De Standaard

‘Nieuwe koers nodig voor Europees handelsbel­eid’

De internatio­nale handel staat na de coronacris­is op een kruispunt. In het Europees Parlement brengt Kathleen Van Brempt wegwijzers aan voor het kiezen van de goede richting.

- INTERVIEW Welke koers moet het Europese handelsbel­eid kiezen?

De coronapand­emie heeft het denken over internatio­nale handel ingrijpend beïnvloed. De Europese Unie is gebouwd op het principe van vrijhandel, maar zag zich tijdens de crisis gedwongen om te grijpen naar paardenmid­delen, zoals restrictie­s op vaccinuitv­oer. Tegelijk wordt er volop gesproken over strategisc­he autonomie, een eufemisme om aan te geven dat de EU minder afhankelij­k moet worden van Azië voor cruciale goederen. En dan is er nog de vraag of Europa al dan niet de handel met landen als Brazilië moet bevorderen.

Op al die zaken wordt ingegaan in het rapport dat Europees Parlements­lid Kathleen Van Brempt (S&D) gisteren voorstelde in de commissie Internatio­nale Handel. Het is het startpunt voor een debat over hoe het Parlement zich opstelt bij de herziening van het Europees handelsbel­eid.

‘Al van bij de start van deze legislatuu­r was het duidelijk dat we onze visie op internatio­nale handel fundamente­el moesten herdenken’, zegt Van Brempt. ‘Deze gezondheid­scrisis heeft die noodzaak enkel groter gemaakt.’ ‘Al in het begin van de crisis was duidelijk dat de Green Deal het dominante kader moet worden. De crisis heeft dat nog versterkt. Maar er speelt natuurlijk meer. De neiging om met een exportban de eigen markt prioritair te bevoorrade­n is wat mij betreft problemati­sch. Er is ook het debat rond China. En veel problemen die zich nu voordoen, zouden misschien al opgelost zijn als de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie en de Wereldhand­elsorganis­atie sterk stonden.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium