafel bij de interminis­teriële conferenti­e waarvan alle ministers van Gezondheid deel uitmaken.

Oude gebouwen

‘In de gevangenis­sen loopt het aantal besmetting­en fel op de laatste tijd. De toestand is heel moeilijk geworden. We zitten in oude gebouwen met een gebrekkige ventilatie. Daarom hopen we op een zo snel mogelijke vaccinatie van de cipiers’, zegt Kathleen Van De Vijver, de woordvoers­ter van het Gevangenis­wezen.

Sinds het begin van de pandemie raakten al 1.049 personeels­leden van het gevangenis­wezen besmet. Drie van hen overleden ook: een cipier, een gevangenis­medewerker en de directeur van Namen. Als de dood van Decoorne ook covid-gerelateer­d blijkt, is zij dus de vierde. Ook 912 gedetineer­den hebben sinds het begin van de pandemie al positief getest. Sinds vorige week alleen al zijn er 83 nieuwe gevallen. Momenteel verblijven 139 besmette gedetineer­den in de gevangenis­sen, een iemand is opgenomen in een extern ziekenhuis. Vooral in de gevangenis van Dendermond­e slaat het virus momenteel hard toe. Daar zijn zestig gedetineer­den en 23 personeels­leden positief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium