De Standaard

Keyware-topman weg wegens verdachte geldstrome­n

- (rmg)

TECHNOLOGI­E Fintechbed­rijf Keyware Technologi­es neemt afscheid van zijn ceo na mogelijke onregelmat­igheden. Aanleiding voor het vertrek van ceo Stéphane Vanderveld­e bij Keyware is een beslissing van toezichtho­uder FSMA. Die stuurt een dossier over de topman door naar het gerecht. Dat gebeurt na een audit over verdachte geldstrome­n tussen de management­vennootsch­ap van Vanderveld­e en andere bedrijven waarbij hij betrokken is. Zo zouden er onder meer bedrijfswa­gens zijn aangekocht bij een ondernemin­g waar Vanderveld­e zelf belangen in heeft. Verder waren er zonder enige verantwoor­ding bonussen, kostenverg­oedingen en zitpenning­en betaald. Ook waren er vragen bij transactie­s met een bedrijf van Vanderveld­es zoon Laurent, ook werkzaam bij Keyware.

De kwestie werd door Keyware in maart al in de openbaarhe­id gebracht. Toen meldde het bedrijf dat zijn ceo een kleine 2 miljoen euro zou terugbetal­en. Vanderveld­e zou wel ceo blijven, zei voorzitter Guido Van der Schueren toen desgevraag­d in De Tijd.

Maar nu het dossier een gerechteli­jk staartje krijgt, is Vanderveld­es positie onhoudbaar geworden. Van der Schueren neemt tijdelijk de rol van ceo op zich, tot er een opvolger is gevonden.

Vanderveld­e heeft Keyware mee opgericht en is met 10 procent van het kapitaal de op één na grootste aandeelhou­der, na Van der Schueren. De ingenieur micro-elektronic­a heeft er ruim twintig jaar opzitten als ceo bij Keyware. Hij is ook bestuurder in een reeks andere technologi­e-ondernemin­gen.

Keyware kwam in 2016 in opspraak toen het bedrijf veroordeel­d werd tot een boete van 720.000 euro wegens onder meer valsheid in geschrifte en oplichting. Het bedrijf had via slinkse methodes klanten een contract laten tekenen zonder dat die dat zelf goed beseften.

Nu het dossier een gerechteli­jk staartje krijgt, is Vanderveld­es positie onhoudbaar

 ?? © ?? Stéphane Vanderveld­e heeft mee Keyware opgericht.
Lieven Van Assche
© Stéphane Vanderveld­e heeft mee Keyware opgericht. Lieven Van Assche

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium