De Standaard

Is de beursgekte nu groter dan 20 jaar geleden?

-

Party like it’s 1999. Dat iconische liedje van ‘The Artist Formerly Known as Prince’ vat als geen ander de huidige beursgekte samen. Nu de beurzen overspoeld worden door liquiditei­t, probeert zowat iedereen nog snel te cashen. De cijfers spreken boekdelen. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen wereldwijd liefst 430 nieuwe bedrijven naar de beurs, die samen 105,6 miljard dollar ophaalden. Zowel qua volume als totale bedrag is dat het hoogste cijfer in 20 jaar, blijkt uit een nieuw rapport van consultant Ernst & Young (EY). En dat in een periode – de eerste drie maanden van het beursjaar – waarin de IPO-activiteit normaal ‘traag op gang komt’.

En er zijn nog meer gelijkenis­sen met twintig jaar geleden. Ook dit keer zijn het vooral technologi­ebedrijven (111) die nog snel even kapitaal ophalen. Op ruime afstand gevolgd door bedrijven in de gezondheid­ssector (78) en de industrie (57). Met dat verschil dat Wall Street en de Nasdaq vandaag niet langer de favoriete bestemming­en zijn. Dat is nu Azië. Daar maakten liefst 200 bedrijven hun debuut, het hoogste aantal in 20 jaar. Pas daarna komt Noord-Amerika (121) en Europa, het Midden-Oosten en Afrika (109).

Opvallend is de ware explosie van beursdebut­en in de VS door een nieuw soort vehikel: de zogeheten ‘spac’

Nog opvallende­r is de ware explosie van beursdebut­en in de VS door een nieuw soort vehikel: de zogeheten ‘special purpose acquisitio­n company’ of kortweg ‘spac’. Dat zijn lege beursschel­pen die geld ophalen bij beleggers, zonder dat er al een bestemming voor is. Pas als het geld binnen is, wordt er naar een overnamedo­elwit gezocht. Waardoor het voor beleggers dus een soort blinde investerin­g is.

En toch slaat deze ‘blanco cheque-formule’ in de VS meer dan ooit aan. Er zijn groene spacs, sportspacs en marihuanas­pacs, en de gemiddelde spac wordt steeds groter. In het eerste kwartaal telde EY liefst 300 spacs die naar de beurs trokken. Dat is nu al meer dan in het hele jaar 2020. Op het eerste gezicht verbaast dat niet. Een spac is voor het overgenome­n bedrijf een gemakkelij­ke manier om naar de beurs te gaan. Het gaat sneller en het is minder complex, want je hoeft maar met één (potentiële) belegger te onderhande­len. Investeerd­ers worden dan weer verleid door het ogenschijn­lijk beperkte risico: zij die het fusieproje­ct afkeuren, kunnen uitstappen en hun geld terugvrage­n.

Niettemin roept de huidige beursgekte grote vragen op. Waarom wil iedereen plots blind investeren? Zodra zo’n spac een bedrijf opslorpt, maakt het niet veel meer uit hoe de beursnoter­ing tot stand kwam. Het gaat erom hoe sterk het zakenplan is. Dat valt soms zwaar tegen. En wat als een spac na een afgesproke­n periode – meestal twee jaar – geen overnamepr­ooi vindt? Dan draaien de investeerd­ers vaak op voor de (zware) transactie­kosten.

EY waarschuwt dan ook voor de huidige opstoot van ‘speculatie­ve en opportunis­tische’ transactie­s. Op een moment dat de beurs toegankeli­jker is dan ooit (ook bij jongere generaties) en de liquiditei­t nog volop vloeit, vreest de consultant een marktcorre­ctie. Of die nu komt door een nieuwe coronagolf, inflatie, geopolitie­ke spanningen of een nieuwe bankencris­is – of een mix van dat alles – blijft gissen. Maar voor dit kwartaal waarschuwt EY uitdrukkel­ijk voor zo’n ‘perfecte storm’. Want dan stopt het beursfeest­je. Net als in 1999.

 ??  ?? Een lading van het Moderna-vaccin komt vanuit Europa aan in het Canadese Toronto. De coronacris­is heeft het denken
Een lading van het Moderna-vaccin komt vanuit Europa aan in het Canadese Toronto. De coronacris­is heeft het denken
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium