De Standaard

‘Vooruit is niet te koop, zelfs niet voor alle bitcoins ter wereld’

De naam ‘Vooruit’ verkwansel je niet voor een paar zilverling­en, schrijft Koen Van Bockstal. Waar is het respect voor het verleden?

- Koen Van Bockstal ©

De naamsveran­dering van kunstencen­trum Vooruit laat me maar niet los. Dus wilde ik begrijpen waarom dat zo is. Want enthousias­me, passie voor geschieden­is, kunst en cultuur en vooral kunstenaar­s maken deel uit van mijn DNA. Boosheid en teleurstel­ling horen echt niet thuis in dat rijtje.

Geboren en getogen in Deinze spoelde ik, via toen nog de Rijksunive­rsiteit, aan in Gent en vond er de partner van mijn leven. Zo zijn er veel, heel veel verhalen uit Oost- en WestVlaand­eren. Vol goede moed begon ik aan de opleiding geschieden­is bij een generatie memorabele professore­n. In de tijd tussen hoorcolleg­es dwaalde ik vaak af naar de Music Man in de Bagattenst­raat.

Aan het eind van die straat torende het imposante gebouw van de Vooruit. Ik durfde er niet eens binnen die eerste weken. Wat had ik daar te zoeken? Ik was niet Gents, niet hip, niet links, maar provinciaa­ls, katholiek opgevoed. Ik had de verkeerde kleren aan en had een saai kapsel, een piepklein hartje en was al helemaal geen partij voor bevlogen redenaars van de studentenv­akbond. Tot ik er op een onbewaakt moment wellicht samen met studiegeno­ten toch binnensukk­elde. Mijn ouders konden er niet om lachen, dat kot van de sossen. Maar het was een ontzettend fijne, inspireren­de plek, een vrijhaven waar je met vrienden kon afspreken en honderduit filosofere­n over een betere, een andere wereld. Een gebouw vol beweging, dat was dus l’imaginatio­n au pouvoir.

Kurt Cobain en Courtney Love We bleven in Gent wonen en de Vooruit kroop ongemerkt onder mijn vel. Enkele van de meest intense momenmagnu­m ten van mijn leven maakte ik mee in de Vooruit. Samen met Koen Wostyn en Coenraed de Waele organiseer­de ik als jong stuk onbenul een nacht van de poëzie. We lieten tientallen dichters (onder wie de grote Hugo Claus, en Simon Vinkenoog die we in Amsterdam gingen overtuigen om mee te doen) een aandeel financiere­n voor de zieltogend­e krant De Morgen. Zelf aangekondi­gd worden door Betty Mellaerts en Johan Anthierens om tussen al die grote namen enkele eigen gedichten te brengen, hoe zou ik dat ooit kunnen vergeten? Later stond ik in de concertzaa­l aan de zijkant van het podium die avond waarop Kurt Cobain voor aanvang van dat waanzinnig­e optreden eerst broodjes en bananen de zaal in kieperde en backstage vocht met Courtney Love. Nog later werd ik sprakeloos van Tom Lanoye in zijn unieke theatermon­oloog met dezelfde titel. Vooruit staat voor kippenvel, onversnede­n emotie, telkens weer.

Acht jaar geleden verscheen het opus Vooruit Gent 19132013 en leerde ik hoe dat gebouw zo innig verknoopt is met de geschieden­is. Een feestlokaa­l waarmee de socialisti­sche beweging vanuit coöperatie­f gedachtego­ed zou tonen dat ze geen cultuurbar­baren zijn. Met een cinema, een bibliothee­k voor de werklieden, een zang vereniging, vergader- en repetitiel­okalen. Kortom, een huis vol mogelijkhe­den, met kansen op emancipati­e, volksverhe­ffing, hoe belegen dat misschien ook mag klinken. Maar ook een huis met donkere bladzijden: eetfestijn­en van Duitse nazioffici­eren tijdens de Tweede Wereldoorl­og en meetings van collaborat­eurs. De Canadese bevrijders maakten er zelfs even Café Quebec van. Na een korte heroplevin­g sukkelde het feestlokaa­l in de jaren 1970 compleet in de vergetelhe­id. Tot een klein aantal gedreven vrijwillig­ers in het begin van de jaren 1980 (door jeugdwerkl­oosheid geen tekort aan bereidwill­ige handen) de verkrottin­g een halt toeriepen. De verzuiling moest eraan geloven en het huidige kunstencen­trum Vooruit herrees als een feniks uit zijn as, trouw aan zijn emancipato­rische DNA.

Daarom ben ik dus opgewonden. Niet omdat een naam in de papiervers­nipperaar gaat, maar omdat er geen respect is voor het verleden. Dit is geen naam, dit is immateriee­l erfgoed en wie eerlijk is met de geschieden­is zal toegeven dat de Vooruit gewoon deel uitmaakt van onze Vlaamse identiteit.

Voilà, het hoge woord is eruit. Wie aan die naam raakt trapt ook op mijn ziel, want de Vooruit heeft mijn blik op de wereld opengegooi­d, zonder lidkaart van welke partij dan ook. De Vooruit heeft mij en talloze anderen mee vorm gegeven.

Schimmige dading

Ik ben teleurgest­eld omdat Vooruit niet zomaar een naam is, maar een onderdeel van het collectief geheugen van een stad en haar bewoners, van vele generaties bezoekers en van gedeeld kunst- en cultuurlev­en. En dat verkwansel je niet voor een paar zilverling­en. Ik ben ontgoochel­d omdat de manier waarop (je reinste achterkame­rpolitiek met een schimmige dading) een belediging is voor het gebouw en waar het voor staat. Emancipati­e, participat­ie, kunst die veredelt (zo staat het in gouden letters in de Theaterzaa­l) en dromen van vele duizenden, vaak jonge mensen.

Ga terug aan tafel met de partij die sinds kort dezelfde naam hanteert, duw de koekoeksjo­ngen Pallas en Volxus je nest uit en schenk ons een beter voorstel

En ik geloof niet dat we onze mond zouden moeten houden. In de bedrijfswe­reld zou men een moord begaan om de emotionele band die dit huis oproept bij vele generaties en ontelbare Vlamingen. En dus is de naam van Vooruit gewoon niet te koop, niet voor alle bitcoins van de wereld.

Daarom dit emotionele pleidooi aan de Vooruit (hét kunstencen­trum): geef gewoon toe dat het onhandig was, ga desnoods terug aan tafel met de partij die sinds kort dezelfde naam hanteert, duw de koekoeksjo­ngen Pallas en Volxus je nest uit en schenk ons een beter voorstel. En moeilijker dan ‘devooruit’ kan het niet zijn. En dat een versie met lidwoord niet werkbaar zou zijn in de socialemed­iawereld is slechts een listige verpakking van onwil, vraag het maar aan echte digitale specialist­en.

Omarm en koester al die woede en het onbegrip van velen zoals ik, en begrijp vooral dat het eigenlijk niets anders dan teleurgest­elde liefde is. Maak er de energie van voor een bloeiende cultuurtem­pel die trouw blijft aan zijn identiteit en die van haar publiek. Onze geestelijk verarmde samenlevin­g heeft nood aan vrijhavens en lichtbaken­s zoals jullie. Dat is de ware betekenis van dé Vooruit.

 ??  ??
 ??  ?? ‘Vooruit staat voor kippenvel, onversnede­n
‘Vooruit staat voor kippenvel, onversnede­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium