De Standaard

Het middenveld ziet de zwakke plekken van het beleid het eerst

- Peter Raeymaecke­rs, Filip Balthau & Ilse Hackethal

ZAAKEL KAOUAKIBI Nee, middenveld­organisati­es hangen niet aan de subsidiekr­aan. Ze zijn de kanarie in de koolmijn.

We maken ons grote zorgen over het foute discours die de zaak-El Kaouakibi met zich meebrengt. Subsidiëri­ng aan de ruime sociale en culturele sector wordt nu ongegrond in vraag gesteld, door sommige politici en op verschille­nde (sociale) mediakanal­en. Hier en daar wordt het middenveld zelfs in één pennentrek gelijkgest­eld met ‘subsidiesl­urpers’ en wordt gepleit voor meer controle en meer discipline­ring. Een debat over een intelligen­te verantwoor­ding van overheidsm­iddelen die de belangrijk­e maatschapp­elijke rol van het middenveld voldoende zichtbaar maakt, dringt zich op.

We doorprikke­n om te beginnen graag het misverstan­d dat middenveld­organisati­es zich niet of onvoldoend­e moeten verantwoor­den. Het middenveld neemt cruciale rollen op in de samenlevin­g. Het staat onder andere in voor hulp- en dienstverl­ening, begeleidin­g, opbouw werk, sociocultu­rele activiteit­en en een kritisch-politisere­nde rol. Als deze organisati­es gebruikmak­en van overheidsg­eld, dan zijn ze onderworpe­n aan diverse verantwoor­dingsmecha­nismen. Zo worden met de regelmaat van de klok zowel input (wie bereikt men?) als outputindi­catoren (wat doet men?) opgevraagd. Organisati­es worden ook uitgedaagd om hun impact op lange termijn in kaart te brengen.

Vereniging­en die met zeer kwetsbare groepen werken, geven aan dat veel inspanning­en geleverd worden ter verantwoor­ding van subsidies, zelfs bij kleine subsidies van soms 150 euro. Daarnaast organiseer­t men ook zelf een interne controle om de financiële gezondheid te garanderen. Het resultaat is dat er veel werk moet worden gestoken om tegemoet te komen aan die vereisten. Het gaat gepaard met veel papierwerk.

Veerkracht

Middenveld­organisati­es zijn niet gedreven door winst, maar streven een maatschapp­elijke missie na. Ze hebben vrijheid en handelings­ruimte nodig. De prestaties of de resultaten van zulke organisati­es zijn moeilijk in winstcijfe­rs of prestatie-indicatore­n uit te drukken. Het middenveld is kritisch en zet creatief in op maatschapp­elijke problemen en is vaak zeer wendbaar en flexibel bij onverwacht­e crisissen. In de coronacris­is en de daarmee gepaard gaande lockdownma­atregelen werden de voedselban­ken overstelpt. De meest kwetsbare gezinnen kregen een sterke financiële opdoffer te verwerken. De leefloonaa­nvragen stegen en mensen in een precaire arbeidsmar­ktsituatie en met weinig financiële reserves (zoals freelancer­s, de culturele sector) werden van de ene dag op de ander afhankelij­k van een uitkering.

Sociaal werkers en middenveld­organisati­es hebben een ongeziene veerkracht getoond. Vanaf de eerste lockdown hebben ze op allerlei creatieve en innovatiev­e manieren getracht om aansluitin­g te blijven vinden met kwetsbare doelgroepe­n. De grote wend- en weerbaarhe­id die heel wat sociaalwer­kpraktijke­n vandaag tonen, is geen deel van een gecoördine­erd rampenplan, maar wordt enkel mogelijk gemaakt door expertise die eerder opgebouwd werd. Laten we deze expertise blijven capteren en zichtbaar maken. We moeten nadenken over een manier van verantwoor­ding die niet enkel controle mogelijk maakt, maar er ook toe leidt dat we leren uit de lessen, uit de goede praktijken van middenveld­organisati­es, om meer slagkracht en een doelmatige­r beleid te ontwikkele­n.

Luis in de pels

Overheden hebben er alle belang bij om het middenveld niet als uitvoerder, maar als kritische partner te beschouwen. Het zijn de bovenlokal­e overheden die door het inzetten op hefbomen op het domein van sociale zekerheid, arbeidsmar­kt, onderwijs en huisvestin­g significan­te impact hebben. Het middenveld krijgt inzicht in de zwakke plekken van het bovenlokal­e beleid omdat het geconfront­eerd wordt met burgers die door de mazen van het net

Na de zaak-El Kaouakibi wordt subsidiëri­ng aan de ruime sociale en culturele sector ongegrond in vraag gesteld

correcties & aanvulling­en

Krim. Eva Cukier maakte de reportage ‘Op de Krim vrezen ze de droogte meer dan oorlog’ niet vanop de Krim, wel in de Russische stad Taman (DS 15 april).

Reisadviez­en Europa. In Nederland kun je in hotels wel roomservic­e krijgen. In Luxemburg mogen de restaurant­s, cafés en bars klanten verwelkome­n tussen 6 uur ’s ochtends en 18 uur ’s avonds op een terras.

Bijna heel Italië zit in de oranje zone (de regio’s Puglia, Campanië, Sardinië, Aostavalle­i zijn zone rood). De zone oranje betekent een versoepeli­ng. Iedereen mag vrij buiten komen en zich verplaatse­n binnen de eigen gemeente. Indien niet expliciet verboden mogen ook vakantiehu­isjes in een andere regio worden bezocht. Cafés en restaurant­s mogen nog altijd enkel afhaal en thuisbezor­ging doen. In de oranje zone (dus bijna heel Italië) zijn winkels, beautysalo­ns en kappers wel open. Ook wie Spanje binnenrijd­t met de auto moet een negatieve PCR-test van maximaal drie dagen oud kunnen voorleggen (DS 15 april).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium