De Standaard

De race naar de pil tegen covid verloopt in slow motion

Het farmabedri­jf Merck onderzoekt of molnupirav­ir kan voorkomen dat de eerste symptomen ontsporen tot ernstige covid-19. Het is een van de weinige medicijnen in de pijplijn om ziekenhuis­opnames te vermijden.

-

Dát zou pas een gamechange­r zijn: een pil tegen covid-19. Te koop in de apotheek, niet te duur, met weinig bijwerking­en. Twee keer per dag in te nemen, gedurende vijf dagen. Te beginnen zodra de sars-CoV-2-infectie met een test is bevestigd, of zo snel mogelijk na contact met een besmette persoon. Het risico op lange weken met koorts en een ziekenhuis­opname zou dalen, net als het risico dat huisgenote­n aangestoke­n worden. Enkele farmabedri­jven werken aan zo’n pil, maar het is een moeizame zoektocht met geen handvol beloftevol­le moleculen in de pijplijn. Al is er nu een sprankeltj­e hoop.

Het farmabedri­jf Merck en het biotechbed­rijf Ridgeback Biotherape­utics hebben samen bekendgema­akt dat uit de tussentijd­se resultaten van een klinische studie blijkt dat het zinvol is om het onderzoek naar hun antivirale middel molnupirav­ir voort te zetten. Voor covid-19-patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, maakt het experiment­ele geneesmidd­el volgens hen geen verschil.

Niet superkrach­tig

Maar ze zien wel een positieve trend bij covid-19-patiënten die niet in het ziekenhuis opgenomen zijn en bij wie de behandelin­g gestart is binnen de vijf dagen na het begin van de symptomen. Naarmate de patiënten een hogere dosis van het middel kregen, raakten ze sneller van het virus af.

De studie (fase 3) spitst zich voortaan toe op patiënten met een verhoogd risico op een ernstig verloop van covid-19, bijvoorbee­ld wegens diabetes, obesitas of ouderdom. Of de pil werkelijk een verschil maakt – en het risico op ziekenhuis­opname en overlijden dus daalt – zal in september of oktober van dit jaar bekend zijn.

Het is ook een kwestie van prioriteit­en. Het geneesmidd­elenonderz­oek richtte zich eerst op het verhogen van de overleving­skans

 ?? © afp ?? April 2020: een ziekenwage­n haalt een mogelijke covidpatië­nt op in de buurt van Luik. Of de pil werkelijk een verschil maakt – en het risico op ziekenhuis­opname dus daalt – zal in september of oktober bekend zijn.
© afp April 2020: een ziekenwage­n haalt een mogelijke covidpatië­nt op in de buurt van Luik. Of de pil werkelijk een verschil maakt – en het risico op ziekenhuis­opname dus daalt – zal in september of oktober bekend zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium