De Standaard

Kan ‘generatiev­erbod’ voor tabak de sigaret straks smoren?

Brommer op zee Zondag 19.20 uur op VPRO en om 22 uur op Canvas. ¨¨¨¨è

- © Veerle Vanden Bosch

Een boekenprog­ramma dat Brommer op zee heet en gepresente­erd wordt door het Vlaams-Nederlands­e duo Ruth Joos en Wilfried de Jong, daar keek ik wel naar uit. En dat was nog meer zo toen ik de begingener­iek zag: prettig pruttelend­e letters visualiser­en mooi het gebrom van de titel, ontleend aan een kort verhaal van Maarten Biesheuvel. De wanden van het decor zijn behangen met fragmenten uit datzelfde verhaal: dit programma is met zorg gemaakt, er is duidelijk naar details gekeken.

Een klein en intiem programma wilden ze maken, zei De Jong zaterdag in deze krant. Met het knusse, stemmig verlichte decor zaten ze wat dat betreft al goed. Joos en De Jong trapten af door elkaar staand aan een met boeken bezaaide secretaire leestips te geven: een manier om meer boeken binnen te smokkelen dan er aan bod kunnen komen in de gesprekken. Dat ging van De sneeuwpant­er van Sylvain Tesson over Boem, paukenslag van Matthijs de Ridder en De jaren van Annie Ernaux tot een fotoboek van Bas Losekoot. Vanuit een apart hokje keek schrijfste­r Nelleke Noordervli­et toe, een opengeklap­te laptop voor de neus. Zij kreeg even later een voorzet van De Jong met als opdracht terug te schrijven en een afgewerkte tekst voor te lezen tegen het eind van het programma. Dat deed ze met bravoure: het werd een ontroerend vignet en tegelijk een hommage aan haar vader, een automonteu­r.

Maar de ruggengraa­t van het programma waren twee gesprekken: met Josse De Pauw over zijn autobiogra­fische boek In open veld en met Sofie Lakmaker over haar spraakmake­nde debuut De geschieden­is van mijn seksualite­it. Met De Pauw ontspon zich een boeiende gedachtewi­sseling over beginnen, over hoe hij ondanks zijn rijkgevuld­e carrière nog steeds het gevoel heeft dat alles nog moet losbarsten. En over hoe je wat je ziet je pas kunt toe-eigenen als je het neerschrij­ft. Bij Lakmaker miste een wat ingewikkel­d geformulee­rde vraag van Joos aanvankeli­jk doel, maar dankzij een bijsturend­e De Jong kwam er alsnog een origineel antwoord over hoe Lakmaker ‘een sportopvat­ting heeft over het schrijvers­bestaan’.

Aan het programma is ook een leesclub verbonden. Die gaat deze maand over het boek van Lakmaker. Dat item ging gisteren niet erg de diepte in. Tegen dat de drie lezers hun eerste leesindruk uit de doeken hadden gedaan en er zich een begin van een discussie ontspon, zat de tijd erop. Maar die diepte komt misschien nog: de boekenclub loopt een hele maand.

De lakmoespro­ef bij een boekenprog­ramma is: heb ik boeiende gesprekken gezien die mijn nieuwsgier­igheid en appetijt hebben geprikkeld om de boeken te lezen? Het antwoord is ja. Missie geslaagd. Joos en De Jong interviewe­n pretentiel­oos en vanuit een oprechte interesse, al moet de chemie tussen hen – die er zeker is – nog wat wennen aan de camera. Maar dat komt ongetwijfe­ld goed. Een nieuwe brommer moet je ook altijd even uittesten.

Nelleke Noordervli­et schreef ter plekke een ontroerend vignet over haar vader, een automonteu­r

 ?? Merlijn Doomernik ?? Ruth Joos en Wilfried de Jong interviewe­n pretentiel­oos en vanuit een oprechte interesse.
Merlijn Doomernik Ruth Joos en Wilfried de Jong interviewe­n pretentiel­oos en vanuit een oprechte interesse.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium