De Standaard

Bezos wil ‘beter doen’ voor Amazon-werknemers

- (bloomberg)

ECOMMERCE Nu hij een belangrijk­e strijd met de Amerikaans­e vakbonden heeft gewonnen, wil Jeff Bezos meer aandacht voor het welzijn van werknemers. Nadat Jeff Bezos jarenlang aan het mantra heeft vastgehoud­en dat de klant op de eerste plaats komt, wil de topman van Amazon meer aandacht voor zijn werknemers. ‘Ik denk dat we meer moeten doen voor de werknemers’, schrijft Bezos in een brief aan de aandeelhou­ders van de e-commercegi­gant.

De brief volgt op de stemming, van vorige maand, waarbij personeels­leden van een Amerikaans distributi­ecentrum in Alabama zich na een bitse campagne tegen de vorming van een vakbond uitspraken (DS 10 april). Amazon, dat actie had gevoerd tegen de oprichting van een vakbond, trok aan het langste eind, maar wil volgens Bezos niet op zijn lauweren rusten. ‘Het is duidelijk dat we een betere visie nodig hebben over hoe we waarde creëren voor werknemers’, schrijft Bezos in zijn laatste brief als ceo aan de aandeelhou­ders. Eind dit jaar zwaait hij af, en analisten zien de boodschap als een poging om zijn nalatensch­ap op te blinken.

Bezos, die Amazon in 1994 heeft opgericht, slaagde erin om het bedrijf tot de grootste e-commercesp­eler ter wereld uit te bouwen en zichzelf tot de rijkste aardbewone­r te kronen. Maar Amazon krijgt geregeld kritiek over de arbeidsoms­tandighede­n in zijn distributi­ecentra. Onterecht, vindt Bezos. ‘In tegenstell­ing tot berichten in de media, worden onze werknemers niet als robots behandeld.’

In de brief stelt Bezos dat het succes van Amazon voortkomt uit innovativi­teit en waardecrea­tie voor de samenlevin­g. ‘Elk bedrijf dat geen waarde creëert voor degenen die raakt – zelfs als het op het eerste gezicht succesvol lijkt – is geen lang leven beschoren’, zei hij. Daarom heeft Amazon de ambitie ‘om ’s werelds beste werkgever te worden en ’s werelds veiligste werkplek’.

Een handvol jonge boeren kwam gisterenmi­ddag via Sint-GenesiusRo­de de Zennevalle­i binnengere­den met tractoren. Vervolgens droegen symbolisch ze een baal stro over aan enkele collega’s uit de Zennevalle­i en het Pajottenla­nd. Zij trokken nadien verder westwaarts naar Ternat voor de volgende wissel.

Het ging om een actie van Groene Kring, de grootste vereniging van jonge land- en tuinbouwer­s. Dinsdag al zette een colonne tractoren zich in Limburg in gang, morgen komt de aanhangwag­en in WestVlaand­eren aan. Met de tocht willen de landbouwer­s aandacht vragen voor hun toekomst en aanstippen dat boeren onmisbaar zijn.

Natuurorga­nisaties

Het aantal tractoren lag in VlaamsBrab­ant

opvallend lager dan in andere provincies. De politiedie­nsten zagen een grote colonne niet zitten. Toch wilden ook de VlaamsBrab­antse boeren de actie voortzette­n. Onder hen Bert Felis. ‘De toekomst van jonge boeren ziet er niet rooskleuri­g uit’, zegt hij.

‘Grond wordt schaars. Natuurorga­nisaties kopen landbouwgr­onden om ze bijvoorbee­ld te bebossen. Ze krijgen daarvoor geld van de overheid en hebben voorrang omdat het gaat om algemeen nut. Het bewerken van landbouwgr­ond is nochtans ook in het belang van de bevolking.’

Ook bedrijven tonen interesse in de grond. ‘Daardoor rijzen de prijzen de pan uit. De landbouwgr­onden zijn in de streek al zeer versnipper­d, waardoor de landbouwer­s niet efficiënt kunnen werken. In ons bedrijf spreken we al jaren over een nieuwe locatie, maar we vinden niets. Veel generatieg­enoten verliezen de moed.’

Verder wijst Felis erop dat het steeds moeilijker wordt om een vergunning te krijgen voor het aanpassen of het uitbreiden van landbouwbe­drijven. ‘Het ziet ernaar uit dat de stikstofno­rmen een pak strenger worden. Dat is voor veel bedrijven niet haalbaar’, legt Felis uit. ‘Voor jonge boeren is het dan moeilijk om in een bedrijf in te stappen. Ik zou graag mijn vader opvolgen, maar weet niet of dat mogelijk zal zijn.’

Jelle Schepers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium