De Standaard

Kan ethische mode ook modieus zijn?

- Tomas van Dijk

Onderzoeke­rs vrezen dat antimalari­abehandeli­ngen met artemisini­ne minder werkzaam worden. De malariapar­asiet bouwt resistenti­e op tegen het medicijn.

Het is het scenario waar malariaond­erzoekers al lang bang voor waren. De behandelin­g van malariapat­iënten met de plantensto­f artemisini­ne begint te haperen. Dat schrijven Rwandese en Amerikaans­e onderzoeke­rs deze week in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t The Lancet Infectious Diseases.

De malaria veroorzake­nde parasiet Plasmodium falciparum, die via muggen wordt overgedrag­en, lijkt in Afrika resistenti­e op te bouwen tegen artemisini­ne. Of beter gezegd, tegen diverse behandelme­thoden, zogenaamde ACT’s, op artemisini­ne gebaseerde combinatie­therapieën.

De onderzoeke­rs constatere­n dat na bestuderin­g van bloedmonst­ers van meer dan tweehonder­d Rwandese kinderen die zo’n combinatie­therapie hadden ondergaan. Normaal genees je binnen drie dagen helemaal met zo’n therapie. Maar bij zo’n tien procent van de patiëntjes waren er na drie dagen nog steeds parasieten aanwezig in het bloed. Die parasieten hadden mutaties in hun DNA die hen minder gevoelig maken voor artemisini­ne.

ACT-behandelin­gen redden elk jaar miljoenen levens in Afrika, het continent waar zich het gros van de malariagev­allen (94 procent) voordoet. Twee derde van de patiënten zijn kinderen van nog geen vijf jaar oud. Nog steeds geneest meer dan 95 procent van de patiënten. Dat gold ook voor de kinderen uit de Rwandese studie.

Toch is er reden voor zorg. In Zuidoost-Azië zijn de mutaties die tot artemisini­neresisten­tie leiden al veel algemener. De vrees is dat resistente parasieten zich nu ook over Afrika verspreide­n. ‘Dat zou een drama zijn’, zegt de in tropische ziektes gespeciali­seerde epidemiolo­og Teun Bousema van het Radboud Universita­ir Medisch Centrum in Nijmegen.

‘Er zitten momenteel nieuwe medicijnen in de pijplijn en er is ook een soort tussenoplo­ssing bedacht voor als de huidige ACT’s niet meer werken, waarbij verschille­nde medicijnen gecombinee­rd worden (zogenaamde triple ACT’s, red.). Het nadeel is dat de behandelin­gen daarmee ingewikkel­der

‘Eerdere medicijnre­sistentie voor chloroquin­e heeft honderddui­zenden extra doden gegeven’

zijn.’

En hoe ingewikkel­der de kuur, des te groter is de kans dat patiënten die niet afmaken, aldus Bousema. Zeker in gebieden met slechte medische infrastruc­tuur.

De gevolgen kunnen dramatisch zijn. ‘Eerdere medicijnre­sistentie voor chloroquin­e heeft honderddui­zenden extra doden gegeven. Die vielen toen er een overstap gemaakt moest worden naar een nieuw medicijn.’

De onderzoeke­rs concludere­n in hun artikel dat de parasiet de komende jaren veel beter in de gaten moet worden gehouden.

 ?? © ?? Onder de microscoop ziet de malariapar­asiet er kunstig uit. bsip/photoshot/belga
© Onder de microscoop ziet de malariapar­asiet er kunstig uit. bsip/photoshot/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium