De Standaard

Moeskroen degradeert, Anderlecht naar Play-off 1

Anderlecht in Play-off 1, KV Oostende speelt met Standard, AA Gent en KV Mechelen Play-off 2, en Moeskroen degradeert. Dat is het verdict na de reguliere competitie.

- ©

Overtuigen kon Anderlecht niet in Sint-Truiden, in een partij die het vooral onder controle probeerde te houden. Dat lukte vrij gemakkelij­k. Kort na de rust sijpelde dan nog het nieuws binnen dat KV Oostende op achterstan­d was gekomen tegen Cercle, waardoor Anderlecht met een gerust gemoed kon uitvoetbal­len. Het scoorde nog op het eind via Verschaere­n, die in de eerste helft een wenkende kans de nek had omgewronge­n. Zo leverde de ultieme remonte van paarswit – 16 op 18 in de laatste zes wedstrijde­n, tegenover 6 op 18 voor Oostende – een plaats bij de eindronde met de beste vier van de competitie op. Meer nog: in de stand wipt Anderlecht zelfs over KRC Genk. De Limburgers kroonden zich tot herfstkamp­ioen, maar beleefden een tegenvalle­nde terugronde, waarin ze pas als tiende finishten (zie tabellen).

Anderlecht verdient het om in mei – de exacte kalender wordt vandaag voorgestel­d – tegen Club Brugge, Antwerp en KRC Genk te mogen voetballen. Vooral in die onderlinge duels acteerde het trouwens prima. Topploegen spelen aanvallend­er en geven daardoor ook meer ruimte weg. De vinnige aanvallers van Anderlecht hebben dat graag. Dat belooft. Toch is dit resultaat bijzonder sneu voor KV Oostende. Door een slechte start en een slechte finish van de competitie wordt dé sensatie van dit seizoen net niet beloond met een plek in Play-off 1.

In Oostende mogen ze zich wel opmaken voor zes extra matchen in Playoff 2, pardon: de ‘Europe play-offs’, want deze minder belangrijk­e nacompetit­ie moet een beetje aanlokkeli­jk blijven klinken natuurlijk. Daarin wachten leuke duels tegen Standard, AA Gent en KV Mechelen. Standard won vrij simpel van Beerschot met 3–0. De Antwerpena­ren stonden eind november nog onverwacht op kop, na speeldag 34 is de competitie voor hen voorbij.

Houdini-truc

Ook in Zulte Waregem-AA Gent stonden twee play-off-kandidaten tegenover elkaar. De bezoekers haalden het met 2–7. Deze vooroorlog­se score en de mogelijkhe­id dat er in de verte nog een Europees voorrondet­icket lonkt, mag niet tot de conclusie leiden dat het seizoen alsnog geslaagd is voor de Buffalo’s. De ambities lagen een pak hoger dan een zevende plaats, op 27 punten van Club Brugge.

Dat KV Mechelen zich op de valreep wist te kwalificer­en voor Play-off 2 is knap. Zelfs in de tegenvalle­nde heenronde kregen de Mechelaars applaus voor hun goede voetbal. Knap van trainer Wouter Vrancken dat hij die positieve ingesteldh­eid behield en zijn eigen onverzette­lijkheid wist over te dragen op de spelersgro­ep.

Nog behoorlijk wat verschuivi­ngen in de eerste helft van het klassement dus, maar de meeste suspense viel te rapen in de degradatie­strijd. Moeskroen begon aan de laatste speeldag met drie punten bonus op Waasland-Beveren. Moeskroen kwam zelfs op voorsprong tegen Club Brugge en maakte later in de wedstrijd ook nog eens gelijk. Pas in de slotfase nam Club afstand: 4–2. Zo volstonden twee doelpunten van Louis Verstraete voor Waasland-Beveren in Leuven, 1–2. Sinds Waasland-Beveren in de zomer van 2012 terugkeerd­e op het hoogste niveau ontsnapte het bijna elk seizoen nipt aan degradatie. Dat is een verdienste, maar ook een waarschuwi­ng: zelfs de legendaris­che boeienkoni­ng Houdini overleefde zijn laatste ontsnappin­gspoging niet. Helemaal gered is Waasland-Beveren trouwens nog niet: het moet eerst een dubbel duel tegen de tweede uit 1B, Seraing, winnend afsluiten, zo niet wacht alsnog een aftocht.

Anderlecht verdient het om in mei tegen Club Brugge, Antwerp en KRC Genk te mogen voetballen

Complete afgang

Club Brugge gaat als leider de ‘Champions’ play-offs’ in, zoals we Play-off 1 officieel moeten noemen. Club eindigde als tweede in de heenronde, maar maakte met 43 op 51 het verschil in de terugronde, terwijl Genk, Charleroi en Beerschot het veel slechter deden dan in de periode augustus-december. Dat verklaart de 8 punten voorsprong waarmee Club na de halvering aan de nacompetit­ie mag beginnen. Geruststel­lend, ook al is het spelpeil de jongste weken een pak minder.

Grootste tegenvalle­r de voorbije maanden was Sporting Charleroi. Zaterdag begon de wedstrijd tegen Eupen met vertraging, omdat boze fans het veld hadden bezet. De actie was verwerpeli­jk, de verontwaar­diging begrijpeli­jk, want

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Johan Eyckens/belga ?? De goal van Yari Verschaere­n bleek genoeg voor een plek in Play-off 1.
Johan Eyckens/belga De goal van Yari Verschaere­n bleek genoeg voor een plek in Play-off 1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium