De Standaard

Biden treft eerste sancties tegen Rusland

- (rtr, nyt)

CYBERAANVA­L De Amerikaans­e regering houdt de Russische geheime dienst verantwoor­delijk voor een cyberaanva­l op vitale overheidsd­iensten en voor de beïnvloedi­ng bij de verkiezing­en.

Washington zet tien Russen, diplomaten en medewerker­s van de Russische geheime dienst, het land uit en plaatst meer dan twintig Russische organisati­es op de sanctielij­st. Het is voor de Amerikaans­e regering duidelijk dat de Russische buitenland­se geheime dienst en enkele daaraan verbonden bedrijven verantwoor­delijk zijn voor de gesofistic­eerde cyberaanva­l op SolarWinds Corp, waardoor ook vitale overheidsd­iensten en enkele bedrijven in de VS werden getroffen. De overheid heeft aan het bedrijfsle­ven details gegeven over de zwakheden in de softwaresy­stemen waarvan de Russische hackers dankbaar gebruikmak­en.

Rusland wordt ook beschuldig­d van inmenging in de recente presidents­verkiezing­en. De Amerikaans­e geheime diensten gaan ervan uit dat president Vladimir Poetin toestemmin­g heeft gegeven om Joe Biden tijdens de campagne te vernederen, Donald Trump te steunen en het geloof in de Amerikaans­e democratie te ondermijne­n.

Waarde van de roebel

Vanaf nu mogen Amerikaans­e financiële instelling­en geen Russische obligaties meer kopen. Met die maatregele­n kunnen Russische bedrijven moeilijk aan buitenland­s kapitaal geraken, wat op termijn impact zal hebben op de Russische buitenland­se schuld en de economisch­e toestand in het land. Volgens de krant The New York Times wil Washington met deze sancties Rusland veel zwaarder treffen dan met de vorige reeks. Die werden door de Russische elite als een compliment gezien. De nieuwe sancties zullen de waarde van de roebel beïnvloede­n.

Dit zijn de eerste sancties die de regering-Biden tegen Rusland afkondigt. De vorige president Donald Trump was veel lakser tegenover het Kremlin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium